O parte dintre candidaţii care au participat la concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director şi director adjunct au depus contestaţii, după proba de interviu. Contestaţiile vor fi evaluate într-un centru stabilit de Ministerul Educaţiei. După această etapă, practic se vor cunoaşte rezultatele finale ale acestei sesiuni. Vor fi şcoli şi grădiniţe care nici după această sesiune nu vor avea director cu concurs şi vor fi conduse de profesori numiţi cu detaşare în interesul învăţământului pentru fiecare an şcolar.
Câte contestaţii sunt
Probele de interviu pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din această sesiune s-au terminat luni, 21 martie. Au fost scoase la concurs 58 de funcţii şi au fost 66 de candidaţi care au avut posibilitatea să opteze pentru ele.
O parte dintre candidaţi contestă notele de la interviuri. Durata probei de interviu a fost de 60 de minute pentru fiecare candidat şi a fost structurată în trei etape.
Prima etapă a fost de maximum 25 de minute şi a constat în prezentarea candidatului şi a strategiei de dezvoltare a unităţii de învăţământ pentru care a optat.
Etapa a II-a a avut 20 de minute şi a constat în pregătirea şi rezolvarea unei situaţii- problemă, iar cea de a treia etapă au avut 15 minute şi a avut drept scop verificarea competenţelor digitale ale candidatului.La proba de competenţe digitale, cerinţele au vizat elaborarea unui document, într-un program de editare utilizând diacritice, elaborarea unui document tip foaie de calcul, realizarea unui tabel cu date numerice şi prelucrări ale datelor, filtrare, ordonare, operaţii cu date, reprezentări grafice. Ultima operaţie a constat în salvarea documentelor create, după cum arată procedura operaţională pentru desfăşurarea concursului.
Candidaţii speră însă primească un punctaj mai mare după contestaţii.
„S-au finalizat interviurile pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi din judeţul Dolj. Avem şi contestaţii. Au fost depuse 11 contestaţii. Ultima zi de depunere a contestaţiilor a fost marţi, 22 martie. Atunci au fost înregistrate ultimele două cereri pentru reevaluare. Deja au fost trimise la centrul de evaluare, stabilit de Ministerul Educaţiei, contesaţiile depuse în primele trei zile, adică în urma interviurilor din perioada 16-18 martie.”, a precizat Oana Zaharie, inspector şcolar general adjunct şi preşedintele comisiei de concurs.
Zeci de neprezentaţi la concurs
Preşedintele comisiei de concurs din Dolj spune că mulţi candidaţi nu s-au prezentat la interviuri. După această sesiune vor fi şi unităţi şcolare care nu vor avea director cu concurs pentru că nici un candidat nu a promovat.
„Au fost numeroase unităţi la care nu s-au prezentat candidaţii. Se ştie că metodologia din această sesiune a prevăzut, pentru cei care au trecut proba scrisă, posibilitatea să opteze pentru câte trei unităţi şcolare.
Mulţi şi-au exercitat acest drept, dar după ce s-au văzut clasaţi pe locul întâi la una sau la două unităţi au considerat că nu mai este necesar să se prezinte la cea de a treia unitate.
În aceste condiţii, mulţi apar pe listă ca fiind neprezentaţi. Sunt şi situaţii în care nu a fost nici un candidat admis din cei prezenţi. Cred, totuşi, că va fi un număr mic de unităţi şcolare în această situaţie. De exemplu, în Craiova avem două grădiniţe la care nu sunt admişi nici unul dintre candidaţi. Acestea sunt Grădiniţa „Ion Creangă” şi Grădiniţa „Floare Alabstră”. Dar avem şi unităţi la care nu a depus nici un candidat opţiuni, cum ar fi Şcoala Botoşeşti-Paia, Seminarul Teologic Ortodox Craiova sau Liceul Gheorghe „Vasilchi Cetate” Cetate”, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.
Rezultatele finale ale acestei sesiuni vor fi afişate pe 29 martie.