2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaCosta Rica are un nou președinte

Costa Rica are un nou președinte

Conservatorul Rodrigo Chaves, economist şi fost funcţionar al Băncii Mondiale, a fost ales duminică preşedinte în Costa Rica pentru un mandat de patru ani, într-una dintre cele mai stabile ţări din America Latină, afectată însă de o criză economică şi socială, informează Agerpres.

Candidatul centrist Jose Maria Figueres a recunoscut victoria lui Chaves. Conservatorul Chaves a obţinut 52,9% din voturi, faţă de 47,1% câte s-au înregistrat pentru Figueres, a anunţat Tribunalul Suprem Electoral (TSE) după ce a numărat 89% din buletinele de vot.

Aproximativ 3,5 milioane de alegători au fost chemaţi la vot în mica ţară din America Centrală, considerată mult timp cea mai stabilă din America Latină. Scrutinul a avut loc fără incidente majore.

„Costa Rica a votat şi poporul a vorbit. Democraţi fiind, vom respecta întotdeauna această decizie (…) Îl felicit pe Rodrigo Chaves şi îi urez numai bine”, a declarat Figueres, fost preşedinte, în faţa unei mulţimi de susţinători.

„Primesc cu cea mai profundă smerenie această decizie sacră a poporului costarican (…). Acest rezultat nu este pentru mine nicio medalie, niciun trofeu, ci o responsabilitate enormă”, a declarat la rândul său Chaves.

Noul preşedinte nu va avea majoritate în parlament

Chaves, în vârstă de 60 de ani, promite să ofere soluţii la problemele cu care se confruntă Costa Rica: datoria externă, echivalentă cu 70% din PIB, sărăcia, care afectează 23% din populaţie, şomajul ajuns la 14% şi scandalurile de corupţie din sectorul public.

Rodrigo Chaves, un economist plecat din Ministerul de Finanţe al guvernului în exerciţiu după doar 180 de zile, a avut o campanie electorală fulminantă.

Chaves a intrat ca outsider în primul tur pe 6 februarie la conducerea noului Partid Progres Social Democratic (PPSD) şi a urcat foarte repede în sondaje în cele două luni dintre cele două tururi.

El a reuşit astfel să depăşească handicapul de a fi fost sancţionat pentru hărţuirea sexuală a două colaboratoare între 2008 şi 2013 în timp ce lucra la Banca Mondială.

Nici rivalul său Jose Maria Figueres, care a guvernat ţara din 1994 până în 1998, nu a fost scutit de reproşuri.

Împotriva fostului preşedinte a fost deschisă o anchetă, suspectat că ar fi primit 900.000 de dolari în 2004 de la compania franceză Alcatel pentru a câştiga contracte publice. Exilat în Europa, Figueres a refuzat să răspundă la somaţiile justiţiei şi s-a întors în ţara sa abia în 2011, odată cu clasarea cazului.

Noul preşedinte nu va avea majoritate în Parlament.

Preşedintele în exerciţiu Carlos Alvarado nu a putut candida pentru un al doilea mandat consecutiv, potrivit prevederilor Constituţiei.

Turismul, principală ramură a economiei ţării, a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus şi Costa Rica a suferit cea mai mare creştere a şomajului din regiune, alături de Peru.

Dar ţara rămâne „cea mai fericită” din America Latină, potrivit ultimului raport mondial asupra fericirii, aminteşte AFP. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS