7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO singură doză de vaccin anti HPV, suficientă pentru a preveni cancerul de col

O singură doză de vaccin anti HPV, suficientă pentru a preveni cancerul de col

Administrarea unei singure doze de vaccin împotriva HPV este suficientă pentru a preveni cancerul de col uterin, potrivit unui grup de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În prezent, vaccinarea anti-HPV este recomandată în regimuri de două sau trei doze, însă evaluarea ultimelor date științifice disponibile de către Grupul consultativ strategic de experți privind imunizarea din cadrul OMS sugerează că administrarea unei singure doze poate fi suficientă.

“Acest lucru poate reprezenta un pas foarte important pentru prevenirea bolii, prin faptul că vor fi disponibile mai multe doze de vaccin pentru fete, care le poate salva viața”, a precizat OMS, într-un comunicat citat de Reuters.

Vaccinul previne aproape 90% din numărul de cazuri de cancer

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus). Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiștii. Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Deşi în unele ţări cancerul de col uterin a fost aproape eradicat datorită campaniilor intense de vaccinare anti HPV, în ţara noastră, acest tip de cancer este principala cauză a mortalităţii prin cancer a femeilor.
Cancerul de col uterin poate afecta femeile de orice vârstă şi este o boală în care celulele normale cervicale își schimbă structura devenind celule atipice, spune dr. Diana Raheb, medic ginecolog. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul cervical este curabil în marea majoritate a cazurilor depistate într-un stadiu incipient.

Cine are acces la vaccin în România

În România, vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziționate de Ministerul Sănătății.
În 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică.

În septembrie 2021, vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vâsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Deşi vaccinarea gratuită include doar fetele din aceste categorii de vârstă, accinul se poate face la orice vârstă, vaccinul poate fi administrat la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viaţa sexuală, precizează dr. Raheb. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât să fie protejate înainte de a-şi începe viaţa sexuală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS