5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiÎi ajunge lui Putin doar Ucraina?

Îi ajunge lui Putin doar Ucraina?

Invazia Ucrainei de către Rusia lui Putin pune Nato şi SUA într-o situaţie aproape imposibilă. În timp ce Putin s-a dezlănţuit şi a scăpat total de sub control, liderii Occidentului fac vocalize declarându-se ba îngroziţi de ceea ce se întâmplă, ba anunţând sancţiuni financiare de care lui Putin nu îi pasă câtuşi de puţin. Operaţiunea de anexare a Ucrainei a fost premeditată şi pusă la punct cu ani în urmă, iar, cel mai probabil, Putin şi-a asigurat surse de finanţare substanţiale cu mult timp înainte de a da primele semne că teritoriul actual al Rusiei nu îi mai este suficient.

Ce ar trebui să facă NATO în situaţia dată, atât timp cât soluţiile diplomatice au fost epuizate şi aruncate la gunoi de Putin? NATO se vede pusă cu spatele la zid şi, oricât de înfricoşătoare şi inumane ar părea, doar două variante par acum să fie valabile: ori lasă Ucraina pradă invaziei Rusiei şi condamnă din gură acţiunile lui Putin în paralel cu aplicarea apăsată a sancţiunilor economice care, însă, nu par să-i schimbe lui Putin planurile, fie intervine militar în ajutorul Ucrainei şi atunci lucrurile se complică îngrozitor, deoarece acest lucru ar putea declanşa un al treilea război mondial cu mult mai distructiv dată fiind evoluţia tehnologiei militare.

Cum SUA au anunţat că nu vor trimite trupe în sprijinul Ucrainei şi este de aşteptat ca toate ţările membre NATO să procedeze la fel( nici nu ar fi capabile să se opună militar Rusiei) este o chestiune de cateva zile până când Putin va controla teritoriul ucrainean în totalitate. În această situaţie, graniţele Europei se vor modifica, iar tensiunea va escalada dintr-un motiv foarte simplu. După anexarea Ucrainei, Rusia va avea graniţă cu România, ţară NATO. Putin a spus că nu-şi doreşte să aibă graniţă cu o ţară NATO, deoarece, chipurile, s-ar simţi ameninţat.

Ar îndrăzni Putin să atace România şi să rişte o confruntare cu NATO? Nu este exclusă o astfel de variantă judecând după ferocitatea, parşivismul şi planificarea minuţioasă a tuturor mişcărilor pe care le-a făcut pănă acum. Cu SUA la mii de kilometri distanţă şi cu o mână de soldaţi americani staţionaţi pe pământ românesc, România ar fi o pradă uşoară. Scutul de la Deveselu poate fi doar o garanţie că Putin se va gândi de două ori înainte să implice SUA în război. Dar dacă tocmai asta îşi doreşte? Uitaţi-vă cât de uşor a capitulat Ucraina.

Ar face faţă Rusiei trupele suplimentare trimise în ajutorul României, eventual, de Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia? Greu de spus. Cele trei state baltice, Estonia, Lituania şi Letonia, membre NATO au şi ele mari emoţii. Rusia le poate cuceri într-o zi la pachet. Cu un Putin care a ameninţat că va pedepsi orice stat ce ajută direct sau indirect Ucraina, cu un Putin care a ameninţat făţiş NATO, liderii Alianţei Nord-Atlantice par legaţi de mâini şi de picioare.

Dacă se rezumă să condamne verbal acţiunile criminale ale lui Putin şi să aplice doar sancţiuni financiare Rusiei, riscă să descopere în scurt timp că graniţa Rusiei s-a mutat înspre Marea Mediterană. Şi poate şi înspre Canalul Mânecii. Dacă intervin militar, atunci nu mai e cale de întors. Acesta este şi motivul pentru care SUA tot repetă că nu trimit trupe în Ucraina. Ştiu ce ar însemna acest lucru. Şi, atunci, NATO nu îi rămâne decât să observe cu atenţie şi, desigur, cu îngrijoare, mişcările lui Putin şi să spere că acesta se va mulţumi doar cu Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS