-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul de Recoltare Sangvina Dolj a „importat“ singe din alte judete

Centrul de Recoltare Sangvina Dolj a „importat“ singe din alte judete

Criza de singe de la Centrul de Recoltare Sangvina Dolj a determinat conducerea unitatii sa ceara ajutorul colegilor din judetele limitrofe.

„Saptamina trecuta am fost nevoiti sa aducem singe din Mehedinti si Ialomita. In acest fel, ne-am mai echilibrat in ceea ce priveste capacitatea noastra de a acoperi solicitarile care vin din partea unitatilor medicale din judet si mai ales din partea Spitalului Clinic nr. 1 Craiova“, spune directorul Centrului de Recoltare Sangvina Dolj, doctor Sevastiana Bran. Deocamdata, centrul reuseste – cu greu, e adevarat – sa onoreze in intregime cererile unitatilor medicale doljene. Pentru cit timp insa, nu stie nimeni, iar numarul celor care doneaza singe nu este deloc in masura sa-i linisteasca pe medici. „Nu avem mai mult de 30-35 de donatori in fiecare zi. Rareori se intimpla sa avem in fata centrului 50 de oameni, in conditiile in care zilnic ne vin in medie 60-70 de cereri de singe“, explica ingrijorata Sevastiana Bran.

Bonul valoric – ceva mai mic decit un bacsis

In ultimii ani, numarul donatorilor de singe a scazut permanent in judetul Dolj. Oamenii nu mai sint deloc imbiati de ziua libera care li se acorda celor care doneaza singe, iar de bonul valoric in valoare de 200.000 de lei, cu atit mai putin.

Potrivit contractului incheiat intre Centrul de Recoltare Sangvina si citeva societati comerciale craiovene, cu bonul valoric pot fi cumparate alimente doar de la magazinele respectivelor societati. Multi dintre donatori s-au plins insa de preturile prea mari practicate de aceste unitati. Cel mai des acuzat a fost magazinul STAR, situat pe strada Romania Muncitoare, in apropierea Judecatoriei Craiova. „M-am dus cu bonul valoric la STAR si abia am reusit sa cumpar un pui, o bara de parizer si o sticla de apa minerala.

Am incercat altadata sa cumpar de la alte magazine. Am iesit ceva mai bine, nu cine stie ce, dar pentru mine conteaza si 1.000 de lei in plus, ca sint somer“, povesteste Alexandru S. Angajatii magazinului STAR au insa alta parere: „Preturile noastre nu sint cu mult mai mari decit in alte parti. Adaosul comercial nu este mai mare de 10%, iar cei care se pling o fac pentru ca nu am fost de acord sa le dam bani, asa cum multi dintre ei au cerut. Pur si simplu vin si ne spun sa le dam cele 200.000 de lei pentru ca oricum cu suma asta nu pot sa cumpere prea multe“.

In aceste conditii, nici chiar prima de 500.000 de lei cu care sint rasplatiti cei care ajung la a cincea donare in decurs de maximum doi ani nu-i mai determina pe doljeni sa doneze singe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS