4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCrusânul, ideal pentru curele de slabire

Crusânul, ideal pentru curele de slabire

Daca vreti sa scapati de kilogramele in plus, puteti folosi un laxativ pe baza de crusân.


Crusânul este un arbust care se intâlneste in paduri, prin zavoaie si pe malul apelor. In scopuri terapeutice se foloseste doar coaja ramurilor si tulpinilor tinere.


Scoarta de crusân (fragulae cortex) este folosita ca laxativ sau purgativ, insa numai dupa uscare, in stare proaspata produce colici si voma. Scoarta se recolteaza numai de pe ramuri mai vechi de un an si se pastreaza uscata un an inainte de a fi transfomata in pulbere si utilizata. Daca nu aveti rabdare, puteti procura pulbere de crusân gata preparata din farmacii si plafaruri. Actiunea laxativa se manifesta dupa aproximativ zece ore de la administrare. Daca urina este alcalina, se va colora in rosu la administrarea de preparate de crusân. Asociat cu alte produse vegetale, face parte din compozitia ceaiului hepatic, laxativ, laxativ – antihemoroidal si al pulberei laxative, fiind folosit in boli de ficat si bila, in curele de slabire si la distrugerea viermilor intestinali.


Prepararea decoctului


Decoctul de crusân se prepara astfel. Se toarna 250 ml apa clocotita peste o lingurita de crusân. Se lasa acoperit timp de 15 minute, dupa care se fierbe 20 – 30 de minute la foc mic. La sfârsit se completeaza cu apa clocotita pâna la atingerea volumului luat initial in lucru.


Extragerea substantelor active este mai complexa si efectul mai pronuntat. Pentru un efect mai puternic se folosesc doua sau chiar trei lingurite de coaja. Daca preparam un decoct cu o singura lingurita de crusân, dar care se bea dimineata, acesta are efect laxativ. Atentie! Daca folositi o cantitate mai mare la prepararea decoctului, se produc colici abdominale (iritarea intestinului). De aceea, pentru marirea efectului laxativ se poate folosi in combinatie cu alte plante, cum ar fi inul sau cicoarea. Daca dorim sa-l asociem cu cicoarea, vom folosi proportii egale, luând din amestec una – trei lingurite pentru o cana cu apa.


Contraindicat copiilor mici


Decoctul din scoarta de crusân nu este indicat copiilor mici, femeilor gravide, femeilor care alapteaza. In concentratii mari el poate sa produca hemoragii menstruale, menstre prelungite si diaree. De asemenea, produce o pierdere de ioni de potasiu, motiv pentru care hipertensivii care folosesc medicamente de tipul Brinerdinul sau Neocristepinul trebuie sa evite folosirea lui. Exista riscul producerii unor tulburari cardiace. Crusânul mai poate sa produca tulburari de tranzit intestinal sau apendicita si poate reactiona cu laptele sau cu o serie de medicamente antiacide folosite in boli de stomac. Inainte de folosirea lui este bine sa intrebati medicul.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS