Sunt câteva locuri pe unde să te plimbi în linişte în Craiova. Sau erau. Cel mai cunoscut şi cel mai vizitat, e, desigur, Parcul „Nicolae Romanescu”, probabil cel mai important obiectiv turistic de pe harta oraşului şi marea oază a escapadelor în aer liber. Numai că, în ultimii ani şi, cu precădere, în ultimele luni, principalul parc al Craiovei a devenit o uriaşă pistă pentru trotinete electrice. Fără a ţine câtuşi de puţin cont de vopseaua de pe alei care le semnalizează vizitatorilor pista de biciclete, pistă ce ar putea fi folosită şi de cei care vor să prindă viteză fără a pedala, din ce în ce mai mulţi iubitori ai acestor vehicule la limita reglementărilor au îmbâcsit aleile pietonale din parcurile oraşului, forţându-i pe cei care merg la pas să se înghesuie pe margine, mereu în alertă.
În calitate de posesoare (şi amatoare) atât de bicicletă, cât şi de trotinetă electrică, încurajez atât sportul pe două roţi, cât şi plimbările de agrement pe trotinetă, când n-ai chef de consumat calorii. Dar respectându-i pe ceilalţi.
Părinţii copiilor mai mici se trezesc, adesea, în coruri improvizate pe mai multe voci. „Mami, ai grijă la trotinete! Mami, dă-te la o parte! Mami, mergi pe margine să nu te lovească!”.
De altfel, am fost martora mai multor accidente evitate în ultima clipă. În urmă cu câteva zile, şi puştoaica mea a fost la vreo 5 centimetri distanţă de a fi lovită de un individ pe trotinetă care s-a îndreptat nestingherit spre o tonetă cu gogoşi, fără a trăda vreun semn de regret că era să izbească nişte oameni. Iar episoadele fugilor din faţa bicicletelor sau a trotinetelor care circulă în viteză pe alei au trecut deja de câteva serii pe Netflix-ul proastei educaţii. În tot timpul ăsta, maşinuţele alea de jucărie cu care „patrulează” Poliţia Locală mai opresc, din când în când, pe la Debarcader ca şoferii acestora (căci cu greu i-am putea încadra la oameni ai legii, în acest context) să le spună timid unora, de parcă s-ar scuza că îi deranjează, că nu e voie să dea ture printre oameni. Nu prea pare să îi ia nimeni în serios. Maşinuţa pleacă, trotineta pleacă şi ea să mai dea o tură prin locuri nesemnalizate.
În regulamentul local privind parcurile, Grădina Botanică, locurile de joacă şi de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport aflate în administrarea R.A.A.D.P.F.L. CRAIOVA, este specificat că „pentru siguranţa utilizatorilor, plimbarea pe biciclete în parcuri este interzisă, cu excepţia pistelor marcate. În acest caz bicicliştii trebuie să acorde prioritate pietonilor.” La fel, folosirea patinelor cu rotile şi a scuterelor nemotorizate este permisă numai în locuri semnalizate şi cu acordarea de prioritate „absolută” pietonilor. Trotinetele nu sunt menţionate aici, în schimb „Este interzis accesul TUTUROR VEHICULELOR sau autovehiculelor, cu excepţia celor autorizate (vehicule de serviciu, pentru prestarea de servicii de amenajare şi întreţinere, pentru lucrări de interes public, de intervenţii la reţelele edilitare, pentru aprovizionare), precum şi al celor aflate în misiune.”
Cum trotinetele sunt, cu siguranţă, vehicule, înţelegem că nici măcar nu ar avea ce căuta prin aceste locuri. Şi totuşi, ele fac legea. Dacă în urmă cu vreo doi ani, trotinetele apăreau ceva mai rar pe aleile pietonale şi mai aveai timp să te fereşti de ele, în prezent plimbarea prin parc seara sau în weekend a devenit sport extrem. Nu te mai fereşti de o trotinetă, ci de o invazie. Iar aleea pietonală nu mai aparţine pietonului, căci pietonii s-au transformat, mai degrabă, în jaloane pe două picioare, care agasează invadatorii.
Ne scuzaţi că vă incomodăm, dar ne-am dori parcurile şi siguranţa copiilor noştri înapoi. Se poate?