2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClariant s-a deschis. Începe producţia de etanol celulozic la Podari 

Clariant s-a deschis. Începe producţia de etanol celulozic la Podari 

Compania elveţiană Clariant a anunţat, marţi, deschiderea fabricii de bioetanol de la Podari. În perioada următoare va ieşi pe porţile fabricii prima cantitate de etanol celulozic.  

Marţi s-a deschis, oficial, fabrica de bioetanol de la Podari, în prezenţa tuturor reprezentanţilor companiei elveţiene, a ambasadorului Elveţiei în România, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor din Bucureşti, Craiova și Podari. „Este un moment istoric pentru industria românească. Un astfel de proiect va fi un deschizător de drumuri pentru procurarea combustibilului necesar sectorului energetic din România şi nu numai. Cu o investiţie de peste 200 de milioane de euro, realizată cu sprijinul Uniunii Europene, fabrica de la Podari devine prima fabrica sunliquid® la scară comercială pentru producţia de etanol celulozic din reziduuri agricole. Vor fi create în jur de 400 de locuri de muncă. Pentru o comunitate cu 6.000 de locuitori, va putea asigura, inclusiv, un viitor pentru tinerii de aici “, a spus George Agafiţei, consilier de stat al primului ministru. 

„Suntem fericiţi să sărbătorim, în sfârşit, deschiderea fabricii“

La evenimentul de deschidere a fabricii, sărbătorit cu mare fast și cu multă atenție la detalii, a participat și Günter v Au, președintele Consiliului de Administrație al Clariant. Acesta a spus că este mândru de tot ceea ce s-a realizat la Podari. „Sunt foarte fericirit, bucuros şi recunoscător pentru această fabrică. Vreau să mulţumesc tuturor oamenilor implicaţi în realizarea acestei mari investiţii. Suntem fericiţi să sărbătorim, în sfârşit, deschiderea fabricii. Au fost doi ani de pandemie, iar la finalul lui februarie a venit o nouă criză, cea a războiului din Ucraina, care a avut urmări teribile pentru milioane de oameni. Economia a fost afectată, în mod special în Europa, dar şi la nivel global. (…) Dar am reușit să deschidem și suntem mândri de acest lucru“, a spus Günter v Au.

 Unul dintre responsabilii direcți de proiectul pus în practică la Podari a fost Dragoș Gavriluță, care a vegheat de aproape toate lucrările. „Suntem mândri de ceea ce am realizat la Podari. În jur de 900 de oameni au muncit aici, în timpul construirii fabricii. Siguranța a fost prioritatea noastră numărul 1 în timpul lucrărilor și nu a avut loc niciun accident de muncă. Siguranța va rămâne pentru noi cea mai mare prioritate în această fabrică, vă asigur“, a spus Dragoș Gavriluță, Directorul proiectului Sunliquid România.

50.000 de tone de etanol celulozic pe an, la Clariant

Clariant Podari este prima fabrică sunliquid la scară comercială pentru producţia de etanol celulozi din reziduuri agricole (paie de grâu). Practic, prin diverse procese, paiele vor fi transformate în etanol celulozic. Potrivit reprezentanţilor Clariant, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie anual. Din acestea, se vor produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Deja există 300 de contracte cu fermieri din întreaga Oltenie, care vor furniza paiele necesare procesului de fabricare a etanolului. Fabrica de la Podari are echipamente de ultima generaţie.

„Etanolul celulozic joacă un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor. Acest lucru este prevăzut de Comisia Europeană în Directiva privind energia regenerabilă (REDII). Unitatea de producţie contribuie semnificativ la crearea de locuri de muncă la nivel local și la creșterea economică a regiunii. Investiţia aduce, de asemenea, beneficii economice substanţiale regiunii. Prin aprovizionarea cu materii prime din surse locale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate fi maximizată. Deopotrivă, vor apărea noi oportunităţi de afaceri suplimentare de-a lungul lanţului valoric la nivel regional.

Produsele derivate din procesul de producţie vor fi utilizate pentru obţinerea de energie regenerabilă astfel încât fabrica să fie independentă de sursele de energie fosilă. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generaţie a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe lângă amestecarea în combustibilul convenţional, bioetanolul oferă și alte oportunităţi de valorificare. Acesta poate fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviaţie. Tehnologia a fost implementată cu succes în unitatea de producţie pre-comercială din Straubing Germania, în 2012. De atunci, Clariant a vândut cinci licenţe de utilizare a tehnologiei sunliquid® în ţări din Europa, dar și în China. Biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid® ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor. Acesta oferă economii de CO2 de până la 120%, comparativ cu combustibilii fosili“, au declarat reprezentanţii companiei elveţiene.  

Aproximativ 400 de locuri de muncă 

În timpul lucrărilor pentru construirea fabricii au muncit la Podari în jur de 900 de oameni. De asemenea, în fabrică vor lucra aproximativ 400 de persoane. Aceasta este construită pe o suprafaţă de 10 hectare, iar construcţia a fost iniţiată în 2019. La acest proiect, Uniunea Europeană a participat cu 24,7 milioane de euro.

Etanolul celulozic, adică produsul final care va ieși pe porțile fabricii de la Podari, este un bio-combustibil avansat, sustenabil și ecologic. Acesta este produs din reziduuri agricole precum paiele de cereale. Producția de etanol celulozic duce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu până la 95% în comparație cu combustibilii fosili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS