2.8 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente ca medicamente

Alimente ca medicamente

De-a lungul secolelor, culturi de pe întreg mapamondul au folosit principii alimentare pe post de tratament al diferitelor afecțiuni, acute sau cronice.

În lumea occidentală, acest concept de hrană ca medicament este în prezent din ce în ce mai promovat, ca urmare a mai multor factori, de la lipsa de încredere în sistemul medical-farmaceutic, la refuzul substanțelor de sinteză și îmbrățișarea completă a ideii de natural-sănătos-fără riscuri sau efectiv căutarea unei alternative cât mai blânde. Zeci de ani de cercetare științifică au sprijinit ideea integrării nutriției în gestionarea sănătății. Totuși, rolul dietei și al alimentelor în prevenirea și tratarea bolilor în comparație cu medicina convențională ridică semne de întrebare când vine vorba de generalizarea conceptului și aplicabilitatea universală.

Se discută despre o epidemie globală de boli cronice ce au legătură cu opțiunile privitoare la regimul alimentar, unul din cinci decese de pe glob este atribuit unei diete suboptimale, depășind astfel toți factorii clasici de risc, cum sunt tutunul sau alcoolul. Prin urmare, alimentul-medicament utilizat pentru prevenirea, gestionarea și tratarea afecțiunilor nu pare a fi un concept ieșit din comun, având în vedere că mâncarea are un impact major asupra sănătății per total. Cu toate acestea, doar alimentația nu poate și nu trebuie să înlocuiască medicamentele în toate situațiile pentru că deși multe boli pot fi prevenite, tratate sau chiar vindecate prin modificări ale dietei și ale stilului de viață, sunt foarte multe care nu pot fi influențate astfel.

Beneficii ale alimentelor pentru sănătate

O nutriție echilibrată, cu un conținut optim de proteine, grăsimi și carbohidrați oferă mai multe șanse la un sistem imunitar puternic, risc mai scăzut de diabet sau boli cardiovasculare, sarcini mai sigure și la modul general, o durată de viață mai lungă și o calitate a vieții bună. Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății susține ideea că statusul nutrițional este legat de eficacitatea și capacitatea de răspuns a sistemului imunitar.

În consecință, pentru un sistem cardiovascular sănătos, American Heart Association recomandă regimuri alimentare bogate în fructe, legume, cereale integrale, legume și proteine vegetale sau provenite de la animale cu carne slabă. Totodată, se recomandă evitarea produselor cu zahăr adăugat, a sării peste limita stabilită, a grăsimilor saturate și a alcoolului.

Vești bune pentru ficat aduc carotenoizii, antioxidanți aflați în mod obișnuit în legume și fructe și care introduși în regimul alimentar de zi cu zi pot duce la îmbunătățirea funcției hepatice.

Controlarea afecțiunilor cu ajutorul alimentelor

Pentru managementul bolii realizat cu ajutorul nutriției există dovezi medicale solide care au demonstrat clar legătura dintre alimente și gestionarea eficientă a anumitor probleme punctuale, cronice sau acute de sănătate.
Hrana cu un conținut ridicat de fibre scade nivelul glucozei în sânge pentru pacienții care suferă de pre-diabet sau diabet, preîntâmpinând astfel problemele legate de vasele de sânge și nervi asociate cu hiperglicemiile. Consumul suficient de fibre este util și în cazul constipațiilor cronice sau acute, ajutând la obținerea unui tranzit intestinal normal și hrănirea bacteriilor benefice din flora intestinală.

Consumul de alimente de tipul legumelor si fructelor contribuie la o sănătate generală bună, asigurând aportul de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale de care organismul uman are nevoie. Un aport insuficient din vitaminele C sau D poate conduce la disfuncții ale sistemului imunitar și creșterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Acizii grași Omega-3 de care beneficiem atunci când consumăm pește ajută la reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea sănătății inimii și sistemului imunitar.

Un studiu științific a arătat că în cazul cancerului mamar, o dietă sănătoasă a ajutat pacienții să aibă simptome mai ușoare de greață și s-a constatat o ameliorare a apetitului.

Concluzie

Incidența bolilor cronice este în creștere și implicit acest fapt atrage după sine costuri mai ridicate ale asistenței medicale. Ideaa alimentului-medicament, a nutriției care să reușească să gestioneze diverse patologii este atrăgătoare și din punct de vedere economic deoarece ar reduce costurile pentru Casele Naționale de Sănătate.

Pe de altă parte, în timp ce „hrana ca medicament” poate ajuta anumiți pacienți să își gestioneze boala, cu îmbunătățirea simptomelor și încetinirea progresiei bolii, nu trebuie utilizată ca tratament de sine stătător, ci ca o completare a terapiei medicale recomandate de către medic.

O dietă nesănătoasă poate contribui la declanșarea diferitelor afecțiuni, dar riscurile bolilor sunt complexe și nu pot fi atribuite exclusiv regimului alimentar. Aspecte ce țin de genetică, poluare, stres, vârstă, sex, mediul de lucru, lipsa exercițiilor fizice, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt implicate la rândul lor în mecanismele patologice.

Valentina Ghimpau
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS