12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSulfina ajuta la tratarea bolilor de inima

Sulfina ajuta la tratarea bolilor de inima

Sulfina (Melilotus officinalis), numita si iarba-de-piatra, molotru-galben, sulcina, trifoi mare, creste in locuri uscate, pe soluri aride, pietroase, fiind intâlnita pretutindeni, de la câmpie pâna la altitudini de peste 1.500 de metri. Florile de sulfina ca si cele de levantica sunt apreciate in popor pentru calitatea de a alunga insectele. Femeile de la tara obisnuiesc sa aseze buchetele de flori uscate printre haine pentru a le da un miros placut si a alunga moliile.


Sulfina este folosita in prezent la fabricarea tigarilor antiastmatice si se adauga in compozitia tutunului pentru a-i da o aroma deosebita. Mirosul specific este dat de cumarina si devine mai persistent in momentul in care planta este uscata.


Dezinfecteaza ranile


Proprietatile terapeutice ale sulfinei (se folosesc florile si frunzele) sunt de asemenea cunoscute de sute de ani. Administrata intern, are efecte vasodilatatoare, fiind utila in probleme ale circulatiei periferice, ajuta la regenerarea celulelor hepatice si la scaderea tensiunii arteriale. Se utilizeaza in astm bronsic, bronsite, hepatita cronica, afectiuni renale, ca expectorant si emolient in tulburari gastro-intestinale si in bolile aparatului respirator. Este un bun antiinflamator si antiseptic, putând fi folosita in bolile de ochi, sub forma de bai sau comprese, pentru spalarea ranilor. Este recomandata gargara cu ceai de sulfina in abcese dentare, gingivite, afte, laringite, in reumatism, si cataplasme aplicate pe echimoze sau umflaturi.


Pentru uz intern se prepara un ceai dintr-o lingurita de flori la 250 de mililitri de apa clocotita, din care se beau trei cani pe zi. Pentru uz extern se foloseste o infuzie din doua lingurite de planta la 250 de mililitri de apa.


Previne aparitia cistitei


Inainte de a pleca in vacanta, cu doua sau trei saptamâni, beti zilnic infuzie de sulfina, 30 de grame la un litru de apa. Va va dezinfecta caile urinare si nu veti avea probleme cu cistita. Planta are si efect diuretic (mareste volumul de urina eliminat) si calmeaza colicile intestinale.


Contra insomniilor


Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita din care se beau una-doua cani pe zi. Are efect calmant asupra sistemului nervos si va va ajuta sa adormiti mai repede.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS