0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile de proprietari, măturate de furtună, s-au trezit în al 13 - lea ceas

Asociaţiile de proprietari, măturate de furtună, s-au trezit în al 13 – lea ceas

Primăria Craiova nu a făcut nimic, până la acest moment, în cazul asociaţiilor de proprietari care au avut probleme cu acoperişurile la ultima furtună. Declaraţia primarului, cum că ar urma să curgă cu plângeri penale se referea la craiovenii păgubiţi de prăbuşirea acestor acoperişuri ilegal construite. Acestora legea le permite să se îndrepte în instanţă împotriva păgubitorilor.

Blocul 201F, Craioviţa Nouă

Ştim că la ultima furtună, 22 de acoperişuri au fost spulberate de vânt. Acestea în căderea au afectat fie autoturisme, fie alte clădiri din vecinătate. Asociaţiile la care sunt arondate aceste blocuri au fost amendate în trecut de Poliţia Locală şi somate să intre în legalitate. Unele dintre ele au mers în instanţă şi au contestat procesul-verbal de contravenţie şi chiar au avut câştig de cauză. Altele au pierdut, dar tot nu au intrat în legalitate cu şarpantele de la bloc.

Pe lista asociaţiilor de proprietari cărora ultima furtună le-a zburat acoperişurile unor blocuri se regăsesc: asociaţia de proprietari 15 Rovine, asociaţia de proprietari 18 Rovine, asociaţia de proprietari 38 Craioviţa Nouă, asociaţia de proprietari 5-1Mai şi 11-1 Mai. Pe aceeaşi listă se regăsesc şi asociaţiile: 11 Lăpuş, asociaţia de proprietari 11 Rovine şi 15 Rovine, asociaţia de proprietari 2 Lăpuş, asociaţia de proprietari bloc I6 Brazda lui Novac şi bloc H5, Asociaţia de proprietari 2Sărari, 3 Paşcani, 21 Rovine, 18 Rovine şi asociaţia 37 Craioviţa Nouă. Acestea au fost amendate în trecut.
„Asociaţiile de proprietari care au avut probleme cu acoperişurile la ultima furtună au fost deja amendate în trecut. Primăria nu poate să facă plângere penală împotriva lor, proprietarii maşinilor sau cei păgubiţi se pot îndrepta împotriva asociaţiilor de proprietari care le-au produs pagube materiale”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Şi primăria poate

Întrebaţi acum despre situaţia asociaţiilor de proprietari care nu au intrat în legalitate cu acoperişurile deşi au fost somate şi sancţionate, reprezentanţii Poliţiei Locale ne-au recomandat să facem o solicitare scrisă pentru a primi un răspuns în acest sens.
Totuşi, în urmă cu ceva timp Poliţia Locală, cea care a inventariat şi identificat acoperişurile construite fără autorizaţie spunea că are posibilitate să acţioneze în instanţă proprietarii care nu intră în legalitate.


„În cazurile în care plângerile contravenţionale au fost respinse definitiv, iar asociaţiile de proprietari nu au intrat în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire sau prin desfiinţarea cu forţe proprii a șarpantelor realizate fără autorizaţie de construire, Poliţia Locală va sesiza instanţele de judecată în temeiul art. 32 din Legea nr. 50/1991“, se arata într-un răspuns venit de la Poliţia Locală Craiova.


Legea spune :
În cazul în care persoanele sancţionate contravenţional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1), organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz:
a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei;
b) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal“,
art 32 (1)/Legea 50/1991.

Asociaţiile de proprietari s-au trezit în al 12 ceas

Unii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care au avut probleme cu acoperişurile spun că acum au trecut, în sfârşit, la repararea sau schimbarea în totalitate a acestora.

„Am fost amendaţi mai demult. Am mers în instanţă, dar am pierdut. Acum ne-a trântit vântul acoperişul de la un bloc P+4. Acum suntem în tratative să schimbăm acoperişul, intrăm în legalitate. Nu am avut pagube„, spune Sofian Jianu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 2 Lăpuş.
Alţii spun că au avut de suferit din cauza blocurilor vecine.


Furtuna a rupt plăcile de pe blocul vecin şi le-a izbit de acoperişul unui bloc din asociaţia noastră. Apoi, vântul a luat şi o parte din acest acoperiş. Acum am vorbit cu o firmă şi facem hidroizolaţie. Noi nu am fost sancţionaţi pentru acest bloc, 201F, am fost pentru altele, dar am mers în instanţă. Eu nu pot să le dau oamenilor acoperişul jos că le plouă în casă. La momentul la care s-au făcut acoperişurile, primăria nu a zis nimic. De unde să mai scoatem bani că oamenii sunt săraci?”,

spune Marin Bobu, preşedintele asociaţiei de proprietari 37 Craioviţa Nouă.

1.027 blocuri cu acoperişuri fără autorizaţie

În Craiova au fost identificate de către Poliţia Locală 3.273 de blocuri, totalizând un număr de 3.757 de scări de bloc, care şi-au modificat acoperişul sau terasa. Dintre acestea, în cazul unui număr de 1.027 de blocuri-scări de bloc au fost luate măsuri, potrivit Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cu alte cuvinte, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare bloc.
Totodată, pentru toate acoperişurile realizate fără autorizaţie de construire s-au dispus şi măsuri complementare de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, în caz contrar trecându-se la desfiinţarea lucrărilor neautorizate.

Blocurile ale căror acoperişuri au fost smulse la ultima furtună

Este vorba de blocurile 21-23, I19, scara 2, I18, scara 2, 21-40, C26, C29 J 47, J48 şi I20 din cartierul Rovine. Pe listă mai sunt blocurile 5A şi 201F1 din Craioviţa Nouă, dar şi blocurile 5, I65, I69, I70 din cartierul 1 Mai. În Lăpuş sunt cu probleme blocurile, 70, N23, 45, în Sărari,blocul M 21, scara 2, iar în George Enescu, blocurile B4 şi B6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS