5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEste băutul de ceai un obicei sănătos?

Este băutul de ceai un obicei sănătos?

Luna trecută, oameni de știință din întreaga lume au luat parte la cea de-a șasea ediție a International Scientific Symposium on Tea and Human Health din SUA, unde s-a discutat despre cele mai recente cercetări referitoare la ceai și legătura acestuia cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a sănătății cardiovasculare și multe alte subiecte corelate cu sănătatea umană.

Toate cele patru tipuri principale de ceai cel mai des consumate sunt derivate din planta Camellia sinensis, prelucrată în mod diferit pentru a se obține ceaiul alb, verde, Oolong și negru.

Deși a fost unanim acceptată ideea că este nevoie de dovezi mai ample furnizate de studii realizate pe loturi extinse de populație pentru a stabili cu certitudine beneficiile consumului de ceai, cercetările de până acum sunt încurajatoare.

De ce este ceaiul o băutură sănătoasă?

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Această statistică este îmbucurătoare având în vedere faptul că mai multe componente din ceai prezintă activitate biologică, deci pot influența pozitiv sănătatea. Pe lângă faptul că este hidratant și gustos, ceaiul reprezintă o alternativă bună a apei deoarece conține nutrienți și minerale cu rol în menținerea unei stări generale bune de sănătate.

Dintre aceste componente, cele mai importante sunt flavonoidele, L-teanina și cofeina care prezintă efecte antiinflamatoare și antioxidante, aducând beneficii generale pentru întregul organism.
Flavonoidele au un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular, băutul a minim două căni de ceai fiind asociat cu o scădere de până la 4% a riscului mortalității de cauză cardiovasculară. Acest efect cardioprotector are o însemnătate remarcabilă, având în vedere că bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul unu a mortalității la nivel mondial.
Mai multe cercetări științifice au adus în atenție informații legate de beneficiile aduse de către cofeina din ceai pentru funcțiile cognitive, în special cele legate de ameliorarea stării de spirit și creșterea atenției. Efectul cofeinei este potențat de cel al teaninei din ceai care acționează asupra amplificării atenției și diminuării stresului.

Ce este prea mult strică?

Deși consumul de ceai este considerat un obicei sănătos, sigur pentru sănătate, consumul în exces prezintă potențiale riscuri. Acestea sunt cauzate de faptul că unele ceaiuri prezintă un nivel ridicat de cofeină, cum este cazul ceaiului negru și ceaiului verde. Cofeina poate declanșa anumite simptome de tipul bătăilor mai rapide ale inimii, tremor în mușchi, dureri de cap, nervozitate, anxietate și insomnie. Totuși, aceste simptome sunt asociate mai frecvent cu consumul de cafea, care are mult mai multă cofeină decât chiar și cele mai tari ceaiuri.

Ceaiul de sunătoare, prieten sau dușman?

În România, ceaiul de sunătoare (Hypericum perforatum) este uzual folosit ca remediu tradițional contra depresiei și tulburărilor de dispoziție. În spatele acestei recomandări se află dovezi științifice care indică faptul că sunătoarea poate fi de ajutor în tratarea depresiei ușoare și moderate. Totuși, acest remediu natural nu este lipsit de pericole, motiv pentru care preparatele pe bază de sunătoare necesită prescripție în anumite țări pentru a nu exista pericolul interacțiunii dintre componentele din sunătoare și alte medicamente.
Deoarece prezintă multiple interacțiuni medicamentoase, este obligatorie consultarea medicului înainte de administrarea oricărui tip de preparat ce conține această plantă. Ca de obicei, natural nu înseamnă obligatoriu lipsit de riscuri.

Consumul de ceai, un obicei sănătos

Oamenii de știință susțin ideea băutului a două până la patru căni de ceai neîndulcit zilnic, ca sursă valoroasă de flavonoide, care sunt principalele responsabile de aceste efecte benefice. În cazul în care ceaiul nu este preparat în mod tradițional și se optează pentru ceai îmbuteliat, produs de către diferite companii, trebuie ținut cont de faptul că majoritatea sunt îndulcite cu zahăr. Astfel, ele conțin mult mai multe calorii decât un ceai preparat în casă, neîndulcit, care are în medie doar două calorii, iar nivelul flavonoidelor este mai scăzut, ceea ce se traduce prin beneficii mai reduse.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS