Fondatorul platformei Wikileaks, Julian Assange poate fi predat Statelor Unite, care îl vor judecat pentru o scurgere masivă de documente.
Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a încuviințat, luni, extrădarea, potrivit www.aljazeera.com.
În 2019, Julian Assange a fost arestat la Londra după ce a petrecut 5 ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic.
Cu ajutorului unui complice, Julian Assange a dezvăluit o serie de documente militare și diplomatice americane secrete, un moment stânjenitor pentru administrația de la Washington.
Washingtonul vrea să-l judece pe bărbatul de 50 de ani în legătură cu publicarea a 500.000 de dosare militare secrete referitoare la războaiele conduse de SUA din Irak și Afganistan.
Hotărârea aduce această saga juridică din instanțele din Marea Britanie mai aproape de o încheiere.
Un judecător al unei curți districtuale britanice a respins inițial o cerere de extrădare din SUA, pe motiv că Assange era probabil să se sinucidă dacă ținut în condiții dure de închisoare din SUA. Autoritățile americane au oferit ulterior asigurări că fondatorul WikiLeaks nu se va confrunta cu tratamentul sever despre care avocații săi au spus că i-ar pune sănătatea fizică și psihică în pericol.
În decembrie, Înalta Curte a anulat decizia instanței inferioare, spunând că promisiunile SUA sunt suficiente pentru a garanta că Assange va fi tratat uman.
Cazul este de așteptat să fie trimis oficial ministrului britanic de interne Priti Patel pentru aprobare, după care Assange poate încerca să conteste decizia prin control judiciar. Un control judiciar implică un judecător care examinează legitimitatea deciziei unui organism public.
WikiLeaks a scris pe contul său de Twitter: „Cazul se mută acum la @UKHomesecretary Priti Patel pentru a autoriza extrădarea”.