Zeci de elevi și studenți au fost premiați la prima ediție a concursului „Soluții pentru TINEri”, organizat de Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și Consiliul Județean al Elevilor Gorj.
Tinerii au avut multiple surse de inspirație în elaborarea proiectelor, iar cei peste 40 de participanți împărțiți în 12 echipe au propus soluții legate de cele 4 teme ale concursului: sănătate și stare de bine, reducerea inegalităților, învățământ de calitate și brandul Brâncuși – vector de dezvoltare socio-economică a municipiului Târgu Jiu.
Câștigătorii acestei ediții au fost elevii Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, fiind urmați de echipele de elevi din Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și Colegiul „Gheorghe Tătărescu” Rovinari care și-au propus soluții ingenioase în care cred cu tărie și își doresc să le poată implementa pe viitor. Primele 3 locuri urmează să fie recompensate de Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu cu premii în bani în valoare de 3.000 lei.
Juriul competiției
Câștigătorii au fost desemnați de un juriu format din cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, Elena Dana Constantinescu – inspector școlar general ISJ Gorj, antreprenorul Eduard Fariseu, dar și reprezentantul elevilor la nivel județean, Alexandra Popescu – președinte la Consiliul Județean al Elevilor Gorj.
Tot în cadrul evenimentului au fost prezenți și tineri antreprenori locali care și-au împărtășit poveștile de succes și au încurajat tinerii liceeni și studenți să creadă în visurile lor. Este vorba de Eduard Fariseu care a participat la emisiunea „Imperiul Leilor” și a convins „leii” să obțină finanțare pentru a-și mări capacitatea de producție a fabricii de peleți și brichete pe care o deține, dar și Maria Bîrcu, co-fondatorul unei afaceri, care și-a propus crearea unui brand de haine imprimate digital cu desene inspirate din operele lui Brâncuși.
De asemenea, a avut loc și expoziția de fotografie veche „Târgu Jiu Odinioară” realizată de Ion Țîrlea, un iubitor al istoriei Gorjului. Acest eveniment și-a propus să încurajeze gândirea critică, dezvoltarea abilităților antreprenoriale și a spiritului civic, iar participanții au dovedit că au înțeles aceste valori.