Absolvenţii de gimnaziu au susţinut, ieri, prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale. În Dolj, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj de la această probă au lipsit 265 de elevi dintre cei înscrişi la examen, iar procentual cei mai mulţi absenţi au fost la o şcoală din Craiova. Preşedintele comisiei judeţene pentru Evalurea Naţională a precizat că nu se cunosc deocamdată motivele absenteismului de la şcoala respectivă. Cât despre subiecte, elevii au spus că a fost uşor, dar părinţii care i-au aşteptat au spus că a fost greu.
La nivelul județului Dolj au fost aşteptaţi să suţină proba scrsiă la Limba şi literatura română 4.362 de elevi, dar 265 dintre ei nu s-au prezentat. Preşedintele comisiei judeţene pentru Evaluarea Naţională, inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie, a precizat însă că cei mai mulţi absenţi au fost la o şcoală din Craiova. Trei sferturi dintre absolvenţii acelei şcoli înscrişi la Evaluarea Naţională nu s-au regăsit în săli.
„Dintr-un total de 4.362 de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională, 265 au fost absenţi. Nu există nici un eleminat,. Deci, discutăm de 4.097 prezenţi. Cei mai mulţi absneţi i-am înregistrat la Şcoala gimnazială „Anton Pann” din Craiova, adică 37 de absenţi dintr-un număr de 50 de candidaţi înscrişi. Nu cunoaştem motivele absenteismului mare în acest moment”, a spus inspectorul şcolar gemeral adjunct, Oana Zaharie, preşedintele comisiei judeţene.
Ce au spus elevii despre subiecte
La ieşirea din săli elevii au spus că subiectele au fost foarte uşoare comparativ cu simulările naţionale şi cu testele de antrenament.
„Faţă de testele de antrenament şi faţă de simulări care au fost mult mai grele, subiectele de la română au fost extrem de uşoare. La subiecte am avut genul epic, cel mai uşor. De asociat un text cu un alt text şi compunerea despre vacanţă la mare. Nu am avut cerinţe dificile. Mă aştept la cel puţin 9.90. Sper să facă la fel de bine şi la matematică”, a spus unul dintre candidaţi.
„Nu ne aşteptam să fie atât de uşor. Un pic de atenţie şi atât”, a spus o altă elevă. Părinţii care îi susţineau pe elevi au spus că subiectele nu sunt chiar atât de uşoare. „Copiii noştri dau examenul după doi ani de pandemie, ani în acre au stat mai mult acasă, în care a fost nevoie să fie autodidacţi. Subiectele nu sunt aşa uşoare”, a spus una dintre mame.
Ce subiecte au avut elevii
La primul punct, elevii au primit un text din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran , iar la punctul al doilea a fost, un text din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. La primul text, elevii au să identifice obiecte din cala vasului, ori cine era persoana responsabilă cu punerea mesei. Din al doilea text, elevilor li s-a solicitat să noteze din ce rasă canină este Șmil sau unde se afla casa familiei Delavrancea.
O altă cerinţă pentru candidaţi a fost să asocieze fragmentul din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
La subiectul al doilea a li să scrie un text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvenţă descriptivă de minimum 30 de cuvinte și o secvenţă dialogată de minimum patru replici.
Joi, elevii revin în sălile de examen
Conform calendarului pentru Evaluarea Naţională, următoarea probă scrisă va fi la matematică şi va avea loc joi, 16 iunie.
Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 în centrele de examen.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Astfel, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii atât pe 23 iunie cât şi pe 24 iunie.
Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022.