7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalContre în şedinţa CL Craiova: „Luaţi-i microfonul domnului Drăgoescu!“

Contre în şedinţa CL Craiova: „Luaţi-i microfonul domnului Drăgoescu!“

Contre în şedinţa CL Craiova. Şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local (CL) Craiova a fost mai mult un dialog între executiv, consilierii PSD şi cei ai USR. Într-o atmosferă, ce-i drept, mai destinsă, datorată poate şi absenţei primarului Lia Olguţa Vasilescu, consilierii municipali s-au contrat cam la fiecare punct de pe ordinea de zi. Acolo unde era ceva de spus, evident. Chiar şi acolo unde proiectele de hotărâre nu impuneau o intervenţie la obiect au fost contre, dar la persoană.

Tirul la adresa executivului a pornit de la consilierii locali USR, care au ţinut-o aşa până la finalul şedinţei. E drept şi că liberalii au avut doi absenţi de marcă, Marian Vasile şi Teodor Sas. Useriştii s-au abţinut de la vot la proiectele care priveau situaţiile financiare ale societăţilor deţinute de primărie, aferente anului 2021, şi au atacat de fiecare dată când au avut ocazia.

Tonul l-a dat liderul consilierilor USR, Cezar Drăgoescu. Acesta s-a legat de profitul declarat de RAT SRL, despre care a susţinut că trebuie să fie „unul corect, nu făcut din pix“ şi de creanţele Companiei de Apă. Drăgoescu a dorit să ştie cum a dispărut din bugetul RAT-ului o cheltuială de 11 milioane de lei, care exista în 2020, şi de ce nu a încasat CAO aproape 40 de milioane de lei. Conducerea societăţii care gestionează transportul în comun a explicat că era vorba de redevenţa plătită Primăriei Craiova pentru autobuzele din dotare, care a fost de 12 milioane de lei în 2020 şi de doar 1,8 milioane de lei în 2021. De la Compania de Apă i s-a transmis că va primi toate documentele în format electronic.

Contre în şedinţa CL Craiova. Mai apare un director în Primăria Craiova?

Reorganizarea Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe Craiova a adus primele reacţii ale executivului. Primăria a solicitat votul Consiliului Local pentru ruperea acestui Serviciu Public şi înfiinţarea unei unităţii de învăţământ cu personalitate juridică Creşa – Craiova, în subordinea CL. Adică, se existe un Serviciu Public Management Spitale şi Cabinete Medicale şi o unitate cu personalitate juridică specială pentru creşe, care să poată atrage fonduri europene. Reorganizarea se face în baza legii, doar că prin această strategie se mai crează un post de director în structura primăriei.

Aici a intervenit, din nou, Cezar Drăgoescu. „Am înţeles că se face această reorganizare pentru a se putea atrage fonduri europene, ceea ce este un lucru bun. Am militat încă de la intrarea în Consiliul Local pentru construirea de noi creşe, pentru că municipiul Craiova este deficitar la acest capitol. Ceea ce nu înţeleg însă şi nu sunt de acord este de ce ar fi nevoie de o nouă organigramă unde să apară un nou post de director. Sunt convins că se puteau găsi persoane care să fie transferate din vechea structură, astfel încât să nu se mai creeze un nou post pentru activul de partid“, a afirmat liderul consilierilor USR.

Explicaţii în dungă

Viceprimarul Aurelia Filip, reprezentantul executivului în şedinţa de joi, a fost cea care a răspuns. De fapt, ea avea să dea toate explicaţiile până la finalul şedinţei. „Prin legislaţie ni se cere, odată ce am decis să păstrăm creşele, pentru că puteam să le dăm Inspectoratului Şcolar, dar le păstrăm ca să investim în ele şi să accesăm fonduri europene, să înfiinţăm Serviciul de Creşe. Deci, se desprinde Serviciul de Creşe din tot Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe Craiova, deoarece chiar puteam să accesăm fonduri europene în actuala formă. Legat de personal, el va fi rupt din personalul care deserveşte acum Serviciul Public şi se creează un singur post, că aşa prevede legislaţia“, a explicat Aurelia Filip.

Contre în şedinţa CL Craiova. „Luaţi-i microfonul domnului Drăgoescu!“
Contrele între USR şi PSD au fost la ordinea zilei în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova

„Şi de ce nu-l luăm din vechea structură şi înfiinţăm un post nou de director?“, a insistat Drăgoescu. „Din vechea structură poate va fi un director, nu ne-am gândit acum ce director să punem, că ne trebuie un om cu experienţă, care să ştie meseria asta“, a răspuns viceprimarul, fără a preciza concret dacă apare sau nu un director nou la noua structură.

Cum s-au contrat consilierii USR şi PSD

Supăraţi parcă de remarca venită din opoziţie, consilierii PSD s-au repliat, iar şedinţa s-a transformat mai mult într-un duel al replicilor, de multe ori ironice. Cum microfonul rămăsese la Cezar Drăgoescu, acesta şi-a continuat tirul, până când s-au trezit adversarii politici. „Sunteţi DJ, de ţineţi de microfon?“, i s-a adresat Aurelia Filip. „Luaţi-i microfonul domnului Drăgoescu!“, a spus şi Lucian Dindirică, unul dintre consilierii vocali ai PSD.

Până una alta, la prezidiu părea că se desfăşoară un examen, cu secretarul Nicoleta Miulescu pe post de profesor (o postură cu care aceasta este obişnuită de la Universitatea din Craiova). Preşedintele de şedinţă, Ionuţ Pârvulescu (director la High-Tech Park), s-a mai poticnit pe la citirea proiectelor de pe ordinea de zi, dar de fiecare dată Nicoleta Miulescu a fost atentă şi l-a corectat. Ba chiar i-a mai şi şoptit punctele unde rămăsese. De partea cealaltă, Aurelia Filip, aflată tot la prezidiu, a părut studentul silitor, care pică tot timpul pe subiect. „Răspund eu“, spunea de fiecare dată viceprimarul.

Contre în şedinţa CL Craiova. Cezar Drăgoescu: „Executivul nu face nimic pentru fluidizarea traficului din Craiova“

Cum, necum, microfonul a rămas tot pe masa celor de la USR, care au continuat să ceară explicaţii executivului. Pornind de la aprobarea PUZ-ului pentru schimbarea unei zone cu funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general, în zonă mixtă de locuinţe colective şi servicii, generat de un imobil situat în strada Toamnei, s-a ajuns la traficul din Craiova. În Bariera Vâlcii va apărea un imobil P+5 într-o zonă de case, lucru cu care useriştii nu s-au arătat de acord. „Nu cred că este oportun să permitem blocuri cu 5 etaje în zonă de case“, a spus Eduard Cârceag.

Contrele între USR şi PSD au fost la ordinea zilei în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova. În imagine sunt consilierii municipali USR

Aşa s-a ajuns la problema traficului din Bănie. „Nu am văzut nicio preocupare a executivului despre ce se va întâmpla în acest caz, când zeci de familii cu sute de maşini se vor muta aici. Şi aşa intersecţia Bariera Vâlcii cu Toamnei este blocată, acum blocajul mai fi şi mai mare. Aşa cum se va întâmpla şi pe Calea Bucureşti, în zona Viitorul, unde se construiesc acele blocuri cu zece etaje. Văd că executivul nu face nimic pentru fluidizarea traficului din municipiul Craiova. Ce soluţii aveţi în zona Viitorul?“, a preluat iniţiativa Cezar Drăgoescu. Viceprimarul Aurelia Filip a spus însă că acele blocuri de pe Calea Bucureşti s-au construit doar „după ce dezvoltatorii au venit cu trei soluţii pentru ieşirea din acea zonă“, iar ultima presupunea achiziţia unui teren privat, pentru a se realiza o a treia ieşire din zona de blocuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS