2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania vrea să anuleze beneficiile acordate fostului cancelar Gerhard Schröder

Germania vrea să anuleze beneficiile acordate fostului cancelar Gerhard Schröder

Guvernul german ia în considerare anularea beneficiilor, inclusiv a spațiilor de birouri, acordate fostului cancelar social-democrat Gerhard Schröder, care este un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă ministrul de finanțe, informează Hotnews.ro.

Nu mai este „de conceput ca un birou să fie pus la dispoziția fostului cancelar (1998-2005) de către contribuabil”, a explicat Christian Lindner în ziarele grupului Funke.

„Ar trebui să tragem consecințele” refuzului dlui Schröder de a pune capăt responsabilităților sale în mai multe grupuri rusești și de a condamna invazia rusă în Ucraina.

În calitate de fost cancelar, el are în continuare dreptul la mai multe birouri în Cameră și la un buget de personal. Un privilegiu care îi costă pe contribuabili 400.000 de euro pe an.

„Foștii deținători de funcții la nivel înalt, care sunt în mod clar de partea guvernelor criminale, nu pot conta pe sprijinul statului”, a declarat Lindner.

Astfel, beneficiile lui Schröder ar putea fi reduse în viitoarea dezbatere privind bugetul pe 2023.

„Ar fi înțelept să standardizăm beneficiile foștilor deținători de posturi de top și să le reducem în timp. În acest context, ar trebui să vorbim și despre un fel de cod de onoare în ceea ce privește comportamentul”, a adăugat Lindner, președintele partidului liberal FDP, membru al coaliției conduse de cancelarul Olaf Scholz.

Gerhard Schröder nu vrea să renunțe la mandatele sale în companiile rusești

Presiunea este din ce în ce mai mare asupra lui Schröder, în vârstă de 77 de ani, care a fost privat de onoruri de mai multe orașe și a fost vizat de apeluri pentru înlăturarea sa din partea Partidului Social-Democrat SPD.

El a devenit o figură problematică, inclusiv pentru actualul șef al guvernului, Olaf Scholz, al cărui mentor a fost.

Controversa a fost alimentată și mai mult de un interviu difuzat la sfârșitul săptămânii trecute de New York Times, în care Schröder a declarat că nu intenționează să renunțe la mandatele sale în companiile rusești și că ar face acest lucru doar dacă Moscova ar înceta să mai furnizeze gaze Germaniei. Un scenariu în care a spus că nu crede.

Cei mai mulți dintre foștii lideri europeni prezenți înainte de războiul din Ucraina în organele de conducere ale companiilor rusești au demisionat între timp.

Fostul cancelar este președinte al comitetului acționarilor de la Nord Stream AG, controversatul gazoduct dintre Rusia și Germania care nu are licență de funcționare, și președinte al consiliului de supraveghere al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia.

Germania a practicat mult timp o politică de apropiere de Rusia, urmărind ideea că o creștere a schimburilor comerciale ar duce la o democratizare treptată a țării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS