Ungaria a blocat miercuri seară adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, informează Observatornews.
Ungaria a insistat asupra eliminării şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, de pe lista persoanelor sancţionate, întârziind finalizarea pachetului de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP şi Reuters.
Cererea Budapestei este o surpriză. Diplomații UE se așteptau să se ajungă la un acord asupra pachetului, care a fost prezentat prima dată de Comisia Europeană pe 4 mai. Ambasadorii UE vor continua săptămâna aceasta discuțiile cu privire la textul juridic al sancțiunilor, scrie Politico.
Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri după-amiază pentru a analiza textul legal al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care include interzicerea importurilor de petrol rusesc, după ce liderii au încheiat un acord luni seară. Acordul include o concesiune majoră către Ungaria, o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conductă.
Ungaria vrea să-l scoată de pe lista de sancţiuni pe patriarhul Kirill
În timp ce liderii s-au felicitat că au ajuns la un acord după săptămâni de blocaj, discuțiile detaliate dintre ambasadori despre textul legal s-au lovit acum de un nou obstacol. În întâlnirea de miercuri, Ungaria s-a opus propunerii de sancționare a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse.
Patriarhul este considerat ”un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin” şi ”a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancţiuni înaintată statelor membre.
Liderii celor 27 de ţări ale UE reuniţi luni şi marţi la summitul de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-şi reduce importurile de petrol rus cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului pentru a secătui finanţarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.
Acest embargo este măsura emblematică a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE care prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalităţi, între care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, şi excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internaţional Swift, între care Sberbank, principala instituţie a ţării.
Este necesară unanimitatea pentru adoptarea sancţiunilor europene, iar premierul ungar Viktor Orban şi-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de sancţiuni care urma să fie finalizat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE pentru intrarea sa în vigoare.
Au avut loc consultări cu Budapesta pentru a încerca să se depăşească opoziţia Ungariei, a declarat o sursă diplomatică.