Ministerul Educaţiei a publicat, ieri, rezultatele după contestaţii la Evaluarea Naţională. În Dolj sunt diferenţe mari la unele lucrări de la limba şi literatura română. Au fost acordate după reevaluare creştrei mai mari de 1,50 de puncte. Preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale, inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie, a spus că în urma contestaţiilor a crescut numărul notelor de 10 la matematică şi a mai apărut o medie de 10.
Mai multe note de 10 la Matematică
După contestaţiile la Evaluarea Naţională, în Dolj, la matematică sunt 113 note de 10 în loc de 106. În plus, a apărut o nouă medie de 10 la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” din Craiova.
„La nivelul judeţului Dolj, în urma contestaţiilor rezultatele sunt oarecum îmbucurătoare, dat fiind faptul că procentul de promovare a crescut de la 77% la 77,22%. A crescut şi numărul notelor de 10 pe discipline. Spre exemplu, la matematică de la 106 note de 10 la afişarea iniţială, acum, după afişarea finală avem 113 note de 10 la matematică. La română, din păcate, numărul notelor de 10 a rămas acelaşi, adică 11.
A crescut şi numărul mediilor de 10 la nivelul judeţului Dolj de la 4 la 5. Dacă la afişarea iniţială aveam o medie de zece la Şcoala Gimnazială „Traian”, două medii de 10 la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” şi două medii de zece la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”, acum, din fericire, mai avem o medie de 10 la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu””, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.
Încă o şcoală din Dolj cu 100% promovaţi. A rămas acelaşi număr de şcoli cu zero promovaţi
În urma contestaţiilor sunt 9 şcoli cu 100% promovaţi în loc de 8 şcoli cât au fost iniţial.
” Acum avem 9 unităţi şcolare cu promovabilitate 100%. Trei dintre ele sunt în Craiova, respectiv Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială Terraveda, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”. În judeţ, astfel de rezultate sunt la: Şcoala Gimnazială „Alecsandru Nicolaid” Mischii, la Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu” Bulzeşti, la Şcoala Gimnazială Apele Vii, la Şcoala Gimnazială Pleşoi şi Şcoala Gimnazială Seaca de Câmp”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.La sfârşitul clasamentului, cu zero promovaţi, se află în continuare Şcoala Gimnazială Seaca de Pădure care a avut acelaşi procent şi la simulări, Şcoala Gimnazială Gogoşu şi Şcoala Gimnazială Negoi.
Diferenţe mari între prima şi a doua notare la Limba română
Diferenţe mari de notare au fost la Limba şi literatura română. De exemplu, un elev de la Şcoala Gimnazială „Constantin Gerota” Calafat a beneficiat de o creştere de 1,65 de puncte. Practic, de la 7,85 iniţial a ajuns, după contestaţii, la 9.50. Un elev de la Colegiul Naţional „Carol I” a avut o creştere de 1,45 puncte. A avut iniţial 4,60 şi a ajuns la 6.05.
Au fost şi creşteri de un punct. De exemplu, un elev de la Şcoala Gimnazială „Traian” care a avut înainte de contestaţii 8.55, după reevaluare a primit 9.55. Un alt elev de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” care a avut iniţial 5.40, după contestaţii a primit 6.40. A fost şi o lucrare care a crescut cu 0.95 puncte ca să nu se mai întrunească o a treia comisie de evaluare. Este lucrarea a unui elev de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova care a avut iniţial 4.95, iar după contestaţii a primit 5.90.
Elevii şi părinţii pot să vadă lucrările dacă nu sunt mulţumiţi de rezultate.
„Din fericire, elevii şi părinţii trebuie să ştie că există o procedură de vizualizare a lucrărilor începând cu data de 4 iulie. La avizierul Inspectoratului Şcolar şi la avizierul centrelor de examen vor apărea programul şi procedura cum pot vizualiza lucrările”, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.
Media de la Evaluarea Naţională reprezintă 80% din media de admitere la liceu. Procedura pentru admiterea în clasa a IX-a va începe pe 4 iulie, iar pe 14 iulie va fi repartizarea computerizată la licee.