12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBolile cu transmitere sexuala duc la infertilitate

Bolile cu transmitere sexuala duc la infertilitate

90% din femei sunt afectate cel putin o data in viata de o boala cu transmitere sexuala. In ultimii ani s-a constatat mai ales o crestere a numarului infectiilor considerate minore, de genul candida albicans, chlamidia trachomatis, trichonomas vaginalis sau herpesul genital.


Desi sunt considerate boli cu transmitere sexuala, infectiile cu candida, trichonomas, herpes sau chlamidia pot aparea si din alte cauze, cum ar fi o imunitate scazuta a organismului sau igiena precara. Medicii avertizeaza asupra pericolului de imbolnavire in urma folosirii unei toalete publice sau prin contact cu obiectele unei persoane infectate. „Este bine sa ne formam un reflex din a ne spala pe mâini cu apa si sapun ori de câte ori mergem la toaleta. Spalarea trebuie sa se faca inainte, dar si dupa ce am folosit toaleta“, sustine dr. Narcisa Dinica, medic primar sanatate publica si management sanitar.


Primele simptome


Persoanele infectate, care din diverse motive nu se trateaza, constituie un mare pericol pentru sanatatea celor din jur. Ori nu isi dau seama ca sunt bolnave, ori le este teama sa mearga la medic, ori pur si simplu nu dau importanta acestui fapt, cert este ca mai devreme sau mai târziu tot ajung la medic.


„O persoana infectata poate transmite foarte usor prin contact sexual neprotejat agentii patogeni care duc la aparitia unei boli cu transmitere sexuala. De aceea tratamentul este bine sa fie facut inca de la primele semne. In caz contrar, vindecarea se va face din ce in ce mai greu si va fi destul de incomod pentru pacient“, a spus dr. Dinica. In plus, ambii parteneri trebuie sa fie tratati, altfel risca sa joace ping-pong cu infectia, pasând-o la nesfârsit unul altuia.


Primele simptome sunt mult mai usor de sesizat la femei. De cele mai multe ori se observa o modificare de aspect sau miros a secretiilor vaginale. Daca aceasta secretie pateaza chilotul, este cazul sa ne adresam unui medic specialist ginecolog care va stabili o conduita terapeutica. Foarte important de stiut este ca tratamentul bolilor cu transmitere sexuala este gratuit, fiind suportat de Casa de Asigurari de Sanatate.


Herpesul este incurabil


Netratate la timp, aceste boli pot duce la aparitia unor complicatii, unele destul de grave. La femei pot sa apara complicatiile utero-anexiale care pot sa culmineze cu instalarea sterilitatii. De altfel, medicii au constatat ca o mare parte din cazurile de infertilitate la femei sunt determinate de chlamydia, un agent patogen foarte agresiv, dar care in prima faza este mai greu de detectat, producând simptome doar in 50% din cazuri. Infectia cu chlamidia a capatat in ultima vreme o raspândire alarmanta.


Infectiile virale, desi pot fi tratate, ramân incurabile. Acestea includ herpesul, virusul papiloma uman care cauzeaza negi si virusul imunodeficitar uman (HIV), care produce SIDA. Tratamentul poate doar elimina simptomele si inceta evolutia acestor boli. Trebuie precizat ca SIDA este o afectiune care intra in categoria bolilor cu transmitere sexuala, majore, alaturi de sifilis si blenoragie.


Vaccin pentru infectia cu transmitere sexuala


Hepatita este singura boala cu transmitere sexuala pentru care exista vaccin. Alte boli cu transmitere sexuala raspândite includ trichomonaza, cauzata de un protozoar si tratabila cu antibiotice orale, scabia care este produsa de organisme minuscule, care infesteaza pielea sau parul pubian si poate fi tratata cu creme sau lotiuni aplicate local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS