11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEliminarea toxinelor prin donarea de sânge

Eliminarea toxinelor prin donarea de sânge

Este bine-cunoscut rolul vital, la propriu, al donării de sânge. Beneficiile merg în ambele direcții, atât pentru donator, cât și pentru cel care primește sângele și care se află în acel moment într-o situație critică, cu potențial risc fatal. Sângele este esențial pentru a ajuta pacienții să supraviețuiască intervențiilor chirurgicale, tratamentului cancerului, al diferitelor boli cronice, dar și leziunilor traumatice. În România, peste 2500 de pacienți au nevoie de sânge zilnic, aflat, din păcate, în cantităţi insuficiente, având în vedere că numărul de pungi de sânge colectat în centrele specializate nu depășește 1500 de pungi pe zi deoarece, conform statisticilor, doar 1.7% dintre români donează sânge.

Cantitatea de sânge total recoltată la o donare de sânge este de 450-500 ml, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar din punct de vedere al compoziției sanguine, în aproximativ două săptămâni.

O nouă descoperire

Rezultatele unui nou studiu publicat zilele trecute de către cercetătorii din cadrul Universității Macquarie din Australia arată că donarea regulată de sânge ar putea ajuta la reducerea nivelului de substanțe chimice toxice din corp. Este vorba de substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), compuși de sinteză care se regăsesc într-o gamă largă de produse antiaderente, cum ar fi tigăile de acest tip, în materialele rezistente la apă și murdărie, dar și în vopsele sau spuma folosită la stingerea incendiilor.

Aceste substanțe sunt observate frecvent în organismul uman deoarece persistă îndelung în mediu și au tendința de a se acumula în corp, legându-se de proteinele serice din sânge și făcând dificilă îndepărtarea acestor compuși din organism. Studiind impactul acestor substanțe asupra omului, s-a descoperit că există o corelație între ele și o serie de efecte adverse, de la greutate fetală scăzută, afectarea imunității, disfuncții tiroidiene, obezitate, probleme hepatice și chiar cancere renale și testiculare. Există studii care contestă aceste posibile efecte adverse deoarece nu s-a luat în calcul diferențierea pe diferite niveluri de contaminare.

285 de pompieri au fost incluși în studiul din Australia, fiind cunoscut faptul că aceștia prezintă niveluri de PFAS ridicate în sânge, ca urmare a folosirii spumei de stingere a incendiilor atunci când sunt în misiune. Acest studiu clinic randomizat a arătat că donările regulate de sânge și plasmă au ca rezultat o reducere semnificativă a nivelurilor serice de PFAS pentru participanți. Un procent mai ridicat de epurare a acestor substanțe din sânge a fost calculat în cazul pacienților care au donat plasmă, comparativ cu cei care au donat sânge. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua implicațiile clinice ale acestor descoperiri, dar aceste rezultate sunt încurajatoare.

Riscant pentru sănătate?

Un studiu realizat pe un lot restrâns de 100 de bărbați a arătat că donările regulate de sânge par a fi asociate cu un risc ușor crescut de boală coronariană (afecțiune a inimii), în caz de donare frecventă de sânge. Pe de altă parte, în urma donării de sânge scad depozitele de fier, iar acest lucru poate duce la reducerea riscului de atac de cord, având în vedere că depozitele crescute de fier par a avea legătură cu declanșarea atacurilor de cord.

Concluzia

Sănătatea fizică, dar și cea emoțională au de câștigat în urma donării de sânge. Reducerea stresului, ameliorarea stării de spirit și sentimentul ajutorării unei persoane aflată într-o situație critică, toate acestea aduc cu sine beneficii pentru sănătatea emoțională a donatorului.
Cercetările pentru crearea sângelui pe cale artificială, în laborator, sunt încă în desfășurare, prin urmare donarea de sânge rămâne un gest nobil, salvator de vieți și care aduce beneficii atât pacienților, cât și donatorilor.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS