2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Urban Craiova ar renunţa la centralele termice pe gaze

Termo Urban Craiova ar renunţa la centralele termice pe gaze

Termo Urban vrea să renunţe la centralele termice pe gaze naturale care furnizează căldură în blocurile din Craiova. Producerea şi distribuirea agentului termic în CT a ajuns să coste 2.174,37de lei/Gcal, fără TVA.

Recent furnizorul de căldură al oraşului a făcut un experiment şi a trecut două asociaţii de proprietari din cartierul craiovean Rovine de pe o centrală termică pe un punct termic. Cu alte cuvinte, locatarii din blocurile arondate celor două asociaţii, Asociaţia de propreitari nr.1 Rovine şi Asociaţia de proprietari nr. 14 Rovine nu mai primesc căldură şi apă caldă de la CT nr.1 ci de la PT nr. 4. Este ştiut faptul că centralele termice funcţionează pe gaze naturale, iar Termo Urban produce aici şi distribuie către populaţie agent termic la un preţ foarte mare comparativ cu tariful de producţie şi distribuţie al agentului termic în PT-uri.

CTnr.1


„Noi am făcut probe cu prima centrală termică. Adică, am trecut mai multe blocuri din cartierul Rovine de pe o centrală termică pe gaze naturale pe un punct termic. Este vorba de CT 1 din Rovine şi blocurile arondate acesteia. Acestea au fost racordate la PT 4. La acest moment suntem în probe, să vedem dacă funcţionează. Probele au loc până la sfârşitul acestui sezon rece. Dacă totul decurge bine vom face acelaşi lucru şi în cazul altor centrale tremice din Craiova, dar din următorul sezon rece. Trebuie menţionat că în cazul acestei centrale termice multe apartamente din blocurile arondate sunt debranşate”,

a declarat Maria Petroşanu, purtător de cuvân la SC Termo Urban.

CT nr1 Rovine

Centrala termică pe gaze a rămas fără abonaţi

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Craiovei este reprezentat de următoarele surse:
CET Craiova II, 12 centrale termice de zonă şi 35 de centrale de bloc. Căldura şi apa caldă sunt produse şi distribuite prin aceste centrale, iar ce vine de la CET Craiova II (agentul tremic primar) se distribuie prin cele 100 de PT-uri. Ultimele modificări de tarif au arătat că tariful pentru distribuirea agentului termic prin PT-uri este de 215,91 de lei/Gcal fără TVA la care se adaugă tariful producătorului. În schimb, producerea şi distribuirea agentului termic în şi din CT-uri a ajuns la 2.174,37de lei/Gcal, fără TVA. Preţul agentului termic produs în centrale termice este unul destul de piperat şi costisitor pentru producător. Craiovenii nu resimt în facturi aceste creşteri deoarece diferenţa până la preţul local este susţinută de primărie. Tariful local de facturare pentru populație este de 388,33 lei /Gcal, exclusiv TVA.
Locatarii din cele două asociaţii spun că tocmai aceste costuri crescute, dar şi debranşarea apartamentelor de la sistemul centralizat de încălzire sunt motivele închiderii centrale termice.

Locatari din Asociaţia nr.14 Rovine
Locatari din Asociaţia nr.14 Rovine

„Blocurile din Asociaţia de proprietari nr.1 Rovine şi cele din Asociaţia de proprietari nr.14. erau legate de CT nr.1. Acum cei de la Termo Urban au făcut ceva modificări la reţelele de distribuţie şi le-au trecut pe PT 4. Reţelele celor două asociaţii au fost trecute de pe canalul termic care ducea la CT nr.1 pe canalul termic al PT nr.4. Nu mai este convenabil să ţină centrala pe gaze pentru că locatarii s-au debranşat. În asociaţia noastră din 240 de apartamente mai sunt 58 pe sistemul centralizat, restul s-au debranşat. Costurile sunt mari pentru Termo”, spune Constantin Stănescu, președintele Asociației nr. 14 Rovine.


Acelaşi lucru îl spune şi o locatară din Asociaţia de proprietari nr.1 Rovine.
„Nu ştiu ce s-a întâmplat, blocul nostru este debranşat de la sistemul centralizat. Probabil este scump şi nu le convine. Lumea s-a debranşat”, spune o locatară din Asociaţia de proprietari nr.1 Rovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS