7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaA murit actorul Remus Mărgineanu

A murit actorul Remus Mărgineanu

Colectivul profesoral al Departamentului de Arte și Media, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova și colectivul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță cu durere stingerea din viață a actorului și profesorului Remus Mărgineanu.

Desăvârșită și pregnantă personalitate artistică, Remus Mărgineanu (născut pe 22 martie 1938 la Cugir) a fost actor al Teatrului Național din Craiova, societar de onoare al teatrului, cu o bogată carieră artistică și unul dintre actorii piloni ai cinematografiei românești.

Remus Mărgineanu a fost fondatorul învățământului superior de actorie în Craiova, reușind în anul 1995 înființarea Departamentului de Artă Teatrală în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova. Profesor de excepție care a format generații de actori care au avut onoarea și bucuria să îi fie studenți, Remus Mărgineanu a fost și profesorul care a inspirat și generații de profesori din cadrul actualului Departament de Arte și Media al Universității din Craiova. Moștenirea sa pentru cultura acestui spațiu este inestimabilă, prin creațiile sale teatrale, regizorale și prin nobilul demers de a se dedica total spațiului academic pentru împărtășirea metodelor de creație ale artei actorului.

Impresionanta carieră cinematografică

Prin impresionanta carieră cinematografică Remus Mărgineanu pecetluiește modelul actorului total, cu o vastă gamă de expresivitate artistică, în roluri dramatice puternice, răscolitoare: Cardinalul (2019), Fals tratat de mântuire a sufletului (2018), Valea Mută (2016), Poarta Albă (2014), Sthorzina (2014), Matei, copil miner (2013), Loverboy (2011), Raport despre starea națiunii (2004), Capul de zimbru (1996), Spovedania (1995), Privește înainte cu mânie (1993), Casa din vis (1991), Undeva în Est (1991), Lacrima cerului (1989), Cântec în zori (1987), Flăcări pe comori (1987), Domnișoara Aurica (1985), Emisia continuă (1985), Furtună în Pacific (1985), Întunecare (1985), Acasă (1984), Mitica Popescu (1984), Moara lui Călifar (1984), Întoarcerea din iad (1983), Lișca (1983), Țapinarii (1982), Ancheta (1980), Drumul oaselor (1980), Falansterul (1979), Vacanță tragică (1979).

Roluri memorabile

După doi ani petrecuți pe scena teatrului din Constanța, unde a creat roluri importante, actorul Remus Mărgineanu și-a început cariera teatrală pe scena Teatrului Național din Craiova, care i-a devenit locul bun pe care l-a binecuvântat cu talentul, dăruirea și energia creatoare ca actor și regizor.

În 1971 joacă Jurnalul unui nebun, de N.V. Gogol, în formula de recital, prea puțin abordată la acea vreme. A creat roluri remarcabile precum Jean (Domnișoara Iulia, de A. Strindberg), Profiri (Vifornița, de Leonid Leonov), Pietraru (Omul de zăpadă, de A. de Hertz), El (Vinovatul, de Ion Băieșu), Banquo (Macbeth, de W. Shakespeare), Ipingescu (O noapte furtunoasă, de I.L.Caragiale), Contele Lerna (Don Carlos, de Schiller), Turcul (A treia țeapă, de Marin Sorescu), Klesci (Azilul de noapte, de Maxim Gorki), Gogu Panait (Fulgi de nea și diamante, de Flavia Buref), Helmer (Nora, de Ibsen).

A regizat la Craiova o serie de spectacole valoroase, memorabile, iubite de public: Vinovatul, de Ion Băieșu, Jocuri crude, de A. Arbuzov, Pofta de cireșe, de Agnieszka Osieka – primul spectacol muzical pe scena craioveană, Fluturi, fluturi…, de Aldo Nicolaj, Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, Arta conversației, de Ileana Vulpescu, Cerul Înstelat deasupra noastră, de Ecaterina Oproiu.
Dumnezeu să îl odihnească în pace și lumină!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS