Peste doua mii de hectare de teren agricol din Dolj sunt date disparute de autoritatile locale, care in cei 16 ani de aplicare a legilor funciare s-au incurcat in masuratori si improprietariri. Lipsa unor planuri parcelare sau a unui cadastru general faace inutile masuratorile si rezervele de teren identificate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara care nu sunt recunoscute de comisiile locale.
Rezerva de teren a Doljului este o mare necunoscuta pentru primarii doljeni, care nu stiu ce suprafata a mai ramas libera dupa aplicarea legilor proprietatii. Schimbarile de relief, masuratorile gresite facute la punerea in posesie si lipsa unor planuri parcelare au dus la pierderea a peste doua mii de hectare de teren. Suprafata exista, dar nu poate fi utilizata deoarece este de cele mai multe ori inclusa in proprietatile oamenilor. „Rezervele de teren sunt de fapt in proprietatea oamenilor pentru ca au fost pusi in posesie cu plusuri sau cu minusuri deoarece nu s-a masurat corect. Majoritatea terenurilor sunt farâmitate, iar pe cele care mai sunt intregi, primarii nu vor sa le recunoasca sau nu stiu pe unde sunt. Primarii nu au o situatia clara a terenurilor“, a explicat Maria Basescu, directoarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj.
Conform calculelor si masuratorilor facute de OCPI Dolj, la nivelul judetului exista o rezerva de teren de 11.354 de hectare, in timp ce suprafata de teren liber recunoscuta de comisiile locale este de 9.040 de hectare.
Rezerva de teren, farâmitata la improprietarire
O parte a reprezentantilor primariilor din localitatile care „si-au pierdut rezerva“ de teren au recunoscut ca unul dintre motivele care au dus la disparitia unor hectare intregi de pamânt il reprezinta masuratorile gresite facute la punerea in posesie. „Este foarte greu de stabilit despre câte hectare este vorba. Pot fi vreo 300-400 de hectare dispersate in parcele foarte mici, suprafete in plus la fiecare proprietar pentru ca am facut punerea in posesie pe vechile amplasamente. 200 de hectare sunt izlaz comunal. O sa facem si noi masuratori si o sa comparam cu ce au calculat cei de la Cadastru“, a spus Constantin Nedelea, primarul comunei Murgasi.
OCPI a calculat o rezerva de teren de 810 hectare, in timp ce comisia locala a gasit doar 85. Si in comuna Teslui, rezerva de teren este farâmitata si nu mai poate fi reconstituita. „Nu poate fi identificata pentru ca sunt suprafete mai mici de 1.000 mp. De-a lungul punerii in posesie au masurat fel de fel de specialisti“, a precizat Paun Dragusin, secretarul primariei.
Primaria Craiova nu vrea sa-si cunoasca rezerva de teren
Sunt si primari care nu sunt de acord cu masuratorile OCPI si nu recunosc rezerva de teren pe care o au comunele lor. Un exemplu in acest sens este localitatea Cetate, unde membrii comisiei locale sustin ca rezerva de teren a comunei este 0. OCPI Dolj este insa de alta parere si a descoperit 338 de hectare dosite de autoritati. „Acest pamânt este de fapt teren neagricol, nu este productiv. Este râpa, coasta si nu se poate utiliza. Noi nu contestam suprafata de teren, ci categoria de folosinta si am facut adrese si la prefectura, si la Directia Agricola pentru schimbarea destinatiei acestui teren“, a precizat Anisoara Cernocunschi, secretarul Primariei Cetate.
Nici primarul comunei Ghidici, Tache Dumitru, nu isi recunoaste rezerva de teren de 84 de hectare si sustine ca oamenii de la Cadastru au facut o greseala. „Nu avem nici un hectar rezerva. Sa vina cei de la Cadastru sa ne-o arate pentru ca noi nu avem. Este o greseala la dânsii“, a spus Dumitru.
Altii nu se lasa convinsi cu una cu doua de masuratorile expertilor de la Cadastru. „Cele 49 de hectare sunt drumuri, sau marginile lacului, sau teren neagricol. Cifra corecta pentru rezerva de teren pe care o avem este de 16 hectare“, a precizat Florea Grigorescu, primarul comunei Urzicuta. Sunt si localitati unde primarii mai cauta rezerva de teren pe care parca a inghitit-o pamântul. „Cautam si noi si nu stim de unde sa o luam. Nu stim unde ar putea fi diferenta asta de teren“, a spus Nicolae Stancioi, primarul orasului Filiasi.
Primarul comunei Piscu Vechi este dispus sa negocieze cu autoritatile rezerva de teren de 84 de hectare. „Trebuie sa discutam si sa negociem. Chiar daca exista aceasta suprafata, are destinatie de izlaz comunal. Nu este vorba de o suprafata arabila“, a precizat Cristian Toma, primarul comunei. Sunt si primarii care nu sunt interesate de rezerva de teren pe care ar putea sa o gaseasca, asa cum este cazul Primariei Craiova. Comisia locala din Cetatea Baniei nici nu s-a prezentat la Cadastru pentru punctaj si nici nu a adus planurile parcelare.
Cadastrul general ar demasca rezervele de teren ascunse
Una din solutiile pe care le au primarii doljeni pentru a-si gasi rezervele de teren este intocmirea planurilor parcelare. Cu toate ca data-limita de depunere a acestor planuri la OCPI era 15 martie, nici o localitate din judet nu a adus planurile parcelare pentru toate tarlalele. „Avem planuri parcelare pentru 158.483 de hectare, adica pentru aproximativ 30 de mii de hectare din majoritatea localitatilor.
Cu toate ca data-limita de depunere a acestor planuri era 15 martie, primarii doljeni au ignorat toate informarile trimise de noi si de Prefectura Dolj si nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ca aceste planuri i-ar ajuta sa identifice mai usor rezervele de teren“, a explicat Maria Basescu. Sunt si localitati, cum ar fi Cotofenii din Dos, Galiciuica, Macesu de Sus, Piscu Vechi, Plesoi, Rojiste sau Seaca de Câmp, care nu au intocmit pâna acum nici un plan parcelar.
Cea mai buna solutie pentru identificarea si recunoasterea de catre primari a rezervelor de teren ar fi un cadastru general. „In cazul in care la nivel national s-ar lua decizia de alcatuire a cadastrului general, atunci s-ar identifica toate corpurile de proprietate, s-ar face masuratori noi si o repunere in posesie, iar toata rezerva de teren ar fi recuperata. Deocamdata, Doljul nu are decât un fotoplan, dar speram ca in cel mai scurt timp sa avem si un cadastru general“, a precizat Basescu. Fotografiate si descoperite de OCPI, terenurile rezerva ale Doljului nu asteapta acum decât sa fie recunoscute de autoritatile locale care cu sau fara stiinta le-au farâmitat sau le-au pierdut printre legile proprietatii.
Obligati sa afiseze rezerva de teren
Primarul are obligatia de a afisa lunar suprafata constituita sau reconstituita, numele beneficiarilor, amplasamentul, planurile parcelare, precum si suprafata ramasa in rezerva comisiei locale.