Perioada alocata unitatilor de invatamânt pentru pregatirea noului an scolar a ajuns la jumatate. Cu toate acestea, reparatii si igienizari s-au facut pâna acum doar in sapte institutii educationale.
Desi a mai ramas o luna pâna la inceperea anului scolar, unitatile de invatamânt nu sunt nici pe departe pregatite sa-i primeasca pe elevi si pe prescolari. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, doar sapte unitati de invatamânt din judetul Dolj au terminat lucrarile de igienizare si reparatii, insa majoritatea au o scuza, lucrarile au inceput abia de o luna. „In toate scolile si gradinitele sunt planificate reparatii si igienizari. In luna iulie s-au initiat reparatii in 41 de unitati si in alte trei urmeaza sa se faca lucrari prin programul de reabilitare a infrastructurii scolare, al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC). De asemenea, urmeaza sa se faca igienizari in 206 locatii (ateliere, localuri, diverse alte cladiri ale scolilor). Lucrarile se desfasoara dupa planificare, nu cred ca vom avea unitati de invatamânt care sa nu fie pregatite pâna la 15 septembrie“, a declarat Cerasela Cremene, purtatorul de cuvânt al ISJ Dolj.
Reprezentanta ISJ Dolj a mai spus ca nu sunt probleme nici cu manualele. Pâna acum, MEC a trimis in judetul Dolj aproximativ 100.000 de manuale din cele 220.000 solicitate.
Gradinita din frageda pruncie
Se pare ca lucrurile merg in ritm mai vioi in ceea ce priveste gradinitele. Anca Paunescu, inspectorul de specialitate, sustine ca s-au facut investitii importante in pregatirea acestor unitati de invatamânt pentru noul an scolar. „O parte din cladiri au fost consolidate, s-a schimbat tocaria, au fost zugraviti peretii exteriori si interiori. Gradinitele nr. 21 si 37 au beneficiat si de modernizarea blocurilor alimentare (au fost inlocuite hotele, plitele si montate gresie si faianta). La multe gradinite a fost inlocuit mobilierul cu unul nou, ergonomic“, a spus Anca Paunescu.
O noutate o constituie infiintarea din anul scolar 2006 – 2007 a grupelor de copii cu vârste de doi – trei ani, copii care vor fi preluati de la crese. „Asta inseamna ca programul instructiv-educativ actual va trebui adaptat si pentru aceasta grupa de vârsta. Programul a fost implementat de Ministerul Educatiei si, pentru inceput, in judetul nostru vor fi cuprinsi in planul de invatamânt aproximativ 100 de copii. Iar daca va avea rezultatul scontat, din anul urmator vor fi infiintate mai multe astfel de grupe“, a mentionat Anca Paunescu. Preluarea unei parti din copiii care pâna acum beneficiau de ingrijire la cresa este considerata de inspectori o mare realizare, avându-se in vedere ca la cresa copiii nu puteau beneficia de programe serioase de educatie, educatoarele multumindu-se mai mult sa-i supravegheze.
Sali de sport pentru prescolari
Si tot ca o noutate, de la toamna, noua gradinite din Craiova vor avea teren si sala de sport – in cadrul unui proiect al MEC destinat copiilor de trei – zece ani. Salile de sport vor fi dotate, potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, asemanator cu cele din scoli, cu banca de gimnastica, saltele, spaliere, oglinzi, mingi etc. Gradinitele care nu au spatiu adecvat, dar functioneaza in incinta scolilor vor beneficia de dotarile acesteia.
Doar in privinta manualelor nu s-au operat modificari. Vor exista si din toamna caiete speciale, avizate de MEC, pentru fiecare categorie de activitate, din care fiecare educatoare va alege un set. Educatoarea va trebui sa aleaga un anumit set numai dupa ce se consulta cu parintii, care urmeaza sa cumpere aceste manuale. „Daca nu sunt de acord, parintii pot sa refuze sa dea banii pe manuale, caz in care educatoarea trebuie sa se descurce cum poate. Nu cred insa ca va fi un efort prea mare pentru un parinte sa cumpere aceste manuale. Anul trecut costul unui set s-a ridicat la 120.000 – 130.000 de lei“, a adaugat Anca Paunescu.
Angajatii se menajeaza
Un periplu prin câteva cartiere ale Craiovei a aratat ca in multe unitati de invatamânt singura care respecta programul de lucru este femeia de serviciu. Ieri, majoritatea gradinitelor din centru aveau lacatul pus. Printre unitatile inchise se aflau Gradinita nr. 3 si Gradinita „Casuta Fermecata“.
Cu toate acestea, la „Casuta Fermecata“ se cunostea ca trecuse femeia de serviciu pentru ca avea podelele proaspat date cu teul. La Grupul Scolar „Marin Sorescu“, perdelele si draperiile erau insirate pe gardul viu din curte, in timp ce angajatii primariei lucrau la amenajarea spatiului verde. In rest, munca mai cu târâita ca sa nu se instaleze surmenajul pâna in septembrie.