2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând medicamentele dauneaza grav sanatatii

Când medicamentele dauneaza grav sanatatii

Desi automedicatia nu este recomandata, listele cu medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala se imbogatesc de la un an la altul. Specialistii atrag atentia ca prelungirea din proprie initiativa a unui tratament poate dauna grav sanatatii.


Lista cu medicamente care se elibereaza fara reteta medicala s-a marit foarte mult in ultimii ani, ajungând sa cuprinda sute de substante. Printre solutiile si pilulele care nu necesita prescriptie de la medic, asa-numitele OTC-uri, se numara algocalminul, siropurile de tuse, aspirina, diverse solutii si pastile pentru raceala si viroze respiratorii (cum ar fi Strepsils, Nurofen, Coldrex, Panadol, Fervex). Automedicatia este insa permisa in anumite limite. Farmacistii sustin ca nici un tratament din proprie initiativa nu trebuie prelungit mai mult de o saptamâna, chiar daca este vorba de medicamente care se pot lua fara indicatia medicului. „Daca este vorba de o simpla raceala, bolnavul se poate trata cu antitermice. Daca vede insa ca dupa trei – patru zile simptomele nu cedeaza, atunci este cazul sa apeleze la medicul de familie sau la un medic specialist care sa puna un diagnostic si sa stabileasca o conduita terapeutica“, a spus Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj.


Medicamente impotriva durerii


Durerea este un sindrom care insoteste aproximativ 80% din boli. Este unul din primele semnale care ne avertizeaza ca undeva in organism ceva s-a dereglat. Normal ar fi ca la aparitia acestor simptome sa ne grabim sa ajungem la medic. Pâna atunci insa, dulapiorul cu medicamente sau cea mai apropiata farmacie ne poate ajuta sa suportam durerea. Inainte insa de a folosi aceste medicamente, ar fi bine sa stiti unele lucruri. Nu exista medicament „sigur“. Toate au efecte adverse, unele mai mult decât altele.


Cele mai frecvente si suparatoare dureri sunt cele reumatice. Acestea nu omoara, dar sunt persistente si pot transforma viata intr-un calvar. Durerile reumatice pot fi ameliorate cu aspirina. Aceasta poate fi luata in doze tatonate individual, intotdeauna dizolvata si numai dupa mese. Cel mai banal medicament este bun la toate, chiar si in dureri dentare, menstruale, cefalee, stari febrile, boli troboembolice, cu mentiunea ca poate provoca reactii alergice, microhemoragii, ulceratii gastrice si hemoragii digestive. Persoanele cu probleme ale tractului digestiv trebuie sa evite aspirina, iar cele care nu au astfel de probleme este bine sa foloseasca o „garda“ de antiacide cum ar fi pastilele de tipul Dicarbocalm.


Atentie la tabletele uzuale!


Algocalminul, cel mai folosit medicament pentru tratarea durerilor, poate duce, dupa un tratament prelungit, la reactii alergice si modificari ale formulei leucocitare.


Aminofenazona poate crea fenomene de intoleranta si uneori agresiuni hematologice, de aceea se recomanda folosirea ei cu prudenta la tratarea febrei.


Antinevralgicele sunt medicamente rezultate din combinatia aspirinei cu fenacetina si cafeina. Trebuie administrate pentru o perioada scurta, altfel pot da reactii alergice, leziuni renale si perturbari hematologice.


Fasconalul este un amestec de aspirina, cofeina, fenacetina, codeina fosforica si fenobarbital. Administrat mai multe zile la rând, poate provoca alergii, leziuni renale si, mai rar, dependenta. Este folosit pentru calmarea durerilor de cap si musculare si pentru calmarea starilor febrile.


Paracetamolul este recomandat de medici in special la sugari pentru efectul antitermic. Este interzisa folosirea lui in cazul in care bolnavul sufera de insuficienta hepatica, renala, hipersensibilitate la paracetamol.


Nurofenul contine o substanta activa, ibuprofen, recomandata in reumatism, stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, in ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree. Ibuprofenul poate insa sa faca mult rau stomacului afectat de ulcer gastric si duodenal sau ficatului in caz de hepatita.


Saridonul este alt medicament util in calmarea durerilor de cap, a celor menstruale sau dentare. El nu trebuie insa administrat sugarilor sau copiilor de vârsta prescolara.


Siropul de tuse poate cauza alergii


Smecta este o pulbere folosita pentru tratamentul diareei. Medicamentul poate fi administrat si copiilor, insa dupa o perioada lunga de tratament poate duce la aparitia constipatiei. In plus, daca este administrat concomitent cu alt tratament, poate provoca probleme de absorbtie a medicamentelor. De aceea se recomanda administrarea tratamentului cu circa o ora inaintea prizei de Smecta.


Nici siropurile de tuse nu sunt atât de inofensive. Coldrex Nite, de exemplu, contine paracetamol care poate da reactii alergice sau poate interfera cu alte medicamente folosite in mod uzual pentru tratarea racelii. Claritine, desi este un sirop care se poate administra chiar si celor mici in caz de alergii, femeile gravide si lehuze ar trebui sa evite acest produs.


Solutia oftalmica Visine recomandata pentru ochii iritati, inrositi, nu trebuie lasata al indemâna copiilor mici. Este, de asemenea, contraindicata bolnavilor diagnosticati cu glaucom cu unghi inchis.


Aspirina nu este pentru copii


Nu-i dati niciodata copilului dumneavoastra aspirina sau orice medicament care contine aspirina. Aceasta poate duce, in cazuri foarte rare, ce-i drept, dar fatale, la aparitia sindromului Reye. Inainte de a cumpara un medicament pentru copil, verificati sa nu contina aspirina (acid acetilsalicilic) sau intrebati farmacistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS