3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj: "Promovabilitate de 100% este în special în şcolile mici"

ISJ Dolj: „Promovabilitate de 100% este în special în şcolile mici”

-

Judeţul Dolj are promovabilitate de 77% la Evaluarea Naţională, cu 6% mai mult decât anul trecut, după cum spune preşedintele comisiei judeţene, Ona Zaharie, inspectorul şcolar general adjunct. Opt şcoli din Dolj au rata de promovare de 100%. Reprezentanţii ISJ Dolj spun că un astfel de procent revine în special şcolilor mici din judeţ care au câte un elev înscris şi acela ia o notă minimă, şi nu colegiilor craiovene. Sunt şi trei şcoli cu nici un elev cu medii peste 5.

Se observă însă o schimbare a clasamentului în Craiova. Unele şcoli nici nu mai apar în primele 100 de locuri pe judeţ. Pentru rezultatele slabe, conducerea ISJ Dolj dă vina pe pandemie dar şi pe faptul că s-a schimbat structura subiectelor, după model PISA şi spune chiar că „pentru a lua în calcul nişte valenţe pozitive este nevoie de câţiva ani ca generaţiile următoare să se familiarizeze cu subiectele şi, de ce nu, chiar şi cadrele didactice”.

Mai multe medii de 10 la Matematică

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Oana Zaharie, surpriza plăcută de anul acesta de la Evaluarea Naţională a reprezentat-o numărul mare de note de 10 la matematică.
„Primele rezultate, înainte de contestaţii, afişate la Evaluarea Naţională sunt îmbucurătoare. Rata de promovabilitate este de 77% în judeţul Dolj, comparativ cu anul trecut când a fost 71%. Avem şi patru medii de 10. Două sunt la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade, una este la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” şi una la Şcoala Gimanzială „Traian” . La matematică avem 106 note de 10, un lucru neaşteptat, dat fiind faptul că matematica este piatra de încercare a fiecărui elev. La română, din păcate, avem numai 11 note de 10″, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

Şcoli cu 100% promovaţi versus şcoli cu 0 promovaţi


În ceea ce priveşte rezultatele pe unităţi şcolare, preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale, a precizat că sunt opt şcoli cu 100% promovabilitate dar şi trei şcoli cu nici un elev promovat.
„Avem opt şcoli la nivel de judeţ cu rată de promovabilitate de 100% şi din păcate avem şi trei unităţi şcolare, care înainte de contestaţii au rată de promovabilitate de 0%. Cu 100% elevi promovaţi avem: Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială „Alecsandru Nicolaid” Mischii, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova , Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu” Bulzeşti, Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru” din Măceşu de Sus, Şcoala Gimnazială „Terraveda”, Şcoala Gimnazială Pleşoi şi Şcoala Gimnazială Seaca de Pădure.

La sfârşitul clasamentului, cu zero promovaţi, se află Şcoala Gimnazială Seaca de Pădure care a avut acelaşi procent şi la simulări, Şcoala Gimnazială Gogoşu şi Şcoala Gimnazială Negoi. Noi sperăm ca în urma contestaţiilor şi aici să avem o rată de promovabilitate pozitivă. Ca număr de elevi, la Şcoala Gimnazială Negoi am avut înscrişi 8 elevi, la Gogoşu un singur elev, iar la Seaca de Pădure -3 elevi. Aceste trei şcoli au fost arondate unor centre de examen”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

„Nu se mai poate face nimic acum pentru elevii cu medii sub 5”

Pentru elevii care nu au obţinut medii peste 5 nu se mai poate face nimic în această vară, o spun chiar inspectorii şcolari. De vină în această situaţie ar fi însă şi pandemia.
„Discutăm de măsuri remediale, bineînţeles,, inspecţii tematice şi planuri remediale. Evaluarea Naţională are o singură sesiune. Pentru aceşti copii nu se mai poate face nimic decât activităţi remediale, care vor începe din septembrie. Trebuie să ne raportăm şi la pandemia care şi-a pus amprenta asupra calităţii educaţionale şi acesta este adevărul. Dar în acelaşi timp, comparând cu anul trecut observăm un plus de 6% îmbucurător şi sperăm să fie din ce în ce mai bine.”, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

Pandemia şi modelul PISA au stricat rezultatele ?


Întrebată de ce, colegiile craiovene nu au 100% promovabilitate ca în alţi ani, inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie a spus: „Da, mai sunt şi surprize. Din costatările noastre, vedeţi bine, rata de promovabilitate de 100% este în şcolile mici, în şcolile cu elevi puţini. Dacă am un singur elev înscris şi acela promovează, şcoala are rată de promovabilitate de 100%”. Totuşi, având în vedere că la şcoli precum Colegiul Naţional „Elena Cuza” anul acesta primul elev apare abia după locul 100, inspectorul şcolar gemeral adjunct, Oana Zaharie a spus că problemele au apărut din cauza pandemiei.

„Problema din acest punct de vedere o reprezintă pandemia. Eu dau vina pe pandemie. Apoi, discutăm de schimbarea structurii subiectelor. Este al doilea an când elevii noştri susţin evaluarea cu subiecte cu altă structură. Discutăm de subiecte de tip PISA. Ca să putem să luăm în calcul nişte valenţe pozitive în ceea ce priveşte Evaluarea Naţională trebuie să treacă nişte ani, astfel încât să se familiarizeze şi generaţiile care vin şi, de ce nu, şi cadrele didactice. Nu este lucru uşor să te adaptezi din mers unui nou tip de subiecte”, a mai spus repezentantul ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Activitatea RAR este blocată în toată țara. Stațiile ITP...

Interacţiunea cu Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări...

ȘTIRI GdS