12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateEfectele culorilor asupra psihicului

Efectele culorilor asupra psihicului

Culorile au un efect pozitiv asupra starii de sanatate si pot deveni remedii eficiente, alaturi de tratamentele clasice in diferite afectiuni psihice. Pentru a se mentine in stare de echilibru, psihicul uman are nevoie de toata gama de nuante de culori pe care ni le ofera natura.


Rosul este o culoare foarte calda, excitanta, care mobilizeaza fluxul de idei, creste tonusul muscular, tensiunea arteriala si induce o senzatie de cald. Excesul de culoare devine insa obositor din cauza accentuarii acestor efecte.


Galbenul este cea mai vesela si mai putin obositoare dintre culorile calde. Ea are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular si stimuleaza nervul optic, produce o senzatie de apropiere, de caldura, dinamism, inviorare si satisfactie. Prin aceste stari psihice induse de culoarea galbena, creste capacitatea de concentrare, mobilizare, dar si vigilenta. Totusi, daca este privita mult timp, da senzatia de oboseala.


Oranjul are efecte asemanatoare. Induce optimism, veselie, sanatate, sociabilitate, emotii placute, accelereaza pulsul, mentine presiunea sanguina, favorizeaza secretia gastrica.


Albul ne face expansivi, puri, robusti, luminosi si increzatori in fortele proprii. Albul pur si intens oboseste ochiul, provocând contractia pupilei si a muschilor globului ocular.


Nuante reci


Verdele ajuta la calmarea nervilor, favorizeaza meditatia, contemplarea si asocierea de idei.


Albastrul este o culoare rece, odihnitoare, sugereaza calm, liniste interioara, nostalgie, favorizeaza procesele de inhibitie si incetineste activitatea mentala. Prea mult albastru da senzatia de departare de infinit, creând stari depresive. Aceasta culoare scade tensiunea arteriala, tonusul muscular, calmeaza respiratia si micsoreaza frecventa pulsului.


Violetul este rece, nelinistitor si descurajator. Fiind o culoare compusa din rosu si albastru, are efecte contradictorii, inducând senzatii de optimism, nostalgie, atractie si repulsie, calm relativ pe fond de neliniste. In plan fiziologic, violetul intensifica activitatea cardiovasculara si pulmonara.


Negrul este neutru, rece, depresiv, reduce activitatea mentala si activitatea metabolica inducând stari depresive, de neliniste, de disperare. Fiziologic, reduce mult activitatile vitale, scade pulsul, minimalizeaza capacitatea de raspuns la stimulii de mediu ambiant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS