2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA trecut furtuna la Craiova! Ce este de făcut şi cum îşi recuperează oamenii pagubele?

A trecut furtuna la Craiova! Ce este de făcut şi cum îşi recuperează oamenii pagubele?

Furtuna care a făcut dezastru în Craiova, sâmbătă, a lăsat în urmă pagube însemnate, dar şi teama că, în cazul în care astfel de episoade de vreme rea se vor repeta, oraşul nu va face faţă sub nicio formă. După furtuna puternică de sâmbătă, primăria şi-a mobilizat muncitorii din toate regiile, care alături de pompieri au curăţat oraşul. Însă, acest lucru nu mai este suficient, mai ales dacă furtunile vor continua să lovească Craiova.

Clima s-a modificat foarte mult în ultimii ani şi este mai mult decât evident că ar fi nevoie de schimbări majore la sistemul de canalizare al Craiovei. De asemenea, primăria ar trebui să „pună biciul“ pe asociaţiile de proprietari care au permis construirea acoperişurilor ilegale la foarte multe blocuri din Craiova.

Canalizarea, bat-o vina!

În ultima săptămână, Craiova a fost lovită de două furtuni puternice. Craiovenii încep să strângă din dinţi atunci când norii negri, tunetele şi fulgerele se apropie de oraş. Asta pentru că cele două furtuni ne-au demonstrat că oraşul nostru nu este pregătit să dea piept cu o astfel de vreme rea.

Marea problemă este sistemul de canalizare subdimensionat, care înghite cu greu o cantitate mare de apă. Însă, în cazul unei furtuni ca cea de sâmbătă, 2 iulie, oraşul intră pe avarie totală la capitolul canalizare. Strada Bibescu, de exemplu, a arătat exact ca un baraj cu vanele deschise. Imaginile surprinse de craiovenii care locuiesc pe această stradă păreau apocaliptice. Au fost maşini plimbate de apă pe toată lungimea străzii. De asemenea, parcarea Hotelului Parc, de pe aceeaşi stradă, a fost inundată. Atât de rău încât maşinile din curtea hotelului au fost luate de apă, urcate una peste cealaltă şi scoase în stradă. Acestea păreau ca nişte mingi de ping-pong în mijlocul apei, care le-a purtat zeci de metri. Şi parterul hotelului a fost inundat complet, iar apa era de aproximativ un metru.

Primăria Craiova cere bani de la Guvern pentru amenajarea unor canale de evacuare

Potrivit primăriei, singura soluţie este modificarea sistemului de canalizarea, cu bani de la Guvern. „Vom solicita bani de la Guvern pentru situații de urgență pentru amenajarea altor canale de evacuare a apelor pluviale către Jiu. Unul dintre aceste canale va fi canalul Șerca, din cartierul Catargiu-Mofleni“, au transmis reprezentanţii primăriei.
Însă, văzând ce s-a întâmplat în timpul furtunii, ne dăm seama că gurile de canal nu pot prelua o cantitate mare de apă. Atunci ne punem întrebarea: Nu cumva se vor face degeaba aceste noi canale de evacuare, dacă gurile de canal din oraş sunt incapabile să preia cantitatea mare de apă pentru a o transporta către canalul de evacuare?

Despre situaţia îngrijorătoare întâmplată pe strada Bibescu, care arăta exact ca o gură de vărsare a unui râu, primăria spune că problema este cauzată de poziţia joasă a arterei. „Strada Bibescu este situată mai jos decât restul străzilor din jur. De asemenea, se află lângă o porțiune de teren mai ridicată – dealul Mitropoliei, dar și foarte aproape de toată zona centrală, care, de asemenea, este situată mai sus față de strada Bibescu“, au transmis reprezentanţii municipalităţii.
Cu toate că situaţia acestei străzi se cunoaşte, nu s-au luat măsuri suplimentare pentru ca sistemul de canalizarea să preia apa cu mai multă rapiditate.

Cum se pot recupera pagubele produse de acoperişurile prăbuşite

O altă mare problemă o reprezintă acoperişurile construite ilegal şi foarte prost, care încep să zboare când vântul bate puternic. Este timpul ca primăria să nu mai treacă cu vederea nicio astfel de ilegalitate, să ia toate asociaţiile la puricat şi să impună măsuri drastice în cazul acoperişurilor ilegale.

În condiţiile actuale, este foarte posibil ca la următoarele episoade de vreme rea să asistăm la tragedii. Chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a publicat o filmare şocantă. În aceasta se vede cum un acoperiş zburător a intrat peste doi craioveni, în balcon, în timp ce aceştia filmau furtuna. Ambii craioveni, soţ şi soţie, au suferit răni din cauza cioburilor. Problema acoperişurilor fără autorizaţie este veche în Craiova. Însă, nici până acum primăria nu a reuşit să determine asociaţiile să intre în legalitate sau să le dea jos.

Peste 20 de acoperişuri zburate de furtună

Porivit pompierilor doljeni şi primăriei, numai în timpul furtunii de sâmbătă au zburat în jur de 22 de acoperişuri şi au fost avariate peste 50 de maşini. Niciun acoperiş prăbuşit nu avea autorizaţie. În această situaţie, cel mai mult de suferit au oamenii păgubiţi de prăbuşirile acoperişurilor. Pentru a-şi recupera pagubele, proprietarii maşinilor sau a apartamentelor avariate trebuie să dea în judecată asociaţia de proprietari a blocului cu pricina. În cazul câştigării procesului, toţi proprietarii blocului cu acoperiş zburător vor suporta pagubele. Există şi excepţii. Este vorba despre lucrările făcute cu firme specializate, care încă sunt în garanţie.

În acest caz, pagubele sunt suportate de firma constructoare. Dacă lucrarea a ieşit din garanţie, responsabilitatea achitării pagubelor le revine tot proprietarilor blocului respectiv. În cazul în care construcția acoperișului s-a făcut prin asociație, dar nu s-au parcurs toți pașii, vor răspunde cei din Comitet, dar și proprietarii. Comitetul asociației de proprietari răspunde și atunci când membrii săi văd că apar niște defecte ale construcției și nu iau măsuri de remediere.

Ţi-a distrus maşina un copac? Trebuie să te judeci cu primăria

Nici pentru oamenii cărora copacii de pe domeniul public le-au avariat maşinile nu este deloc uşor să îşi recupereze pagubele. Singura soluţie este să acţioneze în instanţă primăria. „În ipoteze de acest gen (n.r. – prăbuşirea acoperişurilor), când ca urmare a unui astfel de eveniment apar prejudicii, temeiul pentru recuperarea prejudiciului este răspunderea civilă delictuală, în speţă răspunderea pentru prejudiciul cauzat de lucruri.

Proprietarul oricărui edificiu sau oricărei construcţii este obligat să repare orice prejudiciu cauzat prin desprinderea unor părţi din construcţii. Este vorba despre lipsa de întreţinere sau despre un viciu de construcţie. Apoi, separat, este legea 196/2018 pentru asociaţiile de proprietari, care la art. 63 prevede obligaţia acestora de a întreţine imobilele respective. Aşa încât, asociaţiile de proprietari pot fi chemate în judecată pentru a răspunde şi a acoperi prejudiciile cauzate.

În aceste cazuri, după părerea mea, primăria nu poate fi chemată în instanţă, pentru că nu a dat autorizaţie pentru construcţiile respective. S-ar putea lua în discuţie chemarea în judecată a Inspecţiei în Construcţie sau a Poliţiei Locale. Aceste instituţii sunt cele care trebuie să verifice modul în care se realizează construcţiile. Mai există şi cazul în care construcţiile aflate pe domeniul public al Unităţii Administrativ-Teritorială produc prejudicii. În cazul acela, se cheamă în instaţă primăria. La fel şi în cazul copacilor de pe domeniul public, care avariază autoturisme. Tot primăria trebuie chemată în instanţă să suporte prejudiciile“, a spus un avocat din Craiova.

Primăria: „Maşinile luate de apă trebuie să fie asigurate“

Am întrebat şi Primăria Craiova dacă există vreo altă soluţie prin care oamenii păgubiţi de copacii căzuţi să fie despăgubiţi fără să ajungă în sala de judecată. Muncipalitatea promite că se gândeşte la soluţii, însă nu transmite ceva concret.

„Pentru mașinile distruse de acoperișurile de la blocuri sau case construite ilegal, proprietarii acestora ar trebui să se îndrepte împotriva asociațiilor de locatari pentru a-și recupera pagubele. Deși autoritățile locale sunt absolvite de orice vină dacă sunt condiții meteo extreme, așa cum s-a întâmplat sâmbătă, la Craiova, când inclusiv copaci sănătoși au fost doborâți de vântul puternic, noi căutăm soluții legale să vedem dacă putem, totuși, despăgubi proprietarii mașinilor deteriorate de copacii de pe domeniul public sau de stâlpii de electricitate căzuți. În legătură cu maşinile luate de apă, conform legii, acestea și locuințele trebuie să fie asigurate“, au mai specificat reprezentanţii municipalităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS