3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRata anuală a inflației din Turcia a atins aproape 80%, cea mai mare în 20 de ani

Rata anuală a inflației din Turcia a atins aproape 80%, cea mai mare în 20 de ani

Rata anuală a inflației din Turcia a atins aproape 80% în iunie, cel mai ridicat nivel în aproximativ două decenii.

Prețurile de consum au crescut luna trecută cu 78,6% față de iunie 2021, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și băuturi, dar și la transport. Costurile alimentelor aproape s-au dublat într-un an, în timp ce costul transportului a crescut cu 123%, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia, citate de CNN.

Este un alt record sumbru pentru o țară care a suferit o inflație vertiginoasă în ultimele luni și a cărei monedă a pierdut peste 20% din valoare față de dolarul american de la începutul acestui an.

Economia Turciei este expusă acelorași forțe ale inflației globale ca și alte țări

Economia Turciei este expusă acelorași forțe ale inflației globale ca și alte țări, dar prăbușirea lirei și politicile economice ale președintelui Recep Tayyip Erdogan au inflamat criza, ceea ce face importurile mult mai scumpe.

În septembrie, Erdogan a renunțat la regulamentul de până atunci și a spus băncii centrale a Turciei să înceapă să reducă ratele dobânzilor pe măsură ce prețurile creșteau, în loc să le crească.

Într-un moment în care marile bănci centrale ale lumii cresc costul împrumuturilor pentru a reduce cererea în încercarea de a îmblânzi inflația, Turcia face exact opusul. Ratele dobânzilor au rămas la 14% din decembrie.

Erdogan a pus problemele economice ale țării sale pe seama interferenței străine

Erdogan și-a apărat politica monetară, susținând că reducerea ratelor va reduce inflația și va stimula producția și exporturile. Acesta a pus problemele economice ale țării sale pe seama interferenței străine.

Nureddin Nebati, ministrul Turciei Economiei, a declarat luni într-un tweet că „persistența creșterilor mari ale prețurilor globale la mărfuri, în special la energie și produsele agricole” a alimentat inflația în iunie.

El a spus că guvernul ia măsuri pentru a-i proteja pe oameni de creșterea prețurilor, inclusiv prin reducerea taxelor pe vânzări și acordarea de subvenții.

Erdogan a anunțat că guvernul său va crește salariul minim cu 30%

Săptămâna trecută, Erdogan a anunțat că guvernul său va crește salariul minim cu 30% începând cu luna iulie – la doar șase luni după ce a crescut cu 50% – pentru a ajuta salariații cu creșterea costului vieții.

Dar mișcarea ar putea împinge țara și mai mult către o spirală periculoasă a prețurilor și salariilor, care ar înrăutăți situația.

S&P Global Ratings a declarat într-un raport de săptămâna trecută că inflația combinată cu valoarea slabă a lirei turcești va continua să influențeze cheltuielile de consum. Se așteaptă ca inflația anuală să rămână peste 70% până la sfârșitul anului și peste 20% până cel puțin la jumătatea anului 2023.

„Recesiunea din Rusia și Ucraina, precum și încetinirea creșterii în zona euro și Marea Britanie vor afecta exporturile, care au fost motorul important de creștere al Turciei până de curând,” a menționat raportul.

O revenire a turismului internațional va aduce o oarecare ușurare în această vară, potrivit raportului, prin creșterea veniturilor în valută, lucru care ar putea susține lira.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS