6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAprobare la foc automat: 27 de proiecte votate în 15 minute

Aprobare la foc automat: 27 de proiecte votate în 15 minute

27 de proiecte votate în 15 minute. Linişte şi pace în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Consilierii judeţeni au avut pe ordinea de zi 27 de proiecte de hotărâre, pe care le-au votat la foc automat.

De fapt, a cam devenit o obişnuinţă ca şedinţele lunare ale CJ Dolj să se deruleze pe repede înainte, fără niciun fel de intervenţie. Şi ieri s-a întâmplat la fel, cele 27 de proiecte fiind aprobate în 15 minute. Acesta este timpul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Vasile, citeşte titlul fiecărui proiect, întreabă despre avizul dat de comisiile de specialitate şi supune la vot, iar consilierii judeţeni ridică mâna.

S-au dus, parcă, timpurile când unii dintre ei mai ridicau şi vocea. Acum, explicaţiile executivului sunt suficiente. Ce s-a aprobat în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj? Spre exemplu, contribuţia ce revine judeţului Dolj la bugetul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, pentru anul 2022, în sumă de 2.188.000 de lei. Din aceşti bani, 2.038.000 lei sunt pentru bugetul propriu al ADR Sud – Vest Oltenia, iar 150.000 de lei pentru cheltuielile Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi.

27 de proiecte votate în 15 minute. Protocol cu Salubritatea pentru animalele fără adăpost

Consilierii judeţeni au mai aprobat cooperarea dintre CJ Dolj și Salubritate Craiova SRL, pentru prestarea serviciului public de adăpostire a animalelor ce fac obiectul ordinului de plasare în adăpost. Sumele necesare asigurării serviciului public de adăpostire a animalelor vor fi suportate din bugetul propriu al județului Dolj.

„Prin acest protocol, Consiliul Județean Dolj întreprinde demersuri în vederea identificării de adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv a celor deţinute de organizaţiile neguvernamentale de protecţie a animalelor, în vederea asigurării la nivelul judeţului Dolj a acestui serviciu. Serviciile acordate animalului aflat în pericol, plasat în adăpost constau în capturarea/preluarea/ridicarea, asistenţa veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală, la nevoie, transportul animalului capturat/preluat/ridicat la adăpost, deparazitarea, vaccinarea şi controlul bolilor identificate, conform legislaţiei sanitar-veterinare, cazarea şi hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia“, se arată în proiectul de hotărâre. Consiliul Judeţean Dolj va deconta toate cheltuielile suportate de către entitatea cu care încheie protocolul, conform tarifelor stabilite şi aprobate, în condiţiile legii, pentru fiecare tip de serviciu acordat animalului.

Venituri la jumătate faţă de prevederea trimestrială

CJ Dolj a aprobat şi contul de execuție a bugetului propriu al județului pe primele trei luni ale anului 2022. Conform acestuia, veniturile sunt la jumătate faţă de prevederea trimestrială. În 2022, bugetul propriu al judeţului Dolj este de 301.143.000 lei – pentru secţiunea de funcţionare şi de 539.725.000 lei – pentru secţiunea de dezvoltare. Din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Dolj rezultă însă că, la data de 31 martie 2022, veniturile realizate au fost în valoare de 106.284.00 lei, față de prevederea trimestrială de 219.694.00 lei, iar cheltuielile totale au fost în sumă de 84.326.00 lei, față de prevederea trimestrială de 230.708.000 lei. La acest punct de pe ordinea de zi nu a intervenit nimeni.

Aprobare la foc automat: 27 de proiecte votate în 15 minute
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj s-a derulat pe repede înainte. Toate proiectele de hotărâre au fost votate în unanimitate.

Tot în şedinţa de ieri a fost aprobată şi modificarea organigramei pentru Aeroportul Internaţional Craiova. Aici au fost înfiinţate cinci posturi noi: un post de şef serviciu, trei posturi de agent securitate aeroportuară şi un post de inspector de specialitate. Cu cele cinci noi posturi se ajunge la un total de 189 de posturi, la Aeroportul Craiova.

High-Tech Industry Park, pierdere de 158.390 lei în 2021

Pe ordinea de zi s-a aflat şi High-Tech Industry Park, al doilea parc industrial al Craiovei păstorit de Consiliul Judeţean Dolj. Consilierii judeţeni au aprobat situaţiile financiare ale societăţii pe anul 2021, care nu au fost tocmai roze. High-Tech Industry Park a înregistrat anul trecut venituri totale de 5.942.163 lei, în timp ce cheltuielile au fost în sumă de 6.100.553 lei. Adică, societatea a avut o pierdere de 158.390 lei.

Pentru High-Tech Park a fost aprobată şi modificarea unui indicator de performanță din cadrul planului de administrare al Consiliului de Administrație, pentru perioada 2022 – 2025. Pe motivul că societatea a pierdut trei terenuri, care au fost preluate de CJ, indicatorul „Realizarea documentației extindere II Titlu Parc Industrial“ a fost înlocuit cu indicatorul „Calitatea serviciilor reflectată în gradul de satisfacere a cerințelor clienților“.

27 de proiecte votate în 15 minute. Executivul s-a lăudat cu profitul SPLDP Dolj

Dacă de pierderile înregistrate în 2021 de High-Tech Industry Park Craiova SA nu a suflat nimeni o vorbă, despre Societatea Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj SA au fost numai cuvinte de laudă. Firma deţinută de Consiliul Judeţean Dolj care administrează drumurile din judeţ a ieşit pe profit anul trecut. Ar fi chiar „un profit istoric“, după cum s-a exprimat preşedintele CJ, Cosmin Vasile. SPLDP Dolj a avut în 2021 venituri totale de 39.081.279 lei şi cheltuielile de 35.200.347 lei. De aici a rezultat un profit brut de 3.880.932 lei şi un profit net de 3.423.695 lei. O parte importantă din profit se va întoarce însă în bugetul judeţului, Consiliului Judeţean revenindu-i suma de 1.349.967,28 lei, dividendul aferent anului 2021. „Nu le mai lăsăm aceşti bani, îi luăm noi la buget, pentru că oricum le-am majorat capitalul social“, a spus Cosmin Vasile.

Aprobare la foc automat: 27 de proiecte votate în 15 minute
Conducerea Consiliului Judeţean Dolj

În fine, în şedinţa ordinară a fost aprobată şi solicitarea către Guvernul Romȃniei de trecere din domeniul public al statului şi din administrarea Consiliului Judeţean Dolj, în domeniul public al județului Dolj a imobilului „Vila Jianu”. După preluare, imobilul va fi folosit ca şi Centru pentru cooperare teritorială europeană şi evenimente.

CJ Dolj preia terenul de la blocul S200

CJ Dolj a mai făcut o solicitare şi către Consiliul Local Craiova de trecere din domeniul public al municipiului în domeniul public al județului Dolj a terenului de 4.149 mp de lângă blocul S200. „Terenul din jurul blocului S200 este al municipiului Craiova, dar îl luăm noi pentru a putea demara proiectul european privind înfiinţarea unui Parc IT&C“, a explicat preşedintele CJ Dolj.

Proiectul „Înfiinţarea unei structuri de afaceri şi specializare inteligentă în domeniul ITC şi Digitalizare în incinta imobilului Parc Tehnologic Universitar IT (bloc S 200)” va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Suma solicitată este de aproape 20 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS