4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal în jurul unei case de patrimoniu în valoare de 2 milioane de euro

Scandal în jurul unei case de patrimoniu în valoare de 2 milioane de euro

Un consilier județean din Gorj nu este de acord ca instituția din care face parte să se implice într-o tranzacție imobiliară de milioane de euro.

Se vehiculează faptul că la nivelul Consiliului Județean (CJ) Gorj ar exista un interes pentru cumpărarea Casei „Vasile Moangă” din Târgu Jiu, care este monument istoric și care l-a găzduit pe Tudor Vladimirescu în perioada Revoluției de la 1821. Imobilul și cu terenul aferent a fost cumpărat cu 280.000 de euro de la proprietari, de către omul de afaceri Narcis Ciocăzanu. Acesta a construit două blocuri de locuințe în apropiere și a restaurat clădirea monument istoric.

Șefii CJ Gorj nu au respins interesul față de o eventuală achiziție a clădirii

Acum a scos-o la vânzare cu 2 milioane de euro. Șefii CJ Gorj nu au respins interesul față de o eventuală achiziție a clădirii pentru a o transforma în Muzeul Național „Tudor Vladimirescu”. Liderul PMP Gorj, Nicolae Davițoiu, consilier județean, a declarat că nu va fi de acord cu tranzacția și că va vota împotriva oricărui proiect de Hotărâre inițiat în acest sens. Davițoiu consideră că este o diferență uriașă între prețul inițial de achiziție și cel de după modernizare.

Casă monument istoric

Casa are 3 etaje, o suprafață de aproape 900 de metri pătrați, cu o suprafață utilă de 647 de metri pătrați, și un teren aferent de 558 de metri pătrați. Dispune de un total de 19 camere și 8 băi. A fost construită în anul 1772 și renovată total în 2020.
„Casa Vasile Moangă deschide larg ușile către iubitorii și pasionații de istorie, artă și frumos. Monument istoric edificat în anul 1772, imobilul i-a aparținut în secolul VXIII lui Vasile Moangă, un boier cu renume, prieten al lui Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Petrache Poenaru. Cunoscută ca fiind casa de la balconul căreia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi înainte de a porni spre Padeș, unde a fost citită Proclamația, Casa Vasile Moangă reușește în 2021 să strălucească din nou, după investiții masive în restaurarea și renovarea clădirii.

Intervenții făcute cu migală și cu pricepere de specialiști în domeniu

Aceste intervenții au fost făcute cu migală și cu pricepere de specialiști în domeniu, păstrându-se elementele arhitecturale conform planului și schițelor ce datează de sute de ani. Pe fiecare dintre cele 3 niveluri ale sale, monumentul istoric bucură simțurile senzoriale și invită trecătorii la cea mai interesantă transpunere în timp, menținând conexiuni puternice cu prezentul. Prin elementele arhitecturale specifice secolelor VXIII – XIX, perfect conservate și puse în evidență, monumentul de patrimoniu rămâne un prilej de reîntâlnire cu bunul gust al timpurilor de odinioară, de care ne e atât de dor astăzi. Arhitectură în stil brâncovenesc, cu influențe subtile orientale, păstrând elemente centrale ale stilului neo românesc.

Un astfel de edificiu poate adăposti evenimente culturale

Un astfel de edificiu poate adăposti evenimente culturale, seri tematice, un muzeu cu specific sau se poate transforma într-un spațiu de poveste ce adăpostește birouri de avocatură prestigioase, studiouri de arhitectură, clinici medicale cu tradiție sau, de ce nu, turiștii care apreciază mirosul podelelor pe care au pășit figuri istorice, pereții care poartă vocile hotărâte ale boierilor vremurilor trecute.”, conform anunțului de pe siteul Agenției Domina din Târgu Jiu care a scos clădirea la vânzare pentru 2 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS