6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Spitalul de Pediatrie va costa aproape 100 de milioane de euro. De unde vin banii?

(VIDEO) Spitalul de Pediatrie va costa aproape 100 de milioane de euro. De unde vin banii?

-

Consiliul Local Craiova a aprobat, astăzi, Studiul de Fezabilitate (SF) întocmit pentru Spitalul de Pediatrie, clădirea cu şapte etaje şi heliport care se va construi de la zero în curtea Spitalului Municipal „Filantropia“, chiar în spatele Maternităţii. Spitalul va avea un regim de înălțime S partial+P+7E + etaj tehnic + HELIPORT şi va avea legătură directă cu Maternitatea. Valoarea investiţiei se va ridica la 96,7 milioane de euro (TVA inclus), cu mult peste suma aprobată în urma studiului de prefezabilitate (48,7 milioane de euro).

Conform SF-ului aprobat astăzi, valoarea totală a spitalului de pediatrie de la „Filantropia“ este de 478.512.717 lei (TVA inclus), echivalentul a 96,7 milioane de euro. Din aceşti bani, partea de construcţii şi montaj este de 360.638.863 lei (TVA inclus). Durata de realizare a investiţiei ar fi de 28 de luni, din care patru luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie şi fazele adiacente.

În noul spital vor fi relocate secţiile de pediatrie şi maternitate de la „Filantropia“, aflate acum în pavilioane diferite şi la adrese diferite, împreună cu alte spaţii identificate ca fiind necesare pentru buna desfaşurare a activităţii clinice (imagistică, explorări funcţionale, fizioterapie şi recuperare medicală, farmacie, sterilizare centrală, spitalizare şi chirurgie de zi etc). Noua clădire va avea o suprafaţă totală construită de 8.147 mp, o suprafaţă totală desfăşurată de 32.636 mp şi 144 de locuri de parcare. Singura problemă este finanţarea. Proiectul privind Spitalul de Pediatrie Craiova nu a fost inclus pe lista obiectivelor sanitare finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Olguţa cere finanţare la Comisia Europeană pentru Spitalul de Pediatrie

Edilul Olguţa Vasilescu spune însă că o să se rediscute la Bruxelles problema finanţării Spitalului de Pediatrie de la Craiova, mai ales că acum există şi studiul de fezabilitate.

„De peste doi ani se lucrează la acest proiect. Acum a avansat cu încă o etapă, în sensul că am aprobat studiul de fezabilitate, care a fost o adevărată epopee, pentru că procedura a fost selectată de ANAP și ne-a întârziat aproape un an până când am ajuns în acest punct.

Ne-am fi dorit foarte mult ca Spitalul de Pediatrie, care va deservi cinci județe din regiunea Oltenia, să fie finanțat prin PNRR, dar din păcate nu s-a aprobat, deși era proiectul cel mai avansat la vremea respectivă sau, oricum, printre cele mai avansate. Doar patru spitale aveau SF, restul nici măcar o temă de proiectare aprobată. Cu toate acestea, 49 de spitale au intrat pe lista de finanţare prin PNRR, în unele judeţe chiar câte patru spitale, iar în Oltenia nici măcar un spital, ci doar o secție la Spitalul Militar“, a afirmat Olguţa Vasilescu.

„Indiferent cum, va trebui să construim acest spital”

„Acesta este motivul pentru care noi am solicitat ministrului Sănătății să rediscute la Comisia Europeană această listă, ca ea să poată fi completată cu alte proiecte care sunt mature, cum este şi proiectul nostru, pentru că din cele 49 de spitale doar 15 au studii de fezabilitate. Unele sunt cu mult în urma noastră, dar se regăsesc pe această listă, iar noi nu. Chiar şi ieri s-a discutat în coaliția de guvernare acest subiect, să se revină asupra listei şi să se solicite finanţare şi pentru acest spital.

Eu sunt 100% convinsă că, indiferent cum, chiar dacă este vorba de fonduri europene, cum ar fi cel mai bine, chiar dacă va fi nevoie să facem un împrumut, va trebui să construim acest spital, pentru că este nevoie de el pentru întreaga regiune”, a mai spus primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ungaria anunţă că România şi Bulgaria se pot alătura...

Ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, a declarat vineri...

ȘTIRI GdS