7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalEchipamente performante pentru controlul bagajelor la Aeroportul Craiova

Echipamente performante pentru controlul bagajelor la Aeroportul Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova va fi dotat cu echipamente performante pentru controlul de securitate al bagajelor de cală şi de cabină.

Este vorba de trei echipamente tip EDS cu management TIP (FTI sau CTI), pentru controlul de securitate al bagajelor de cală, şi de alte trei echipamente EDSCB cu raze X cu management TIP, pentru controlul de securitate al bagajelor de cabină. Trei din cele şase echipamente au fost livrate miercuri, celelalte urmând să ajungă la Craiova până la finele lunii august. Contractul are o valoare de 20,3 milioane de lei (fără TVA) şi face parte dintr-un proiect european amplu privind creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare, în valoare totală de 76 de milioane de lei (TVA inclus). 

Echipamentele pentru controlul de securitate al bagajelor, cu sistem de detectare a explozibililor, sunt furnizate de Magus Protect Technologies SRL, conform unui contract semnat anul trecut.

„Primele echipamente de ultimă generaţie pentru controlul de securitate al bagajelor au fost livrate Aeroportului Craiova. Este vorba de trei scannere, produse în Statele Unite ale Americii, care vor fi montate în noul terminal de Plecări, ce urmează a fi dat în folosință în acest an. Două dintre echipamente vor funcționa în sistem integrat cu benzile de check-in pentru controlul de securitate, iar al treilea va fi folosit în cazul în care se impune un control suplimentar sau în caz de avarie al celor amplasate la benzi“, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.

Noile terminale sunt aproape de finalizare

„Aparatura a fost achiziționată în cadrul proiectului de securizare completă indoor/outdoor a Aeroportului Internațional din Craiova, proiect finanțat din fonduri europene. Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 au fost accesați 76 milioane de lei pentru creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare“, a mai menţionat Cosmin Vasile. 

Aeroportul Craiova a primit echipamente performante pentru controlul de securitate al bagajelor de cală şi de cabină

Lucrările la terminalul de Plecări se apropie de 90% grad de execuție. Au fost finalizate instalațiile electrice, termice, sanitare și de ventilație și se realizează finisajele. Ulterior, vor fi montate benzile de bagaje în zona de check-in și echipamentele de scanare a bagajelor. În zona terminalului de Sosiri s-au finalizat instalațiile și se lucrează la elementele de arhitectură, compartimentare și tavane. La parterul acestui corp vor fi preluați pasagerii care sosesc pe aeroport, iar la etaj vor fi amenajate spații administrative. 

Echipamente performante pentru controlul bagajelor, la Aeroportul Craiova. Lucrări separate pentru creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare

Achiziţionarea şi instalarea acestor echipamente va duce la creşterea gradului de securitate şi siguranţă, atât al pasagerilor şi al bagajelor, cât şi al altor activităţi care se derulează la nivelul Aeroportului Craiova. Asta pentru că proiectul mare mai prevede şi şase obiective de investiţii asociate, care se află în derulare. Aici, contractul are o valoare de 25,3 milioane de lei (TVA inclus) şi presupune o serie de lucrări care vor duce la creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare. 

Este vorba de construirea unui drum tehnologic perimetral, de realizarea sistemului de iluminat a drumului tehnologic perimetral, de realizarea unui sistem de detecţie perimetrală cu sistem de televiziune în circuit închis şi sistem control acces pentru porţile de acces perimetrale, care să asigure supravegherea totală a perimetrului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, de reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor, de reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor şi de construirea unei remize pentru echipa de intervenţie. 

Lucrările sunt executate de asocierea Civitas Systems SRL – Kato Group SRL – Mineralport SRL – Energobit SA, termenul de execuţie fiind de 10 luni. Cel mai avansat este drumul perimetral din beton. Acesta are o lungime de 5,2 km, a fost construit de la zero și este prevăzut, printre altele, și cu șapte platforme de încrucișare (alveole) cu lățimea de doi metri. Lucrările sunt executate de Mineralport SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS