2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Lucia Florescu: Apneea în somn, răspunzătoare pentru 36% din accidentele rutiere fatale

Dr. Lucia Florescu: Apneea în somn, răspunzătoare pentru 36% din accidentele rutiere fatale

Anual, în luna martie, în vinerea dinaintea echinocțiului de primăvară, se sărbătorește Ziua Mondială a Somnului. În 2022, aceasta este marcată pe 18 martie, sub sloganul „Un somn de calitate, o minte sănătoasă, o lume fericită”. De ce merită acesta o zi specială ne explică medicul pneumolog Lucia Florescu, cu competență în somnologie. Specialistul pune în lumină importanța vitală a somnului și efectele devastatoare ale privării de acesta.

Cea mai frecventă tulburare de somn este sindromul de apnee în somn, care, în forma sa obstructivă, este responsabil de o parte covârșitoare a accidentelor rutiere, conform studiilor.

Privarea severă de somn crește riscul de deces

Privarea severă de somn poate avea duce la dezechilibre neurologice grave, iar un somn insuficient lasă, de asemenea, urme asupra sănătății noastre.

”De ce să celebrăm anual o zi a somnului? Pentru că dormind bine prețuim viața! Pentru a înțelege ceea ce înseamnă pentru organismul nostru un somn suficient și eficient este elocvent să menționăm că un somn sub 5 ore pe noapte are deja consecințe asupra sănătății noastre. Privarea de somn timp cel puțin 20 de ore în mod continuu duce la simptome neurologice severe, cu risc real de deces”, transmite dr. Lucia Florescu.

Somnologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul clinic al somnului, al consecințelor tulburărilor de somn asupra organismului uman și cu tratamentul acestora și al complicațiilor determinate de acestea, îndeosebi cardiovasculare. Patologiile pot fi de diferite tipuri: respiratorii (apneea de somn), neurologice (hipersomnii, epilepsii nocturne), insomnii.

”Somnologia este un domeniu complex, ce ar necesita o abordare multidisciplinară de către mai mulți specialiști: medici, psihoterapeuți, kinetoterapeuți, nutritioniști”, e de părere pneumologul.

Apneea în somn, răspunzătoare pentru 36% din accidentele rutiere fatale

Cea mai frecventă dintre tulburările somnului este sindromul de apnee în somn.

Apneea în somn poate fi obstructivă, având cauze periferice precum obezitatea, particularități constituționale, patologii în sfera ORL. O altă formă de apnee în somn este centrala și este asociată patologii lor din sfera neurologică și cardiovasculară. Cele două forme pot interfera, caz în care vorbim despre apnee mixtă, spune medicul.

Sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO) presupune, în diverse grade de severitate, pauze de respirație sau limitări ale fluxului de aer de minim 10 secunde și până la câteva minute, frecvent însoțite și de sforăit (ronhopatie) și multiple treziri nocturne. Este mai frecvent întâlnită la sexul masculin și, în urma studiilor, s-a constatat că este răspunzătoare pentru 36% din accidentele rutiere fatale și de 42-54% din totalul accidentelor rutiere.

”În tarile europene și S.U.A. – exista legislație specială privind patologia somnului, mai ales pentru șoferii profesioniști, din aceste motive”.

SASO poate duce la decese subite în timpul somnului

Importanța gestionării SASO vine din consecințele patologiilor pe care le favorizează. Ea poate conduce la multiple dezechilibre ale organismului, perturbă funcția tuturor organelor prin oxigenarea insuficientă și poate duce la complicații cardiovasculare grave, până la accidente vasculare responsabile de ”decesele subite în timpul somnului”, semnalează medicul pneumolog.

Aceasta se manifesta clinic prin somn agitat, nedihnitor, sforăit, treziri bruște și repetate nocturne, palpitații, nicturie (urinări frecvente noaptea), treziri cu dureri în piept, oboseală și/sau somnolență diurnă, tulburări de atenție/concentrare, cefalee matinală, modificarea libidoului, tulburări de dispoziție-apatie, tendințe depresive cvasipermanent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS