4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Centura de nord a Craiovei, reasfaltată integral după 15 ani

(VIDEO) Centura de nord a Craiovei, reasfaltată integral după 15 ani

-

Centura de nord a Craiovei a intrat în reparaţii capitale. Varianta ocolitoare a municipiului a mai fost reparată pe porţiuni, dar acum se toarnă primele covoare asfaltice de la inaugurarea ei (decembrie 2006). De fapt, toată centura de nord a Craiovei va avea un strat nou de asfalt, după ce va fi frezat cel actual.

Lucrările sunt executate de Strade Bauunternehmung SRL, în baza acordului cadru de întreţinere a drumurilor naţionale încheiat cu CNAIR, prin DRDP Craiova. Firma craioveană s-a ocupat în ultimii trei ani de întreţinerea drumurilor naţionale din Dolj, turnând covoare asfaltice şi pe DN 65 Craiova – Piteşti. 

Întreținerea drumurilor naționale din Oltenia, împărțită în șase loturi de lucrări

Între timp, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, care are în administrare drumurile naţionale din regiunea Oltenia, pregăteşte un nou acord cadru de întreţinere periodică a drumurilor, pentru următorii patru ani. Sumat totală estimată, cu TVA, este de 98,5 milioane de euro, banii venind de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Licitația a fost lansată la începutul lunii iunie şi a avut ca termen final de primire a ofertelor data de 12 iulie. CNAIR, prin DRDP Craiova, a pus pe masă 409.966.039 lei fără TVA (valoare estimată) pentru șase loturi de lucrări. Față de acordul trecut, acum a fost introdus și „lotul Orșova“, pe lângă cele clasice: Craiova, Slatina, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Râmnicu Vâlcea. 

Care este valoarea loturilor scoase la licitaţie

Acordul cadru presupune turnarea de covoare asfaltice, execuția de marcaje rutiere și completări acostamente pe sectoarele pe care s-au executat covoarele asfaltice. „Lotul Craiova“ are o valoare estimată de 75.879.184 de lei (fără TVA) și presupune așternerea a două tipuri de covoare asfaltice: cu beton asfaltic tip MAS16 și MAS16 cu preluare de denivelări și cu mixtură asfaltică stabilizată tip MAS16 și tip BA16 în grosime de 4 cm + un strat de egalizare pentru preluare denivelări în grosime medie de 2 cm.

Covorul de mixtură asfaltică este însă precedat de frezare pe 4 cm grosime medie și se aplică pe toate suprafețele podurilor și pe 10 m la capetele rampelor de pe drumurile naționale. De fapt, tipul de covor asfaltic solicitat este același pentru toate cele şase loturi. Drumurile naționale de pe raza județului Vâlcea sunt cele mai scumpe la capitolul întreținere. Valoarea estimată a contractului este de 122.777.439 de lei, fără TVA.

Al doilea contract ca valoare a lucrărilor este cel pentru lotul SDN Slatina. Valoarea estimată a lucrărilor de întreținere a drumurilor naţionale din Olt în următorii patru ani este de 81.278.559 lei (fără TVA). În continuare, „lotul Severin“ are o valoare de 63.513.595 de lei, fără TVA, iar cel care ține de Târgu Jiu – 39.503.095 lei (fără TVA). Cea mai mică valoare o are „lotul Orșova“: 27.014.166 lei, fără TVA. Lucrările trebuie să aibă o garanție de trei ani, de la încheierea procesului verbal de recepție (inclusiv marcajele rutiere). 

Lucrările de pe centura de nord a Craiovei, ultimele din vechiul contract. Ce constructori se bat pentru noul contract

11 asocieri de firme s-au înscris la licitaţia pentru megacontractul de 98 de milioane de euro privind întreţinerea periodică a drumurilor naţionale din Oltenia. În cursă au intrat inclusiv austriecii de la Strabag, dar şi turcii de la Ozaltin Insaat Ticaret, care lucrează în judeţul Olt la modernizarea tronsonului de 53 km al DN 6 Craiova – Alexandria (contract de 258 milioane lei).

Strabag a depus ofertă pentru loturile 3 şi 4 (Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea), iar asocierea Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi AS (lider) – Visio Construction Works s-a înscris la licitaţia pentru lotul 5 (Slatina). Trustul de Construcţii Drobeta SA a depus ofertă pentru lotul 2 (Drobeta Turnu Severin), iar Kirlic Group SRL pentru lotul Târgu Jiu. 

Firma care lucrează în prezent la reasfaltarea Centurii de nord a Craiovei, Strade Bauunternehmung SRL, a depus oferte pentru loturile Craiova şi Târgu Jiu, în calitate de lider al asocierii din care mai face parte Panadria SRL (judeţul Olt). Aceeaşi asociere, dar cu Panadria lider, s-a înscris la licitaţia pentru loturile 4 şi 5 (Râmnicu Vâlcea şi Slatina). Strade Bauunternehmung SRL va finaliza în toamnă tronsonul II al drumului judeţean Craiova – Cetate

Cine a mai venit la licitație

La licitaţia pentru întreţinerea drumurilor naţionale s-au mai prezentat firmele Alpha Construct Sistem SA şi Route Center Construct SRL, care s-au asociat şi au depus oferte pentru loturile 2 (Drobeta Turnu Severin), 3 (Târgu Jiu) şi 6 (Orşova), şi General Trust Argeş SRL, pentru loturile Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea şi Slatina.

„Cu lucrările de pe Centura de nord se încheie vechiul acord cadru, în paralel fiind în derulare licitaţia pentru noul acord cadru de întreţinere a drumurilor naţionale aflate în administrarea Direcţiei Regionale Craiova. Centura de nord a Craiovei a mai intrat în reparaţii, dar niciodată nu s-a turnat un covor asfaltic pe toată lungimea ei. Avem oferte şi pentru noul acord cadru, sunt în evaluare“, a afirmat directorul regional al DRDP Craiova, Cosmin Călin. 

Ce criterii trebuie îndeplinite

Criteriul de atribuire a contractului de 98 de milioane de euro este „cel mai bun raport calitate – preț“, unde componenta financiară reprezintă 60% din ofertă.10% din punctaj este dat de autobasculantele folosite în activitatea de așternere mixtură asfaltică (norma de poluare), iar restul de 30% se acordă pentru o capacitate a stației de producție mai mare sau egală cu 240 tone/oră. Criteriul se aplică pentru toate cele șase loturi scoase la licitație. 

Ofertantul mai trebuie să facă dovada că are la dispoziție sau are acces (dotare proprie / închiriere / alte forme de punere la dispoziție) la o serie de autoutilaje, instalații și echipamente tehnice necesare pentru execuția lucrărilor la nivelul celui mai mare contract subsecvent. Asta presupune 20 de autobasculante (distincte pe fiecare lot), o stație de preparare mixturi asfaltice cu productivitate de minim 160 t/oră, un repartizator finisor pentru mixturile asfaltice dotat cu sistem de nivelare electronic (distinct pe fiecare lot) și un autogudronator (distinct pe fiecare lot).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Polițiștii cercetează cauza morții unei craiovence

Polițiștii din cadrul Secției 4 Craiova fac cercetări în...

ȘTIRI GdS