9 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTotul despre suplimentele pentru păr, unghii și piele

Totul despre suplimentele pentru păr, unghii și piele

Dacă sunteți în căutarea unei soluții pentru un păr mai sănătos, unghii mai puternice sau piele cu aspect revigorat, probabil deja ați citit despre o mulțime de suplimente alimentare care promit rezolvarea tuturor acestor probleme. Pe rafturile farmaciilor și drogheriilor se află produse care luptă contra căderii părului și împotriva ridurilor și ajută la refacerea și întărirea unghiilor friabile. Ingredientele lor sunt variate, de la vitamine, minerale și amestecuri de plante, la ulei de pește și colagen. Ca urmare a multitudinii de opțiuni de pe piață, se nasc întrebări legate de eficacitatea acestora și ce anume să alegem pentru a obține rezultatele dorite.

Poate unul dintre aceste produse chiar să facă o diferență?

Nutrienții specifici din compoziția suplimentelor pentru păr, piele și unghii includ antioxidanți de tipul vitaminelor A, C și E sau coenzima Q10 și vitamine din complexul vitaminic B, cum este biotina – vitamina B7. Suplimentele pentru păr pot conține în plus seleniu și acizi grași din uleiul de pește.

Aceste ingrediente sunt alese ca ingrediente active ca urmare a acțiunii lor regenerante și antioxidante și pentru că s-a observat că deficitul acestor nutrienți poate provoca modificări negative ale vitalității părului, pielii și unghiilor. Deficitul de vitaminele A și E poate reprezenta cauza pentru zonele de piele care se descuamează, formându-se aspectul de piele foarte uscată, aspră.

Un deficit de vitamina B7 poate conduce la apariția eczemelor și căderea părului. Totuși, aceste deficite sunt considerate a avea o incidență scăzută, toate aceste vitamine fiind elemente ușor asimilabile din alimentație. În consecință, pentru cei care nu prezintă deficit de aceste vitamine, nu există dovezi bune că suplimentele pot ajuta la îmbunătățirea calității pielii, unghiilor și părului.

Cum să alegem?

Dacă totuși decidem să acordăm o șansă suplimentelor alimentare pentru păr, unghii și piele, este bine să fim atenți la anumite aspecte. O metodă bună de alegere ar fi verificarea listei de ingrediente și alegerea produselor care conțin ingrediente susținute de cercetare, deși aceste tipuri de studii legate de eficacitatea ingredientelor din acest tip de suplimente alimentare sunt încă destul de limitate. Prin urmare, nu există nicio garanție că aceste produse vor avea ca rezultat diferențe notabile la nivelul părului, pielii sau unghiilor.

În general, firmele care au o istorie în fabricarea de medicamente și suplimente alimentare reprezintă o sursă de încredere, atât din punct de vedere al compoziției produselor, cât și al standardelor de producție, respectând criterii chiar mai stricte decât cele solicitate de către autorități.

Multe femei se confruntă cu căderea părului și unghii fragile în timpul și după sarcină, dar multe dintre suplimentele alimentare care ar putea reprezenta soluția acestor probleme sunt contraindicate în sarcină sau alăptare. Prin urmare, prospectul trebuie citit cu atenție și este întotdeauna recomandată discuția cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de începerea unui astfel de tratament.

Alte sfaturi pentru păr, piele și unghii sănătoase

Un regim alimentar care conține toate grupele de nutrienți reprezintă un pas înspre sănătate. Un plus pentru sănătatea părului îl reprezintă proteinele, deci o doză de 30% din caloriile zilnice provenite din proteine poate îmbunătăți aspectul firului de păr.

Tratamentele aplicate părului îi pot deteriora structura, indiferent că este vorba de tratamente chimice, cum ar fi vopsitul părului sau tratamente termice, atunci când se folosesc dispozitive pentru îndreptat sau uscătoare de păr. Având în vedere aceste aspecte, este recomandată utilizarea de vopseluri naturale, care nu afectează structura firului de păr și reducerea folosirii tratamentelor termice.

Pentru unghii și piele sănătoase, se recomandă utilizarea de mănuși la spălatul vaselor și hainelor, folosirea de săpunuri și creme hidratante, iar dușurile ar trebui să fie scurte și calde, nu fierbinți. Un ajutor suplimentar vine din menținerea umidității aerului în încăperi între 30 și 50%. Pe tot parcursul anului, atunci când plecăm de acasă, trebuie aplicată cu generozitate o protecție UV deoarece acest obicei va ajuta la prevenirea ridurilor premature, a petelor și hidratarea pielii.

În cazul în care problemele cu părul, unghiile și pielea persistă sau se agravează, este recomandat consultul dermatologic, fiind poate nevoie de urmarea unui tratament medicamentos ce se eliberează din farmacii pe bază de prescripție medicală.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS