1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimari din Dolj, temători după condamnarea lui Piedone

Primari din Dolj, temători după condamnarea lui Piedone

Arestarea lui Cristian Popescu Piedone creează temere în rândul primarilor din Dolj. Aceştia spun că un primar nu poate să răspundă pentru toată cantitatea uriaşă de documente semnate zilnic, mai ales că există specialişti în aparatul său administrativ, care ar trebui să se ocupe de verificări, până ca actele să ajungă pe biroul unui primar.

Mai mulţi primari din judeţul Dolj sunt contrariaţi şi temători după condamnarea la 4 ani de închisoare a lui Cristian Popescu Piedone, după tragedia de la Colectiv, în timpul căreia 65 de oameni şi-au pierdut viaţa. GdS a stat de vorbă cu mai mulţi edili din Dolj şi cu toţii au susţinut că nu cunosc toate detaliile din dosarul fostului primar al Sectorului 5 Bucureşti, însă că este anormal ca un primar să tragă ponoasele după o simplă semnătură. În plus, aceştia au spus că, în fiecare zi, există zeci sau sute de documente pe care trebuie să le semneze.

Primarul din Işalniţa: „Eu tind să spun că pedeapsa lui Piedone este exagerată“

Primarul din Işalniţa susţine că este imposibil pentru un primar, oricare ar fi localitatea pe care o conduce, să poată să verifice şi să acopere toată informaţia din documentele pe care le are la semnat. „E greu să ai o părere dacă nu cunoşti cazul de la început la sfârşit din punct de vedere juridic. Dar putem avea o părere din ceea ce am văzut în presă. Instanţa poate găsi oricând o justificare. Mai ales că, în general, se spune că primarul este vinovat cam pentru orice şi el răspunde pentru orice. Sigur că, în realitate, lucrurile nu sunt chiar aşa.

Un primar nu poate să acopere absolut tot, orice ar vrea sau oricât ar încerca. Şi dacă în acest caz, al lui Piedone, s-ar fi făcut verificări prin sondaj şi nu se nimerea Colectivul printre locurile verificate, ar fi existat, cu siguranţă, un alt motiv pentru care primarul ar fi fost găsit vinovat. Eu tind să spun că pedeapsa lui Piedone este exagerată, este primul lucru care îmi vine în minte. E greu să mergi la puşcărie patru ani, pentru o chestiune care nu s-a întâmplat, zic eu, din vina lui. Oamenii de lângă el, din aparatul lui administrativ, ar fi trebuit să verifice atent. E clar că nişte greşeli s-au făcut. Au murit atât de mulţi oameni.

E greu să comentezi. Eu zic că este logic să ai motive să îţi fie teamă ca primar să mai semnezi documente. Sigur că îţi vine în minte ce s-a întâmplat în acest caz. Am văzut discuţii pe această temă la televizor, în timpul cărora se spunea că primarii trebuie să fie mai atenţi atunci când semnează astfel de documente. E normal acest lucru, însă sunt foarte multe acte de semnat. Cred că una dintre soluţiile ideale ar fi ca în aparatul administrativ al primarului să fie doar oameni foarte competenţi, care să îşi facă treaba foarte bine. Dar aici mai este o discuţie: oamenii cu adevărat foarte buni nu vin pe banii pe care îi oferă o primărie. Nu suntem Societate Comercială ca să putem oferi omului salariul pe care îl doreşte ca să putem fi siguri pe munca lui“, a spus Tiberiu Dascălu, primarul din Işalniţa.

Primăriţa de la Malu Mare: „Este imposibil ca un primar să le ştie pe toate“

Adela Gherghe, primăriţa de la Malu Mare a spus că este o cantitate foarte mare de documente pe care un primar trebuie să le semneze în fiecare zi. Însă, secretul este acela ca oamenii din aparatul administrativ al primarului să îşi facă treaba foarte bine, pe fiecare domeniu. „Eu nu sunt fanul lui Pidone, chiar deloc. El s-a ocupat foarte mult de imagine şi ceea ce am văzut mereu pe Facebook, prin filmări, era de fapt o regie ieftină pentru cei care ştiu să citească printre rânduri. Dar, sincer vă spun, nu sunt de acord cu pedeapsa care i s-a dat. Asta pentru că există diverse compartimente în cadrul instituţiilor.

Recunosc că primarii trebuie să fie puşi la punct cu legislaţia, în toate domeniile. Dar este foarte mult pentru o singură persoană. De-asta avem oameni angajaţi la birourile de specialitate. Clar a fost o scăpare a oamenilor din subordine. Ei trebuie să fie extrem de bine pregătiţi, ei văd propriu-zis despre ce este vorba în acea autorizaţie. Primarul semnează pentru că o autorizaţie este nulă dacă nu este semnată de primar. Doar că omul din subordine trebuie să fie foarte bun şi să îşi facă treaba. Eu ca primar semnez, la Primăria Malu Mare, peste 200 de documente zilnic. Este imposibil, vă spun sincer, să le citesc pe toate.

Este posibil să faci verificări prin sondaj. Dar dacă acele construcţii care sunt în neregulă nu pică la verificare, tot acolo se ajunge. Aceste probleme pleacă şi de la faptul că angajările nu se fac la modul serios în unele instituţii. Eu, de exemplu, la Malu Mare, la Serviciul Urbanism, am unul dintre cei mai buni angajaţi, în care eu am încredere totală. Nu îmi pun niciun semn de întrebare în ceea ce îl priveşte.

Per total, este imposibil ca un primar să le ştie pe toate, să cunoască absolut toată legislaţia. Şi dacă mergi în control, tu ca primar, fără specilişti în domeniu, habar nu ai. Nu ai de unde să ştii, tot pe acte te uiţi. Tot specialiştii pe diferite domenii trebuie să sesizeze dacă este ceva în neregulă sau dacă nu se încadrează în norme. Eu sunt un om asumat. Dacă greşesc, trebuie să plătesc. Dacă vrei să fii primar, îţi asumi tot ce presupune acest lucru. Dar, vorbind special pe cazul lui Piedone, cred că a fost prea mult“, a spus Adela Gherghe, primăriţa de la Malu Mare.

Primarul din Calafat: Primarul doar îşi pune avizul de legalitate pe documentul emis de nişte specialişti

Primarul din Calafat spune că semnătura unui primar doar îşi pune avizul de legalitate pe un document şi că este treaba birourilor de specialitate să facă verificări. „Din punctul meu e vedere, dacă s-a respectat procedura şi el doar a semnat, nu este în regulă că a fost condamnat. Dacă sunt şi alte aspecte ale cazului pe care poate noi sau presa nu le ştim, acolo este altă discuţie. Eu, totuşi, ma gândesc că nu a fost condamnat doar pentru faptul că a semnat. Un primar, atunci când semnează, doar legalizează documentul respectiv. Nu îl semnează ca specialist.

Orice hotărâre de consiliu care se dă spune la final, de regulă, cam aşa: primarul duce la îndeplinire hotărârea de consiliu local prin birourile de specialitate. Asta înseamnă că primarul doar îşi pune avizul de legalitate pe documentul emis de nişte specialişti. Să dăm un exemplu: câştigă alegerile de primar un cioban care nu are carte. De unde să ştie el toate aceste chestiuni juridice? Specialiştii din aparatul administrativ trebuie să se ocupe de asta.

Prin atribuţiunile de serviciu pe care primarul le dă oamenilor din subordine îşi asigură suportul tehnic. La Biroul Agricol să ai ingineri agronomi, la Biroul contabil să ai economişti, la Biroul juridic să ai jurişti şi aşa mai departe. Toţi aceia trebuie să fie responsabili pentru încadrarea în legalitate a documentelor emise de ei. Primarul este doar un cadru administrativ, care încheie documentul respectiv ca şi procedură legală. Acum nu ştiu exact speţa lui Popescu Piedone. Dacă pe document este doar semnătura sa sau şi a birourilor de specialitate.

Avem şi noi o speţă legată de fostul primar. A dat afară două persoane, printr-un document semnat doar de el, şi acum plăteşte singur fiindcă a pierdut procesul. În România, oricum, aceeaşi speţă poate fi interpretată total diferit de două instanţe. Piedone a fost mai mediatizat. Dar dacă ne uităm la istoricul primarilor, au fost mulţi care au făcut închisoare pentru astfel de semnături. Deci nu e doar Piedone, el a fost unul dintre cei mulţi. Una peste alta, modul în care proceda el cu angajaţii de pe teren, cât de urât se comporta cu ei, parcă şi-o merită. Nu îi spui unui inginer că îi dai cu telefonul în cap că nu ştiu ce nu a făcut“, a declarat Dorel Mituleţu, primarul de la Calafat.

Primarul din Cârcea: „Un primar nu este universal“

Primarul din Cârcea este de părere că angajaţii din aparatul administrativ al primarului trebuie să fie responsabili pentru documentele emise de fiecare birou în parte. „Este o hotărâre judecătorească. Nu ştiu ce aş putea să comentez foarte pe acest subiect. Nu ştiu toate elementele. Eu cred că toate aceste răspunderi ar trebui împărţite pe specialităţi. Un primar nu este universal. Aparatul de specialitate al primarului are diferite domenii de specialitate, unde fiecare ar trebui să fie responsabil şi să respecte legislaţia pe domeniul respectiv“, a spus Valerică Pupăză, primarul localităţii Cârcea.

Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni, spune că un primar poate face verificări în cazul autorizaţiilor, însă a făcut referire doar la un oraş de mărimea celui pe care îl conduce. „Nu ştiu exact ce probe sunt în dosar. Eu am fost magistrat, nu îmi place să comentez o decizie definitivă a instanţei, mai ales în penal. Dar, pot spune că un primar poate să meargă în teren să facă verificări, dacă vrea sau dacă are suspiciuni. El poate verifica orice înscris. Acum, eu mă refer la dimensiunile Dăbuleniului, nu la dimensiunile Bucureştiului.

La noi, deocamdată, nu există un astfel de loc cu o aşa amploare, deci nu a fost necesar să fac astfel de verificări. Cu siguranţă, dacă aş avea o astfel de locaţie, în care se strânge mai multă lume, măcar din curiozitate m-aş duce să verific. Dar, încă o dată vă spun, mă refer la o localitate cum este Dăbuleniul. Dacă ar veni cineva cu o astfel de afacere, m-aş interesa, aş vorbi cu cei care fac verificări şi autorizează să fie foarte atenţi“, a menţionat edilul.

Primarul din Bechet: „După acest caz, e clar că o să existe o temere în rândul primarilor“

Primarul Bechetului susţine că după crearea acestui precedent, mulţi dintre ei vor fi temători în momentul când vor semna astfel de autorizaţii. „Situaţia este mai complexă la Bucureşti. Dar, vorbind din punct de vedere administrativ, primăria a dat autorizaţia de construcţie şi de funcţionare. Părerea mea este că responsabilitatea este şi a proprietarului şi a celorlalte autorităţi. Să zicem că la noi, la Bechet, este nivelul mai mic, putem verifica. Dar acolo, la Bucureşti, dacă se construieşte ceva, apoi proprietarul bagă mai multe persoane într-un local de 30 de persoane, de exemplu, de unde să ştie primarul? Mai poate primarul sau aparatul administrativ al primarului să verifice toată viaţa ce se întâmplă în acele construcţii pentru care au dat autorizaţie? E aberant.

Nu găseşti niciunde o justificare pentru ceea ce s-a întâmplat cu Popescu Piedone. E părerea mea! După acest caz, e clar că o să existe o temere în rândul primarilor. Toată lumea o să îşi pună câte un semn de întrebare când semnează câte ceva. Pentru autorizaţie se cer anumite documente. Proprietarul vine cu documentele, le pune la dispoziţie. În rest, până la urmă este responsabilitatea lui. Dacă cineva îşi deschide un club şi declară că acel spaţiu are capacitatea de 50 de locuri. Noi ce trebie să facem, să mergem în fiecare noapte în control să numărăm persoanele din club? Cum am putea să facem? , a declarat Adrian Glăvan, primarul din Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS