7.8 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSorin Vintu - urmarit penal intr-un nou dosar

Sorin Vintu – urmarit penal intr-un nou dosar

Politistii au inceput ieri urmarirea penala impotriva omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in dosarul in care fostul director al grupului Gelsor, Nicolae Popa, este acuzat ca ar fi prejudiciat Banca Agricola cu aproape 50 de miliarde de lei, informeaza surse din politie. Potrivit surselor citate, Vintu este acuzat de instigare la abuz in serviciu. In acest caz, Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat ieri aproximativ doua ore, la sediul Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei. La iesirea de la audieri, Vintu a declarat: „Exista niste suspiciuni in ceea ce ma priveste, pe care politia le cerceteaza si va da o solutie asupra lor peste citva timp“. La sfirsitul lunii ianuarie anul acesta, procurorii Parchetului Curtii Supreme de Justitie au emis mandat de arestare in lipsa pe numele lui Nicolae Popa, fost director general al grupului de firme Gelsor. Potrivit anchetatorilor, in 18 septembrie 1998, Popa ar fi sustras de la Gelsor citeva zeci de mii de actiuni la purtator, emise de societatea Industrialexport. Actiunile aveau o valoare nominala de aproximativ 25.000 de lei fiecare si apartineau firmei SOV Invest, fiind incredintate spre detinere si administrare grupului Gelsor. Popa i-ar fi incredintat actiunile lui Teodor Irimescu care, prin intermediul firmei Asiadona (al carei administrator era), le-ar fi vindut Bancii Agricole. Pretul de vinzare al actiunilor ar fi fost de 30 de ori mai mare decit valoarea nominala, situindu-se in jurul valorii de 765.000 de lei pe actiune. Anchetatorii sustin ca, din partea Bancii Agricole, tranzactia a fost facuta de Liviu Istrate, fost presedinte al bancii. Prin aceasta tranzactie, Banca Agricola ar fi fost prejudiciata cu 50 de miliarde de lei, actiunile nefiind cotate la bursa. La cererea Parchetului Curtii Supreme de Justitie, Nicolae Popa a fost dat in urmarire generala si internationala prin Interpol. Teodor Irimescu a fost arestat preventiv si apoi eliberat, el fiind acuzat de evaziune fiscala si fals intelectual. Teodor Irimescu este cel care, in data de 22 mai 2000, a insotit-o pe Ioana Maria Vlas, fost presedinte al SOV Invest, cind aceasta a parasit Romania pe la Punctul de trecere a frontierei Vama Veche. Sorin Ovidiu Vintu mai este urmarit penal intr-un dosar privind Banca de Investitii si Dezvoltare, in care este acuzat de fals in declaratii si uz de fals. Potrivit unui comunicat al IGP, la 28 ianuarie anul in curs, pentru a dobindi calitatea de actionar majoritar in momentul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, Sorin Ovidiu Vintu a declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sint venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancara. Faptele mentionate reprezinta infractiuni de fals in declaratii si uz de fals, preciza IGP.

Garda Financiara: BRS a virat fraudulos 235 de miliarde de lei in conturile unei SVM

Reprezentantii Bancii Romane de Scont (BRS) au alimentat fraudulos cu 235 de miliarde de lei (circa opt milioane de dolari) contul deschis de societatea de valori mobiliare Bucuresti International Securities, suma fiind ulterior deturnata catre 28 de beneficiari, persoane fizice si juridice, numite „bidoane“, a relevat un control efectuat de Garda Financiara la SVM Bucuresti International Securities. Potrivit institutiei de control, administratorul societatii de investitii, Ion Adrian Rus, a declarat ca operatiunile au fost efectuate fara acordul sau si nu au fost inregistrate in evidenta contabila. Ulterior, intr-o perioada de trei luni, 228 de miliarde de lei din banii proveniti de la BRS au fost transferati in conturile a 28 de persoane fizice si juridice, care au beneficiat in mod ilegal de aceste sume, sustine Garda Financiara. Printre beneficiarii – “bidoane” se afla Dramiral Group SRL (85,9 miliarde de lei), Gelsor SA (12,12 miliarde de lei), SOV Company (883 milioane de lei), Mihai Iacob (133,5 milioane lei), Liliana Iacob (9,5 miliarde lei), Romcuart SRL (800 milioane lei), Freciu Ovidiu Sorin (1 miliard lei), Raptor SRL (26,87 miliarde lei), Mihalis Impex (34,2 miliarde lei), Anghel Gabriela (4,2 miliarde lei), Mihai Nicolae Grigore (37,53 miliarde lei) si Mindru Daniela (26,6 miliarde lei). Intre aceste persoane si firma de valori mobiliare Bucuresti International Securities nu exista legaturi de afaceri care sa justifice operatiunile financiare. De asemenea, nu exista contracte sau ordine de cumparare sau vinzare, specifice activitatii Bucuresti International Securities. Garda Financiara a sesizat Inspectoratul General al Politiei in vederea continuarii cercetarilor si pentru a stabili daca au fost savirsite infractiunile de inselaciune, fals si uz de fals.

SOV nu a detinut carnete de depunator la FNI, afirma surse apropiate Garzii Financiare

Garda Financiara a constatat, in urma primelor verificari la Grupul Gelsor, ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu nu a detinut carnete de depunator la fond, dar in conturile sale au intrat sume retrase de la FNI, au declarat ieri surse apropiate institutiei de control. In schimb, presedintele Gelsor, Nicolae Popa, a detinut 12 carnete in baza carora a retras fonduri in valoare de citeva sute de miliarde de lei, au adaugat sursele citate, care sustin ca banii ridicati de Popa au intrat in conturile lui Vintu. Sursele citate au mai afirmat ca evidentele contabile ale operatiunilor la FNI pina in anul 1999 au fost distruse, iar inregistrarile ulterioare sint sporadice. Controlul Garzii Financiare, desfasurat impreuna cu reprezentanti ai politiei, a inceput in urma cu o luna si va continua in perioada urmatoare. Grupul Gelsor a fost mandatat de SOV Invest sa distribuie carnete de investitor la FNI. Potrivit raportului de audit realizat de firma de consultanta Andersen SRL, Gelsor nu a onorat niciodata contractul, punerea in vinzare a carnetelor de investitor fiind preluata tot de SOV Invest, administratorul fondului. FNI a fost autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare la data de 15 septembrie 1995. Suma totala subscrisa initial a fost de 10 milioane de lei. Fondatorii FNI au fost Societatea Generala de Investitii SRL Bucuresti – avindu-i ca actionari pe Sorin Ovidiu Vintu si Gheorghe Negura -, Fondul Proprietatii Private II Moldova din Bacau, SC Latina Plastics SA Bucuresti si SC Arcasrom SA Bucuresti. SOV Invest a fost autorizata sa functioneze la 29 iunie 1995 de catre Tribunalul Constanta. FNI s-a prabusit in luna mai a anului trecut, pierderile depunatorilor fiind estimate la 200 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS