5.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAtelier de Educație media prin film documentar, la Biblioteca Județeană

Atelier de Educație media prin film documentar, la Biblioteca Județeană

Bibliotecarii din județul Gorj vor participa pe 8 și 9 iunie la un atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România.

Seria de cursuri a fost începută în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe. Atelierul de la Târgu Jiu are loc la Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj (Calea Eroilor nr. 23, Târgu Jiu), este ultimul din această etapă și este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society.

Până acum s-au înscris bibliotecari din 17 localități din județ. Potrivit organizatorilor, Atelierul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

Partenerii Atelierului

Parteneri ai evenimentului sunt: Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, Mediawise Society, KineDok România.

Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea am angrenat în acest proiect trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Tulcea și Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale. Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe.

Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film și evenimente pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind:

  • filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate;
  • analiza filmului documentar din perspectiva publicului;
  • limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.);
  • înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.

„Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.”, conform unui comunicat al Bibliotecii Județene Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS