Pasajul subteran din Craiova va deveni mai eficient. Nu din punct de vedere al traficului rutier, ci al consumului de energie electrică.
Consiliul Local se va întruni astăzi, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba participarea municipiului Craiova la „Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public“. Este vorba de un program finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu ce se adresează administraţiilor publice locale, care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal. Proiectul se referă la folosirea unor tehnologii eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică. Mai exact, la înlocuirea corpurilor de iluminat existente, cu un consum ridicat de energie, cu corpuri de iluminat cu surse LED.
Primăria Craiova iese în faţă cu pasajul subteran de la Universitate şi cere Consiliului Local aprobarea devizului general privind cheltuielile necesare realizării investiţiei. Potrivit documentaţiei supuse aprobării, valoarea investiţiei se ridică la 4.437.450,39 lei (inclusiv TVA), din care 3.861.634,61 lei reprezintă partea de construcţii şi montaj. Adică, un total de 897.578,86 euro. Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni.
De unde a plecat necesitatea investiţiei? Potrivit referatului de aprobare, un audit asupra sistemului de iluminat local a scos în evidenţă o serie de deficienţe, cum ar fi o tehnologie veche şi depăşită tehnic a corpurilor de iluminat existente, nivel de iluminare neconform cu prevederile standardelor şi normelor specifice, lucru care favorizează incidente rutiere, disfuncţionalităţi şi întreruperi în furnizarea iluminatului public, ineficienţă energetică, randament luminos scăzut al aparatelor de iluminat existente şi cheltuieli ineficiente prin costuri mari de mentenanţă.
Ce investiţii ar urma să se facă la pasajul subteran din Craiova
Conform documentaţiei supuse aprobării, la pasajul subteran ar fi necesară modernizarea sistemului de iluminat public existent, asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte şi introducerea soluţiilor de control a iluminatului prin sistem de telegestiune şi senzori ce au capacitate de adaptare a iluminatului la necesităţile de trafic. Astfel, este propusă instalarea unui sistem de comanda, care, prin controlul individual al fiecărui corp de iluminat, să asigure realizarea unei reduceri a consumului de energie electrică.
„Modernizarea sistemului de iluminat public va fi realizată prin amplasarea de aparate de iluminat, console metalice şi echipamente de comandă pe pereţii pasajului subteran şi pe stâlpii existenţi“, se arată în proiect. Investiţia este formată din 519 puncte luminoase, care au în componenţă 425 de aparate de iluminat cu surse LED, 94 de aparate de iluminat LED, 94 de console metalice, un sistem de comandă centralizat şi 94 de module de telegestiune. La finalul implementării proiectului, consumul anual de energie primară de la pasajul subteran ar scădea cu 430 kwh.