6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSocietatea Electrocentrale Craiova nu va primi acțiuni la noile investiții ale CEO

Societatea Electrocentrale Craiova nu va primi acțiuni la noile investiții ale CEO

Societatea Electrocentrale Craiova nu va primi acțiuni la noile investiții ale Complexului Energetic Oltenia(CEO), în grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice.

Acționarii companiei vor confirma în cadrul unei ședințe care e programată la începutul lunii iulie că divizarea Complexului Energetic Oltenia, în vederea externalizării SE Craiova 2 nu are legătură cu înființarea societăților mixte care vor construi parcurile fotovoltaice și grupurile pe cărbune. Prin urmare, patrimoniul Termocentralei Craiova 2 va fi preluat de firma Societatea Electrocentrale Craiova, însă fără a primi și acțiuni la cele 10 firme mixte care urmeză să fie constiuite. Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare.

Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare. Cele două unități de producție pe gaz vor avea o capacitate instalată de 1325 MW, la Turceni și Ișalnița. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.

Craiova 2 iese din CEO în această vară

Termocentrala Craiova 2 va fi externalizată din Complexul Energetic Oltenia în acestă vară. Patrimoniul va fi preluat de Societatea Electrocentrale Craiova. Capitalul social al noii firme care se va desprinde din CEO va fi de 23,8 milioane de lei. Acest lucru va prespune un număr aferent de 2,38 de milioane de acțiuni a 10 lei bucata. Acționarii Societății Electrocentrale Craiova vor fi: Ministerul Energiei cu 77,1%, Fondul Proprietatea cu 21,5%, Electrocentrale Grup SA cu 0,84% și Societatea pentru Închiderea –Conservarea Minelor( în faliment ), cu 0,44%, adică 10.565 de acțiuni.

Producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia

Potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia. „Prin urmare, este necesară externalizarea programată pentru perioada următoare, în baza unui proiect de divizare simetrică.

Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție; Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare în cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) va fi dimensionat pornind de la asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul Craiova, inclusiv agenții economici, finanțarea acestuia fiind posibilă a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea retelelor de transport si distribuție.

Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energie termice în municipiul Craiova care pe lângă eficientizarea generării va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele care se ridică la circa 45% în prezent.”, conform Planului de restructurare al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS