Complexul Energetic Oltenia (CEO) va demara de luna viitoare pregătirile pentru sezonul rece. Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că se așteaptă ca în curând să fie adoptat și actul normativ care obligă toate companiile energetice din țară să constituie stocuri de combustibil pentru perioada de iarnă.
Această activitate ar putea fi afectată la Complexul Energetic Oltenia de problemele din sectorul minier. Compania trebuie să înceapă să constituie stocuri la depozitele de la carierele miniere, dar mai ales la depozitele de la sucursalele electrocentrale. Administrația colosului energetic se așteaptă ca stocurile pentru sezonul rece să fie și anul acesta de aproximativ un milion de tone de lignit.
Vor mai mult cu 100.000 de tone
Șefii Complexului Energetic Oltenia vor chiar o suplimentare cu 100.000 de tone față de cota decisă de Guvern. În fiecare an stocurile de combustibil pentru sezonul rece trebuie să fie asigurate de companiile enegetice până la începutul lunii noiembrie. În ultimii ani, cele mai mici stocuri de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia au fost de circa 700.000 de tone și cele mai mari de 1,2 milioane de tone. Trebuie însă ținut cont de faptul că subunitatea minieră de la Roșia nu a lucrat timp de o lună de zile. De asemenea, stocul ar putea fi influențat în ceea ce privește cantitatea de externalizarea Sucursalei Termocentrale Craiova 2 chiar la începutul acestei toamne.
CEO rămâne din septembrie fără SE Craiova 2
Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului Comnplexului Energetic Oltenia, a mai declarat că, cel mai probabil, noua societate care va prelua patrimoniul SE Craiova 2 își va începe activitatea în jurul datei de 1 septembrie. Societatea Electrocentrale Craiova va prelua activele Sucursalei Electrocentrale Craiova 2.
Ultimele documente privind procesul de divizare simetrică a Complexului Energetic Oltenia, în vederea externalizării SE Craiova 2 urmează să fie aprobate de acționarii CEO în cursul lunii viitoare. La Sucursala de la Craiova 2 sunt două blocuri energetice pe bază de cărbune și aproape 600 de salariați. Se dorește ca pe viitor să fie construit un grup pe gaze naturale, după cum a precizat Ion Rușeț.
Sindicatele nu vor tratament preferențial pentru Craiova 2
Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu sunt de acord cu aplicarea unui tratament preferențial pentru viitoarea Societate Electrocentrale Craiova, actuala Termocentrală Craiova 2. Sucursala va fi externalizată în curând. Este vorba de perioada de dinaintea pregătirii sezonului rece. Vasile Tivig, sindicalist la Sindicatul Energia Rovinari, este de părere că operatorul de agent termic din Craiova nu ar trebui să fie favorizat la prețul tonei de cărbune. Astfel, acesta ar trebui să fie similar cu prețul plătit de terți, adică 252 de lei.
Autroritățile din Craiova ar dori un preț de sub 100 de lei per tona de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia și un contract de livrări asigurat pentru o perioadă de 10 ani. În momentul de față însă prețul tonei de cărbune oferită angajaților companiei pentru încălzirea de iarnă este de 166 de lei, adică mai mult decât prețul vehiculat pentru viitoarea Societate Electrocentrale Craiova.