Stațiile meteo din județul Gorj vor beneficia și anul acesta de încălzire pe bază de lemne. În acest sens au fost alocate fondurile pentru achiziție de către Centrul Meteorologic Regional(CMR) Oltenia.
Lemnele de foc vor ajunge la stațiile din Oltenia care nu beneficiază de alt tip de încălzire. În județul Gorj sunt patru stații, însă trei au nevoie de lemne pentru încălzirea de iarnă. Cele trei stații sunt la Târgu-Logrești, Polovragi și Apa Neagră, în comuna Padeș.
Mai este o stație meteo la Târgu Jiu, care nu folosește lemnul de foc. Bugetul pentru a asigura lemnele necesare stațiilor din Târgu-Logrești, Polovragi și Apa Neagră este de 14.000 de lei, iar per total regiune de 30.000 de lei. Se va continua tot cu lemne de foc pentru asigurarea agentului termic, deși la un moment dat se căutau alternative. Nu mai este cazul după explozia prețurilor din ultimele luni.
Structură a ANM
CMR Oltenia este o structură teritorială aflată în subordinea Administrației Naționale de Meteorologie. Principalele atribuții pe care le îndeplinește sunt:
- efectuarea de observații și măsurători meteorologice, conform standardelor Organizației Meteorologice Mondiale, ca parte a programului de Veghe Meteorologică Permanentă, cu scopul de a asigura protecția vieții și bunurilor populației;
- furnizarea pe plan național și internațional de date meteorologice de suprafață provenite din observații și măsurători meteorologice;
- datele provenite din observațiile și măsurătorile meteorologice efectuate la stațiile și posturile meteorologice sunt utilizate în timp real pentru analiza stării vremii și pentru crearea prognozelor meteorologice în cadrul Centrului Național de Prognoză și a prognozelor locale în cadrul Serviciului Regional de Prognoză a Vremii.
Centrul Meteorologic Regional Oltenia are în administrare o parte din rețeaua meteorologică de suprafață, rețeaua meteorologică reprezentând structura de bază în care sunt efectuate măsurătorile și observațiile meteorologice și principala sursă de date meteorologice pentru activitatea de prognoză, studii și cercetări climatice, diagnoze și schimbul internațional de date meteorologice.
Centrul Meteorologic Regional Oltenia are în structura sa două Servicii Meteorologice de Asigurarea Calității datelor meteorologice la Craiova și Râmnicu Vâlcea și un Serviciu Regional de Prognoză a Vremii la Craiova și radarul meteorologic de la Craiova. Din structura administrativă a C.M.R. Oltenia fac parte următoarele stații meteorologice:
- Craiova,
- Drobeta Turnu-Severin,
- Târgu Jiu,
- Râmnicu Vâlcea,
- Slatina,
- Parâng,
- Bechet,
- Obârșia Lotrului,
- Calafat,
- Bâcleș,
- Polovragi,
- Voineasa,
- Drăgășani,
- Caracal,
- Târgu Logrești,
- Băilești,
- Petroșani,
- Apa Neagră.