7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum a băgat Salubritatea insectele în ceaţă

Cum a băgat Salubritatea insectele în ceaţă

Salubritate Craiova SRL a băgat insectele în ceaţă, la propriu. Acţiunea a avut loc în noaptea de 25 spre 26 aprilie, în Parcul „Nicolae Romanescu“, şi a fost prima în care au fost folosite generatoarele de ceaţă rece şi caldă din dotarea societăţii.

Un video cu acţiunea nocturnă a Salubrităţii a fost postat pe pagina de socializare a societăţii, iar imaginile par desprinse din filmele SF. Două vehicule dotate cu tunuri de ceaţă care se mişcau în toate direcţiile circulă pe aleile din parc, iar un al treilea încheie convoiul, pulverizând în spate un fum dens.

Vizate au fost insectele dăunătoare aflate la stadiul de adult, după cum a anunţat Salubritatea. „Noaptea trecută (luni, 25 aprilie – n.r.), Parcul «Nicolae Romanescu» a fost prima oprire a colegilor noștri implicați în operațiunea de dezinsecție prin pulverizare terestră a insecticidelor folosite pentru combaterea insectelor dăunătoare aflate la stadiul de adult. Insecticidele folosite pentru tratamentele efectuate pe spațiile verzi nu sunt periculoase pentru oameni, mediu, animale, pești și păsări. Generatoarele de ceață rece și caldă au fost purtate de noile autovehicule achiziționate anul acesta de societatea noastră“, a fost mesajul postat pe Facebook de Salubritate SRL.

Cum a băgat Salubritatea insectele în ceaţă. Dezinsecţie pe aproape 750 hectare de spaţiu verde

Campania de dezinsecție prin pulverizare terestră a insecticidelor pe domeniul public a fost reluată luni, 25 aprilie. Intervenția a fost întreruptă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în Craiova după data de 14 aprilie, când a avut loc, pe suprafața lacurilor din parcurile craiovene, operațiunea de larvicidare, respectiv combaterea insectelor dăunătoare aflate la stadiul de larvă.

Echipele care acționează la nivelul Craiovei au început cu Parcul „Nicolae Romanescu“ și zonele adiacente, noaptea trecută intervenind în Parcul Tineretului. Dezinsecția pe spațiile verzi din cartierele Craiovei va fi demarată în noaptea de 27 spre 28 aprilie, aceasta urmând să se desfășoare în funcție de condițiile meteorologice existente. Dezinsecția se va face pe o suprafață totală de aproape 750 de hectare. După cum a anunţat Salubritatea, produsul biocid folosit în cadrul acestei intervenții este Solfac Trio EC140 NF, avizat de Ministerul Sănătății.

Ce solicită Primăria Craiova

La rândul ei, Primăria Craiova reamintește proprietarilor de terenuri, agenților economici, instituțiilor publice și asociațiilor de proprietari din municipiu că au obligația de a realiza dezinsecția în spațiile deținute cu orice titlu. Din punctul de vedere al frecvenței, dezinsecția pentru combaterea țânțarilor se execută lunar, în sezonul cald, pentru spațiile deschise prevăzute în programul unitar de acțiune, şi de minimum trei ori pe an sau ori de câte ori este nevoie, în spațiile comune închise ale clădirilor.

De asemenea, pentru combaterea altor vectori dezinsecția se execută, după cum urmează: trimestrial și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, instituțiilor publice și spațiile comune închise ale clădirilor; lunar și ori de câte ori este nevoie, în spațiile închise ale operatorilor economici cu profil alimentar și ale unităților sanitare; numai la solicitarea persoanelor fizice din spațiile cu destinație de locuință.

Cum a băgat Salubritatea insectele în ceaţă. Cât au costat vehiculele şi generatoarele de ceaţă

Generatoarele de ceaţă folosite în parcuri, instalaţiile de pulverizare şi vehiculele au costat Salubritatea peste un milion de lei. Achiziţiile publice au avut loc în acest an. Societatea deţinută de Primăria Craiova a cumpărat în acestă lună două generatoare de ceaţă rece şi o instalaţie duală de pulverizare cu turbină de presiune pentru activităţi de dezinsecţie şi combaterea poluării aerului, echipamente utilizate în activităţi specifice de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Cele două două generatoare au fost achiziţionate de la firma PestControl Expert SRL, din Bucureşti, cu 256.480 de lei (fără TVA), potrivit datelor din sistemul electronic de achiziţii publice. Instalaţia duală de pulverizare a fost cumpărată în cadrul aceleiaşi licitaţii, de la firma Grădinariu Import Export SRL, din Capitală, pentru suma de 250.000 de lei (fără TVA). Grădinariu Import Export SRL este societatea care a furnizat Companiei de Apă Oltenia o serie de utilaje, achiziţiile fiind făcute cu fonduri europene, în cadrul Masterplanului de apă şi canalizare al judeţului Dolj.

Revenind la achiziţiile Salubrităţii, firma a mai cumpărat, în luna martie, patru autoutilitare tip Pick-up, 4×4, cu cabină dublă, pe a căror caroserie se pot monta echipamentele utilizate în activitățile de dezinsecție/dezinfecție. Autoutilitarele au şi fost folosite, de altfel, la acţiunea din Parcul „Romanescu“. Cele patru vehicule pot fi folosite şi în acțiuni specifice de deszăpezire, în perioada de iarnă. Valoarea totală a achiziţiei a fost de 512.620 de lei, adică 128.155 lei/vehicul (circa 26.000 de euro). Autoutilitarele tip pick-up, cu cabină dublă, sunt marca Isuzu D-Max 2017 şi au fost cumpărate de la Mit Motors International, dealer al mărcilor Isuzu, Fiat, Jeep şi Alfa Romeo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS