2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJCPCT Gorj, la ceas aniversar

CJCPCT Gorj, la ceas aniversar

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj împlinește 54 de ani de la înființare.

Luni, 28 februarie, la sediul instituției, mai exact la sala „Florin Isuf” are loc vernisarea unei expoziții de costume populare și lansarea Albumului aniversar “PAIȘPE”.

„Tradițiile și obiceiurile sunt comori inestimabile, care definesc un popor. Noi, ca instituție am încercat prin proiectele noastre să le păstrăm. Este extrem de important pentru generațiile viitoare să știe care sunt tradițiile satului românesc și mai ales să le păstreze.

Fiecare sărbătoare are tradițiile ei. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj se poate mândri că a reușit ca în multe sate, mai ales în zona de sub munte, să le pună în valoare și să le arate importanța.

Autenticitatea traiului la țară și obiceiurile care se mai păstrează ne fac să ne dorim de multe ori să evadăm câteva zile în mediul rural. Am redescoperit o mare parte din aceste tradiții și obiceiuri, mai ales în perioada de pandemie. Am putea spune că pandemia de Covid-19 a reînviat viaţa la sat și tot mai mulţi oameni s-au mutat în satele copilăriei. Și pentru că suntem convinși că iubiți costumele populare vă invităm să vedeți o expoziție cu costume tradiționale din mai multe zone la sala “Florin Isuf”, chiar de ziua noastră”, potrivit conform unui comunicat al CJCPCT Gorj.

Centru în cadrul CJ Gorj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj are rolul de conservare, cercetare, protejare, transmitere, promovare și punere în valoare a culturii tradiționale. Centrul organizează unele din cele mai importante evenimente culturale de peste an în județul nostru. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a organizat tabăra de cercetare a tradițiilor culturale „Constantin Brăiloiu”, peste 35 festivaluri folclorice, de obiceiuri și de promovare a unor tradiții, simpozionul național „Satul românesc-sat european”, a editat diverse albume și publicațiile „Revista Jiului de Sus” și ,,Crinul satelor”, monografii locale, organizarea Târgurilor: Meșteri Populari Olteni (mai), Meșteri Populari din România (august, național, cu participare internaționala), Moș Nicolae (decembrie), Alaiul obiceiurilor de iarnă.

A fost posibilă realizarea Hărții culturale a Județului Gorj unde sunt cuprinse: instituții și așezăminte, muzee și colecții, meșteșuguri tradiționale, creația interpretativă, tabere, evenimente, formații artistice, Festivalul internațional de literatură „Tudor Arghezi”, Festivalul internațional al artelor vizuale GORJFEST (tabără și salon), Bursa Brâncuși, Tabăra de pictură cu subiect religios „Lumină din lumină”, Festivalul național de umor „Ion Cănăvoiu“, Salonul internațional de caricatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS