Start la proiectarea complexului sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a stabilit proiectantul complexului sportiv care se va construi pe actualul amplasament al stadionului „Tineretului“. Legendara arenă a fotbalului craiovean va fi demolată în acest an, după 90 de ani de existenţă, în locul ei urmând să se construiască o sală multifuncţională destinată mai multor sporturi, care va mai cuprinde parcări şi zone comerciale.
Primul pas a fost făcut. CJ Dolj a semnat, săptămâna trecută, contractul cu proiectantul: o asociere de firme, cu Getrix SA din Craiova ca lider. Anunţul a fost făcut, zilele trecute, chiar de către preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.
„Astăzi (joi – n.r.) am semnat contractul cu asocierea de firme care a câștigat licitația pentru servicii de proiectare, asistență tehnică și realizarea tuturor procedurile necesare pentru obținerea autorizației de construire a acestui obiectiv de investiții. Ne dorim să realizăm o sală multifunctională, având capacitatea de aproape 7.000 de spectatori, care să cuprindă arena de atletism și velodrom, omologată pentru competiții internaționale.
Cerințele proiectării și execuției acestei săli sunt condiționate de omologarea acesteia in vederea desfășurarii de competiții internaționale pentru atletism și ciclism. În plus, complexul va permite organizarea de competiții și pentru alte sporturi de sală, precum volei, baschet, handbal, fotbal de sală, dar și box, scrimă, gimnastică, tenis de câmp sau judo. În acest fel, reușim să susținem sportul și să creăm infrastructura necesară obținerii performanței“, a anunţat Cosmin Vasile.
Proiectarea noului complex sportiv va costa 1,37 milioane de euro
Potrivit preşedintelui CJ Dolj, valoarea totală a serviciilor de proiectare este de aproape 5,7 milioane de lei (fără TVA), cu finanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean. Asta însemnă 6.783.000 de lei cu TVA, adică 1.370.000 de euro. O sumă mult mai mică decât valoarea estimată a contractului de proiectare scos la licitaţie. Procedura de achiziţie a demarat pe 6 martie 2022, dar a fost anulată trei săptămâni mai târziu pentru că valoarea contractului era estimată greşit.
CJ Dolj considerase inițial că 1.978.912 lei (fără TVA), adică 475.000 de euro cu TVA, ar fi suficienți pentru proiectare. Nu a fost așa. Licitația a fost reluată la jumătatea lunii aprilie, de data asta cu o cu totul altă valoare: de patru ori mai mare. CJ Dolj a ridicat ştacheta şi a pus pe masă 8.755.772,25 lei (fără TVA) pentru toate serviciile legate de proiectare. Adică 10,4 milioane de lei cu TVA (2,1 milioane de euro).
La data limită (19 mai) autoritățile județene s-au trezit cu un singur ofertant: asociere Getrix SA (lider) – Popp & Asociații (societate de design și consultanță din București) – MC General Construct Engineering (tot o firmă de design din Capitală, dar pe parte de instalații electrice, sanitare și securitate la incendiu). Oferta Getrix a fost evaluată şi selectată drept câştigătoare în data de 12 iulie. Valorea ei a fost cu 3,6 milioane de lei mai mică decât estimarea CJ Dolj. Asta ar însemna şi o economie de 730.000 de euro.
Start la proiectarea complexului sportiv care va lua locul stadionului „Tineretului“. Ce trebuie să facă proiectantul
Getrix SA a realizat în Craiova proiecte pentru două instituții importante, Universitate și primărie. A proiectat noile sedii ale Facultății de Drept și Facultății de Mecanică, dar și Spitalul „Filantropia“ de pe strada Sărari, Teatrul de Vară din Parcul „Romanescu“ sau Cantonamentul din Lunca Jiului. Pentru CJ Dolj, Getrix a lucrat la proiectul de consolidare și restaurare a Casei Dianu, unde va fi Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Potrivit caietului de sarcini întocmit de Consiliul Județean Dolj, proiectantului i se cer studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportarea în timp a construcţiei.
De asemenea, firma de proiectare trebuie să asigure asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor („as built”).