Încă 7 persoane din județul Gorj au primit atestatul de asistent maternal profesionist.
La examinarea care a avut loc la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj au participat în total 9 persoane. Două dintre acestea nu au reușit să promoveze evaluarea organizată de către specialiștii DGASPC Gorj.
Începând cu anul 2020 Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a demarat o nouă campanie de identificare si recrutare a persoanelor care își doresc să fie asistenţi maternali profesioniști. Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii si Adopţii (ANDPDCA), în parteneriat cu cele 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului (DGASPC) din ţară, utilizează fonduri europene pentru a extinde si a profesionaliza actuala reţea de asistenţă maternală.
Rețea extinsă
Prin intermediul proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, până la sfâritul anului 2023, actuala reţea de asistenţă maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenţi maternali din sistem vor beneficia de formare profesional ă continuă. Astfel, DGASPC Gorj angajează, în cadrul acestui proiect, nu mai puţin de 50 de asistenţi maternali profesioniști (AMP), câte zece persoane pe an.
Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” vine în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei reţele de asistenţi maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opţiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială. Durata contractului este de 5 ani, valoarea lui pentru DGASPC Gorj fiind de 28.694.448,08 lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean este de 2%, respectiv 53.895,08 lei. Prin intermediul acestui proiect se va dezvolta reţeaua de asistenţi maternali profesioniști de la nivelul DGASPC Gorj, derulându-se totodată și activităţi ce privesc dezvoltarea de instrumente, proceduri, mecanisme noi de formare profesională, îmbunătăţirea nivelului de competenţe al acestora. În Gorj sunt în jur peste 100 de asistenți maternali profesioniști.