Apărut relativ recent pe piața românească a condimentelor și suplimentelor alimentare, curcuma a captat atenția românilor. În prezent, practic nu mai există farmacie sau drogherie care să nu comercializeze măcar un tip de produs care să conțină această plantă.
Despre curcuma, în general, se discută ca și cum ar fi vorba despre o singură plantă, dar de fapt sub umbrela acestui termen se află aproape 100 de specii de plante perene originare din sudul Asiei și nordul Australiei și care fac parte din familia Zingiberaceae. Cea mai renumită specie de curcuma este turmericul (den. lat. Curcuma Longa) sau șofranul indian, așa cum mai este cunoscut ca denumire.
În principal, beneficiile medicale atribuite turmericului derivă de la curcumin, principala substanță activă extrasă în urma procesării rizomului de turmeric. În pudra de turmeric, curcuminul se află într-o proportie relativ scăzută, de 2,5-4%, dar poate fi găsit în concetrații mult mai ridicate în compoziția suplimentelor alimentare.
Curcuminul reduce inflamaţia
Curcuminul a intrat în atenția cercetătorilor pentru proprietățile antiinflamatoare și antioxidante pe care le prezintă.
Inflamația cronică contribuie la unele afecțiuni comune de sănătate, dar cu ajutorul curcuminei anumite molecule despre care se știe că joacă un rol major în inflamație pot fi suprimate. Totuși acest lucru s-a dovedit a fi posibil doar la doze înalte de substanță.
Efectele negative ale stresului oxidativ sunt considerate a fi parte a mecanismelor din spatele procesului de îmbătrânire, dar și a altor afecțiuni. Prin urmare, terapiile cu substanțe antioxidante puternice, de tipul curcuminei, care neutralizează radicalii liberi datorită structurii sale chimice, reprezintă un real interes.
Rol important pentru sănătatea inimii
Un rol important pentru sănătate este exercitat de curcumina la nivelul inimii, unde îmbunătățește funcția endoteliului, “căptușeala” vaselor de sânge.
Din păcate, loturile de pacienți pe care s-au efectuat studiile au avut dimensiuni reduse, dar rezultatele au fost încurajatoare. Un studiu realizat pe un număr de 121 de pacienți care fuseseră supuși unei intervenții de bypass coronarian a arătat că riscul de a suferi un atac de cord a scăzut cu 65% la pacienții cărora li s-a administrat curcumin versus pacienții cărora li se administrase medicație placebo, fără niciun efect terapeutic.
Un alt studiu de mici dimensiuni a constatat că suplimentele alimentare cu curcumin prezintă efecte benefice asemnătoare celor obținute în urma exercițiilor fizice, în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză.
Beneficii la nivelul sistemului nervos
Curcuminul aduce beneficii și la nivelul sistemului nervos, reușind să traverseze bariera hemato-encefalică, misiune dificilă pentru o multitudine de molecule. Este cunoscut faptul că boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență și deși tratamentele ajută la ameliorarea unora dintre simptomele bolii, un remediu pentru vindecare completă nu există până la momentul actual, motiv pentru care este important în primul rând să o prevenim. Un ajutor pare să ofere curcuminul care menține structura și funcția normală a vaselor cerebrale, mitocondriilor și sinapselor, reducând astfel factorii de risc pentru o varietate de boli cronice și scăzând riscul de demență Alzheimer.
Recomandări suplimentare
Deoarece curcuminul are o absorbție scăzută în organism, oamenii de știință au căutat soluții la această problemă, cu scopul augmentării potenței preparatelor ce conțin această substanță. O soluție o reprezintă preparatele care conțin pe lângă curcumin și piperină, o substanță care asociată acestuia, conduce la o absorbție crescută a curcuminului cu aproximativ 2000%.
În plus, curcuminul este o substanță liposolubilă, deci dacă o administrați împreună cu mese la care ați consumat grăsimi, absorbția curcuminului va fi îmbunătățită.
Ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare, chiar dacă este vorba de compuși naturali, consultarea unui profesionist din domeniul sănătății înainte de administrarea de curcumin este recomandată.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!