Benzinăriile sunt, în această perioadă, ţinta mai multor instituţii de control, după toată nebunia iscată pe 9 martie, când s-a stat la cozi infernale la pompe, de teama scumpirii carburantului. Mai multe benzinării din Dolj au primit amenzi considerabile de la ITM şi de la ANPC. Coincidenţă sau nu, preţurile carburantului s-au stabilizat şi chiar au scăzut în ultimele zile.
Isteria care a avut loc în benzinării pe 9 martie a adus pe capul patronilor care vând carburanţi mai multe instituţii de control. Totul a pornit de la o fotografie făcută la o benzinărie din Bihor, care afişase pe 9 martie un preţ de 11 lei pe litrul de carburant. Fotografia s-a viralizat cu foarte mare rapiditate, iar oamenii au dat năvală în benzinării. pentru a se asigura că alimentează cu un preţ bun, temându-se de scumpiri bruşte. Din păcate, însă, unele benzinării au încălcat multe reguli profitând de disperarea oamenilor.
ITM a dat amenzi de aproape 210.000 de lei
În Dolj, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a început să ia la puricat staţiile peco şi a făcut publice rezultatele. „În perioada 10-16 martie 2022 a avut loc la nivel naţional „Campania de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfășoară activităţi în staţiile de distribuție a carburanților auto”. Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Sănătate şi Securitate în Muncă au efectuat 49 acțiuni de control. În urma acestora, s-au aplicat 46 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 17 au fost amenzi în valoare de 143.000 lei şi 29 avertismente“, au precizat reprezentanţii instituţiei.
Principalele nereguli
Şi inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă si Serviciului Control Muncă Nedeclarată au găsit nereguli în benzinării. „Aceştia au efectuat 44 de controale, fiind aplicate 23 sancțiuni contravenționale, din care 12 amenzi acordate angajatorilor în valoare de 65.000 lei şi 11 avertismente în urma acestora au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate. Printre ilegalităţile găsite s-au numărat: rastelul de butelii nu era legat la centura de împământare, lipsa certificatului de examinare/reexaminare “în situ”, lipsa documentului privind protecţia impotriva exploziilor, nedotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecţie, lipsa semnalizării de securitate la pompe, instruire SSM incomplete sau defectuoase“, au spus reprezentanţii ITM.
De asemenea, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au sesizat „neactualizarea regulamentului intern, nerespectarea dispozițiilor privind evidența de către angajator a timpului de muncă, transmiterea cu întarziere în programul REVISAL, nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal, lipsa repartizării timpului de muncă cu timp parţial, nerespectarea dispoziţiilor legale privind compensarea muncii de noapte“, au spus reprezentanţii ITM.
Şi ANPC a pus tunurile pe benzinării
După ce în spaţiul public au apărut nenumărate informaţii care arătau că multe benzinării au speculat disperarea oamenilor, şi ANPC s-a sesizat şi a început o serie de controale. „La nivelul județului Dolj s-au desfășurat 8 acțiuni de control la stațiile care activează pe raza acestuia, incluzând magazinele care funcționează în incinta acestora. În urma abaterilor înregistrate, au fost aplicate 8 amenzi contravenționale, în valoare totală de 140.000 lei și 6 avertismente.
Cele mai frecvente nereguli au fost: practici comerciale incorecte în relația cu consumatorii, contrare diligențelor profesionale, comercializarea produselor cu data durabilității minimale depășită, deficiențe la prestarea serviciilor, deficiențe cu privire la modul de depozitare a produselor comercializate, practici înșelătoare cu privire la neconcordanța prețului afișat / preț perceput de către operatorul economic.
Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare: oprire definitivă de la comercializare a unor produse în valoare de 144 lei, oprire a activitătii și prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la un operator economic, şapte propuneri de încetare a practicii incorecte“, au precizat reprezentanţii ANPC Dolj.
ISU a dat 311 sancțiuni
Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj a transmis că a dat 311 sancțiuni (amenzi și avertismente), în valoare de 178.000 de lei. Principalele deficiențe au fost: distribuirea carburanților în recipiente neconforme, nerespectarea interdicției privind fumatul, exploatarea necorespunzătoare ori cu deficiențe sau improvizații a instalațiilor electrice aferente clădirilor/construcțiilor/instalațiilor și neverificate mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
Preţul carburantului a scăzut
Chiar dacă a fost un val imens de oameni care pe 9 martie au făcut plinul şi au cumpărat fără măsură carburant, nu se poate spune deloc că au făcut o alegere bună. Preţurile erau, vineri, 18 martie, mai mici decât pe 9 martie. În plus, nimeni nu stătea la coadă. De exemplu, la Petrom, benzina se vindea cu 7,74 de lei vineri. La OMW, preţul benzinei era 7,81 de lei, iar la MOL 7,91 lei. Motorina costa la Petrom 7,89 lei, la MOL 8,04, iar la OMW 8,13 lei.
Alte instituţii de control din Dolj nu au transmis, până acum, dacă au făcut verificări şi dacă au dat amenzi.
Citeşte şi: Isteria de la pompă, îndreptăţită sau nu?